V strnjeni vasi v Vipavski dolini raste montažna betonska hiša, ki bo pravi mali 'showroom' betonskih produktov, ki jih v svojem podjetju razvija investitor, ki je hkrati tudi izvajalec svoje hiše.

Investitor dobro pozna prednosti materiala, s katerim vsakodnevno dela.  Gradnja stavbe je inovativna iz pred-izdelanih betonskih elementov – dvojnih sten, ki so kasneje povezani v enovito celoto. Način take gradnje ohranja vse prednosti masivne konstrukcije, bioklimatske sposobnosti akumulacije toplote in s tem povezane stabilne klime kot vse prednosti montažne gradnje. Stavba je bila tako zgrajena v vsega nekaj tednih s povsem končano zunanjostjo (fasade in streha) objekta.

Ob nakupu zemljišča je bila na parceli stara hiša z gospodarskim poslopjem, ki pa žal ni bila primerna za prenovo. Da bi ohranili nekaj ’duha’ starega objekta so arhitekti iz biroja ACMA predlagali sestav ‘hiše’, ki v celoti v gabaritih in obliki posnema nekdanjo stavbo, ki so ji dodali nove, sodoben linijski ’kubus’. 

Hiša z dodanim pritličnim delom z ravno streho oklepa prijeten, zelen, zaveten in osvetljen atrij. Bivalni prostori so nanizani vzdolž atrija, velike steklene površine omogočajo stik z zelenjem in zagotavljajo najlepše poglede na dolino.

Zgodba tradicionalne ’hiše’ z dvokapno streho je povedana drugače; v materialih je povsem izčiščena – fasade in tudi streha so iz betonskih elementov iz enotnega materiala v videzu grobo štokanega betona. Uporabljen je drobno predelan kamen obstoječe stare stavbe. Novi del je oblikovan sodobno z ravno streho in velikimi odprtinami in gladkimi betonskimi elementi. Tako kot nekoč so odprtine proti severu majhne, nasprotno pa ima hiša proti jugu v atrij velike steklene stene. 

Novi del je oblikovan sodobno z ravno streho in velikimi odprtinami in gladkimi betonskimi elementi. Zaključuje z veliko letno kuhinjo, ki je odprta v atrij in omogoča bivanje družine na prostem v večjem delu leta. Na strehi je predviden zeliščni vrt s prostorom za počitek, ki je dostopen iz spalnic ter preko odprtega stopnišča v letni kuhinji povezan z glavnim atrijem.

Vizualizacije hiše (arhiv ateljeja ACMA) in fotografije gradnje (arhiv naročnika)

Omehčani beton

Tudi v notranjosti je investitor želel sobivati z betonom: arhitektka Sanja Premrn, ki mu je zasnovala interier, je to željo striktno upoštevala in jo uravnovesila z mehkimi materiali in zaobljenimi oblikami. Po celotnem pritličju se vije tlak v dveh tonih betona, ki brušen spominja na teraco. Tlak se prelije tudi preko meja objekta na pokrit predprostor hiše, s čimer tako navidezno kot funkcionalno razširi interier na teraso. Da ambient ne bi izpadel preveč hladno, sta z arhitektko za ostalo opremo izbrala grobo obdelani hrast. Beton se ponovi kot material kuhinjskega pulta ter luči nad jedilno mizo.

Kopalnica za goste – obložena, kakopač, v betonske plošče in opremljena z betonskim umivalnikom – nadaljuje toplo-hladni ambient dnevnega prostora. Drzen poudarek – rdeča kopalniška armatura – pa govori o eksperimentalni duši naročnika, ki skozi svoje delo in bivanje neprestano premika meje pričakovanega.

Investitor je želel v zasnovo vključiti tudi pokrito teraso z vgrajeno letno kuhinjo. Le-ta se razteza po celotni dolžini fasade in tako nudi razkošen prostor za zunanje kulinarične dogodke. Veliko (betonsko) mizo obkrožajo pleteni stoli in jo osvetljujejo košaram podobna pletena svetila. Skoraj povsem betonski ambient tako postane prijeten, mehak, naraven.

Hiša, ki je trenutno v gradnji, je gotovo testni poligon zmogljivosti in vsestranskosti betona. Kako se takšne rešitve obnesejo v praksi, pa zagotovo preverimo po vselitvi.

Arhitektura: atelje ACMA

Interier: Sanja Premrn

Vizualizacije: Sanja Premrn