Začimbne mlinčke poznamo že stoletja in čeprav se njihov način delovanja ni bistveno spremenil, pa je čisto drugače z dizajnom. Zdaj lahko izberemo mlinčke najrazličnejših oblik, velikosti in materialov. Postali so lepotni dodatek kuhinje in celo zbirateljski objekt.

Naj bodo naši recepti še tako prefinjeni, s kuhanjem ne bomo prišli daleč, če ne bomo imeli osnov: soli in popra. Oboje je temelj dobrih jedi, a le če uporabimo sveže mleta.

Sveže začimbe imajo pred že zmletimi prednost v tem, da še niso oksidirale in s tem izgubile svoje potence. Potrebujemo jih manj, s tem prihranimo denar, naše jedi pa so po njihovi zaslugi bolj aromatične in izrazitejšega okusa.

Uporaba mlinčka se morda na prvi pogled zdi nekoliko nerodna, sploh če pomislimo, da imamo na voljo bolj praktične solnic in poprnice, v katerih so začimbe že pripravljene za takojšnjo uporabo, a ko poskusimo jedi pripraviti s sveže mletimi začimbami, se bomo hitro premislili iz si zaželeli mlinčka. Toda, kakšnega kupiti?

Izbira mlinčka

Čeprav se izbira mlinčka ne sliši kot pretirano naporno opravilo, vseeno v trgovini ne pograbimo prvega, ki nam pride pod roke. Vsi modeli mlinčkov namreč niso enaki, ampak se ločijo po kakovosti izdelave.

Materiali

Seveda je treba najprej pomislite na materiale, iz katerih je mlinček narejen. Bolj tradicionalni modeli so leseni, medtem ko so sodobneje oblikovani mlinčki največkrat iz nerjavečega jekla.
Prednost lesa je v tem, da se ne polomi, če nam mlinček po nesreči pade na tla, ga je pa težje čistiti in dezinficirati.
Kovinski mlinčki prinesejo v kuhinjo sijaj in so robustnejši, vendar lahko tudi zarjavijo, če niso iz aluminija, poleg tega so tudi težki.
Plastični mlinčki so pogosteje na voljo v najrazličnejših barvah, prav tako jih je enostavno čistiti. Njihova slabost pa je, da sčasoma plastika postane porozna, obledi in popoka.

Mlevni mehanizem

Kakovosten mlevni mehanizem je bistven del mlinčka. Narejen je lahko iz različnih materialov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti, zlasti pa je treba biti pozoren, če nameravamo v mlinčku mleti sol.

Mletje soli je namreč nekoliko drugačno od mletja popra, saj sol ni tako kompatibilna s kovino. Če nameravamo v mlinčku mleti sol, je zato bolje izbrati takšnega s keramičnim mehanizmom. Ta ni tako trpežen kot kovinski/jekleni, zato bo mlinček imel krajšo življenjsko dobo, a po drugi strani bo rezultat, torej sol, boljše pripravljena. Himalajska, roza, keltska in druge vrste soli nadalje vsebujejo več vlage, zato se mlevne mreže lahko sčasoma zapackajo. Pomaga, če mlinček shranjujete na čim bolj suhem mestu v stanovanju.

Finost zrn

Resnično dober mlinček nam bo ponudil tudi možnost nastavitve mletja. To pomeni, da nam začimbo lahko spremeni v prah ali jo zmelje le na grobo, kot pač terjajo navodila v receptu.

Ergonomska oblika

Kuharji, ki veliko časa preživimo ob loncih in za štedilnikom, vemo, da je mletje lahko naporna »telovadba«, ob kateri se lahko zgodijo tudi poškodbe. Vnetje krpalnega kanala je že ena takšnih, pogostih kuharskih nadlog, čeprav jo je enostavno preprečiti. Samo omisliti si je treba ergonomski mlinček, tak, ki ima udoben ročaj in se gladko obrača, pa bo mletje mala malica.

Sklep

Zdaj, ko vemo, na kaj vse je treba biti pozoren, bo nakup mlinčka enostavna naloga. In zagotovo velja, da ko ga bomo začeli uporabljati, nikoli več ne bomo hoteli nazaj na običajne solnice in poprnice. Mlinček prinese s seboj novo dimenzijo kuhanja in okusa hrane, z dobro izbranim pa bomo naredili vtis tudi na vse obiskovalce, ki jih bomo gostili v svoji kuhinji ali za jedilno mizo.

Foto: Pinterest, Bodum, Alessi