V naši deželi ima krizantema prizvok žalne rože, saj jo povezujemo s prvim novembrom, medtem ko v nekaterih drugih kulturah simbolizira čast in veselje. Povsod pa je to rastlina, ki navdušuje z dolgoživimi cvetovi.

Krizantema ima dolgo zgodovino. Kitajci so jo gojili že pred več kot 2500 leti. Takrat so to rastlino uporabljali kot cvetočo zdravilno zel proti glavobolu. Veljala je za žlahtno rožo in je, podobno kot orhideje, bambus in slive, ljudje iz nižjih družbenih slojev niso smeli gojiti; namenjena je bila zgolj za plemiške vrtove. Za Kitajce je bila krizantema tako dragocena, da so po njej poimenovali starodavno mesto Chu-Hsien, kar pomeni Mesto krizantem. Krizantemo v različnih kulturah povezujejo z različnimi pomeni. Tako denimo na Kitajskem simbolizira čast, na Japonskem veselje, v Združenih državah Amerike je lončna krizantema celo ena najbolje prodajanih lončnic, z njo se ljudje jeseni najpogosteje obdarijo.

Prihod na staro celino

Krizantema je prišla v Evropo šele v 17. stoletju. Švedski botanik Carl Linnaeus je ime skoval iz grških besed chrysos (zlato) in anthos (roža), kar je pravzaprav zelo ustrezno poimenovanje za takratno rastlino z majhnimi marjetici podobnimi rumenimi cvetovi.

Nekdanji gojitelji bi se gotovo zelo čudili današnji podobi krizanteme. Četudi nekatere še spominjajo na svoje predhodnice, je danes na trgu toliko raznolikih sort, da pri večini sploh ni več mogoče zaznati prvotne oblike.

V številnih evropskih državah krizantemo povezujemo s 1. novembrom, saj jo takrat uporabljamo za okraševanje grobov. Vendar v zadnjih letih zlasti lončne krizanteme postajajo vse bolj priljubljene tudi kot okras pred vhodom v hišo, ljubke drobne krizanteme v okrasnih lončkih pogosto najdemo tudi na mizah v lokalih. Kaj pa drugod po Evropi? V Belgiji in na Nizozemskem številne ulice mest jeseni krasijo živobarvne lončne krizanteme, v Franciji, zlasti na Azurni obali, pa lahko oktobra ponekod občudujete viseče do meter in pol dolge krizanteme, ki krasijo ulice. Da se povesijo, jih morajo vrtnarji obtežiti in usmerjati njihovo rast z lesenimi paličicami, kar kaže na to, da je vzgoja omenjenih rastlin precej zahtevna.

Kot ovčka

Nekatere krizanteme vrtnarji gojijo v loncih, druge kot rezano cvetje. Vejice s številnimi cvetovi so imenitne za šopke, medtem ko predstavljajo velike enocvetne krizanteme vrhunec vrtnarjeve jesenske sezone. Vzgoja rezanih velikocvetnih krizantem, tistih ogromnih bunk, je najzahtevnejša.

Krizanteme za prvonovembrske aranžmaje vrtnarji sadijo že v vročem juniju. Vse poletje morajo primerno skrbeti za namakanje, gnojenje, preventivno škropljenje, potem jih morajo več tednov zapored, preden se zvečeri, temniti s črno folijo, da jim skrajšajo dan – krizanteme so namreč kakor prevzetne damice, da potrebujejo obilo pozornosti in obenem še veliko “spanca”. Obdobju temnenja pri enocvetnih vrstah sledi zamudno obiranje stranskih poganjkov, da se na koncu razvije velik samostojni cvet. Ob vsem tem mora imeti krizantema še ustrezne svetlobne in temperaturne razmere, da postane tik pred 1. novembrom takšna, kakršno si kupci želimo: okrogla in ljubka kakor postrižena ovčka.

Dolgotrajno cvetenje

Tipe krizantem razvrščamo med velikocvetne krizanteme, pajke in marjetke. Slednje delimo še na dekorativne, enojne, pompon in santini krizanteme … Barvni razpon je prav tako pester – poznamo namreč bele, rumene, oranžne, opečnate, rdeče, rožnate, lila, zelene, večbarvne … Priljubljenost krizantem vse bolj narašča, med drugim zato, ker dolgo cvetijo, nekatere sorte tudi do dva meseca.

Pri nakupu rezanih in lončnih krizantem pazimo, da te niso precvetene, listi morajo biti zdravi in temnozelene barve. Najmanj trpežne so običajno krizanteme iz uvoza, kajti te v temnih zaprtih tovornih hladilnikih prepotujejo tudi po tisoč kilometrov in več, preden pridejo v trgovino. Gotovo je najboljša za nakup roža iz slovenskih vrtnarij, kjer je izbor v zadnjih letih izjemno pester, krizanteme iz vrtnarij pa imajo do konca optimalne razmere (svetloba, vlaga), ki zagotavljajo, da bo rastlina dalj časa vzdržala.

Mnogocvetne krizanteme v loncih prinašajo barvitost na vrt ali balkon. Ob nakupu je treba izbrati takšne, ki imajo številne popke, da bo cvetenje trajalo čim dlje. Da ne oveni, je lončni krizantemi treba priskrbite podstavek in jo redno zalivati – je namreč precej žejna in željna vode ter občasno tudi hranil. Pa na varnem pred mrazom naj bo, zato ji namenite prostor pod nadstreškom ali napuščem. Tako vas bo več dni ali celo tednov razveseljevala s svojo lepoto.

Fotografije: Blumenbüro Holland, Jasna Marin