Svetovno priznana podjetja, ki stremijo k uspešnemu gospodarstvu, produktivnosti, inovaciji in s tem tudi k zaslužku, v zadnjih letih ustvarjajo sodobne delovne prostore, ki vključujejo okolju prijazne koncepte. Ustvarjanje načel zelenih pisarn podjetjem in organizacijam, njihovim zaposlenim in družbi prinaša veliko koristi.

Delavno mesto je prostor, kjer preživimo skoraj tretjino svojega življenja, kjer se od nas zahteva produktivnost, odgovornost, pa tudi korektnost v medsebojnih odnosih. Za vse troje ima urejenost ambienta delovnega prostora izredni pomen.

Kadar okolje spravlja zaposlene v slabo razpoloženje, se le-ti delovnih obveznosti lotijo zelo metodično in verjetnost, da bodo bolj ustvarjalni in produktivni, je manjša. Prehrupno, prehladno, preveč bleščavo, temno – vse to so dejavniki, ki se jih je pri urejanju poslovnih prostorov potrebno izogibati oziroma jih ustrezno preprečevati. Kadar so ljudje pod stresom, namenjajo del svoje možganske energije rešitvi problema, ki jo stres povzroča, zato je učinkovito reševanje delovnih nalog in obveznosti oteženo. Zelene pisarne so odlična in inovativna rešitev. Udeležencem namreč omogočajo, da to napetost sprostijo.

Rastline preprečujejo zaspanost in izboljšujejo spomin

Vključitev zelenja v delovni prostor nam daje občutek neposrednega stika z naravo. Raziskave kažejo, da delovni prostor, v katerem se nahajajo sobne rastline, izboljšuje spomin zaposlenih, vegetacija pa pozitivno deluje na produktivnost. Že kratko »srečanje z naravo«, kot je recimo le pogled na eno izmed rastlin, ima izjemen učinek obnavljanja oziroma polnjenja z energijo. Rastline zmanjšujejo občutek zaspanosti. Le-to lahko med drugim povzroča količina ogljikovega dioksida v zraku. S pomočjo fotosinteze rastline zmanjšujejo njegovo in zrak obogatijo s kisikom. Tako je manj možnosti, da boste vdihovali zatohel zrak, ki velikokrat povzroči glavobol. Dokazano je tudi, da rastline zmanjšujejo krvni tlak in posledično stres.

Ustrezna skrb rastlin in zelene talne obloge

Za ambientalne rastline je potrebno ustrezno skrbeti. Potrebujejo dovolj naravne svetlobe, vlage in hranil za zdravo rast. Pomembna je sobna temperatura, ki naj nikoli ne pade pod 15 stopinj Celzija in naj ne bo višja od 30 stopinj. Zelena barva vzpodbuja ustvarjalnost in pospešuje rast ter regeneracijo. Psihološki učinki zelene barve so umirjenost, uravnoteženost, skladnost, mirnost, svoboda in zadovoljstvo. V ambient strokovnjaki tako ne umeščajo le zelenih sobnih rastlin, ampak tudi zelene talne obloge, ki so lahko tudi imitacija travnatih površin. Zelenih odtenkov so lahko tudi dekorativni dodatki, svetila, sedežne garniture in pisarniški stoli.

Nižji stroški bivanja in večji ugled podjetja

Vzorno ekološko ravnanje na dolgi rok niža stroške bivanja in poveča ugled podjetja. Res je, da so začetne investicije v solarne panele, vetrne turbine ali velika okna lahko nekoliko višje, a se na dolgi rok obrestujejo. Ustvarjanje trajnostnih stavb ustvarja prihranke. Nižje stroške lahko prinesejo tudi majhne spremembe, kot so na primer zamenjava luči z LED žarnicami in izklapljanje luči, ko prostor ni v uporabi. Osredotočenost na zelene prakse lahko pritegne tudi kupce, ki raje poslujejo s podjetji, ki so okolju prijazna. Zelene pisarne povečujejo občutek ugodja in ustvarjajo ambient, napolnjen z mirom in optimizmom. So zdravo in produktivno okolje za zaposlene in dobičkonosna rešitev za podjetja.

Foto: Pinterest