Za razliko od drugih prostorov v domu je treba pri urejanju otroške sobe posebno skrbnost nameniti izboru barv. Otroci se v sobi igrajo, družijo in počivajo, zato potrebujejo barvno prijeten prostor, ki jih bo spodbujal tudi h kreativnosti.

Ena od smernic je izbor barv po feng šuju oziroma petih elementih: ogenj, voda, zemlja, les in kovina, pri čemer je za določitev najboljše barve treba poznati karakter otroka. Po jing-jang principu pa se barve delijo na pomirjujoče hladne, kot je modra, in tople, spodbujajoče, kot je rdeča. V nadaljevanju preverite, kaj prinaša s seboj vsaka od barv:

otroška soba

Zelena – zelena barva je zelo pogosto uporabljena v otroških sobah. Simbolizira naravo, deluje pomirjevalno ter jo je enostavno kombinirati z ostalimi barvami.

Prav tako tudi krepi samozavest, sprošča in deluje osvežilno, treba pa je paziti na njen odtenek. Ne sme biti pretemna, najboljši niansi sta zeleno jabolko ali kivi.

otroška soba

Modra – pomirja, skrbi za notranje ravnovesje. Če vanjo odenete stene, bo otrok manj nervozno in živčno, hitreje se bo umiril in pripravil na spanje. Prva tako izboljša zbranost, sposobnost pomnjenja in učenja. Nezaželene pa so nianse sivo-modre, ker lahko prostor naredijo hladen, tesnoben.

otroška soba

Rumena – spodbuja, daje toplino in veselje. Vizualno poveča prostor, prinese vanj sonce, vendar ne sme biti preživahna. V tem primeru poveča intelektualno in mišično aktivnost, kar je dobro v jutranjih urah, ne pa tudi zvečer pred spanjem.

otroška soba

Oranžna – spodbuja socialno interakcijo in komunikacijo. Najbolje jo je uporabljati v zmernih količinah, če z njo pretiravate, lahko uniči dobro energijo v prostoru.

Kako prebarvati sobo za dečka in kako za deklico?

otroška soba

Kot ste najbrž uganili, v sobah za dekleta prevladuje roza barva, medtem ko je modra prvi izbor za dečke.

A strokovnjaki roza odtenke odsvetujejo, saj gre za preveč stimulativne barve, ki so primerne za igralnice, ne pa za prostore, v katerih se tudi počiva in spi. Zato je za dekliško sobo boljše izbrati zeleno, rumeno ali oranžno, ki jih kombinirate z belo. Če vam je bolj všeč vijolična, pa naj bo raje svetlega odtenka, kot je sivka.

V fantovski sobi lahko modro kombinirate še z oranžno, barvo vanilje in svetlo zeleno. Modra je nasploh dobra izbira, saj je raziskava na 2.000 Britancih pokazala, da otroci v takšnih sobah spijo več kot vrstniki.

Za sobo, v kateri bo spal novorojenček, pa so primerne pastelne barve, poleg marelične še modro-zelene in rumene.

Katerim barvam se izogibati?

otroška soba

Črna, siva in bela spadajo med akromatske barve, ki se jim je bolje izogibati. Siva naj bi delovala depresivno, črna prinaša strah in žalost, medtem ko bela deluje preveč sterilno. Temno vijolična nadalje spodbuja občutke frustracij, če jo že izberete, naj bo svetlejša, ki deluje pomirjevalno.

Izbor močnih toplih barv za celo površino stene ravno tako ni dobra ideja. Rdeča je, denimo, barva nemira, poveča frekvenco dihanja in utripanja srca. Če otrok preveč časa preživi v sobi z rdečimi zidovi, se pri njem lahko pojavi agresivno obnašanje ter zmanjšana sposobnost osredotočenja. Za potrebno energičnost v otroški sobi povsem zadostuje že pametno izbrani rdeči detajl.

Kako pomagati otroku pri premagovanju strahu?

otroška soba

Nežne barve, lučka poleg postelje, vesele dekoracije na zidovih in oknih so ena od možnosti, kako pomagati otroku, da premaga strah, ko zvečer sam ostane v sobi. Če se otrok boji teme, preživite z njim nekaj časa v polmraku, se pogovarjajte z njim ali mu povejte pravljico.

Na stene lahko dodate tudi dekoracije njegovih najljubših risanih junakov. Ali pa si omislite senčila za strešna okna iz kolekcije Disney&Velux. Takšna senčila omejijo dotok naravne svetlobe v prostor, istočasno pa pomirjajo s prijetnimi ilustracijami Disneyjevih junakov, kot so Elza iz Ledenega kraljestva, medved Pu ter še 16 drugih.

Vir: Jutranji list

Foto: Pinterest, Velux