Oblikovalec Tilen Sepič je objavil navodila, s pomoñjo katerih lahko svetilo Oblak z malo spretnosti izdelate sami.

Vsak otrok si vsaj enkrat zaželi, da bi lahko ujel oblak. Ga pobožal, malček odtrgal, spravil v žep. Da bi zajahal majhno ovčico ali preletel nevihtni oblak … Tudi odrasli se kar precej obremenjujemo z oblaki – proti njim nestrpno pogledujemo, ko se bojimo, da nam bodo podrli načrte.

Zdaj lahko nekaj te fascinacije z mehkim, puhastim objektom z ogromnim električnim nabojem vnesete tudi pod strop svojega doma. Naj bo to v jedilnici, kjer vas bo s svojo iskrivostjo pripravil na začetek dneva, ali pa v otroški sobi, kjer bo najmlajše zazibal v mehak, sanj poln spanec. In če smo vsaj malo spretni, lahko svoj Oblak ustvarimo kar sami.

Potrebovali boste: žičnato mrežo, vrtni filc in izdatno mero poliestrskih vlaken – takšnih, s kakršnimi navadno polnimo okrasne blazine ali plišaste igrače. Kot svetilo boste uporabili LED trak ali fluorescentno žarnico. Poleg tega imejte na dosegu rok škarje, vezice, lepilni trak, silikonsko lepilo, klešče in lepilo v spreju.

Kako se lotiti? Sprva iz žice oblikujete osnovo v obliki oblaka. Vanjo vpletite LED trak in vse skupaj povežite z vezicami. V oblaku uporabite hkrati tople in hladne barve svetil, saj bo tako svetloba delovala najbolj naravno. Na mrežo nato s silikonskim lepilom nalepite vrtni filc, nanj pa s pomočjo lepila v spreju še poliestrska vlakna. Začnite s tanjšim slojem, na katerega nato plastite vse več in več ‘puha’.

Obesite pod strop, prižgite in – uživajte v svojem lastnem vremenu.

Celotna navodila si lahko ogledate tule.

Svetilo Oblak je oblikovalec Tilen Sepič prvič ustvaril že pred petimi leti, od takrat pa ga je razstavil na številnih lokacijah v urbanem okolju in v interierju. Vmes je vodil delavnice izdelave te puhaste luči, navodila pa je objavil tudi kot odprtokodni projekt na svoji spletni strani.

Tilen je multidisciplinarni oblikovalec in fotograf. Njegova luč Eclipse – intriganten lesen obroč z vgrajenim trakom LED svetil, ki na steno hkrati riše svetlobi in senco in tako ustvarja vtis sončnega mrka – krasi mnoge domove doma in po svetu. Poleg snovanja svetlobnih objektov se ukvarja tudi z raziskovanjem in razvojem novih produktov. Več o Tilnu lahko preberete na sepic.cc.