So zanimiva, lepa, trpežna in - poceni. Imajo senčna jadra sploh kakšno slabost?

Kakšno jadro izbrati?

Sončno ali senčno jadro je kos tkanine (navadno kombinacija platna s sintetičnimi vlakni), ki je ukrojena v pravokotnik ali trikotnik z napetimi, ukrivljenimi stranicami. Kroj je zelo pomemben, saj se bo jadro z ravnimi stranicami zaradi neenakomernega prenosa teže začelo pogrezati.

Na tržišču obstajajo različne velikosti jader, ki jih lahko prilagodite svojim potrebam. Večje jadro je priporočljivo le v primeru kakovostne izvedbe (kvalitetnega materiala, kvalitetne pritrditve in natezanja, ki bo vzdržalo ne le lastno težo jadra, pač pa tudi veter pod njim). Če imate večjo teraso, je morda bolje kupiti več jader in jih namestiti tako, da se med seboj prekrivajo.

Fiksiranje in veter

Platno bo nato potrebno fiksirati nad vašo teraso. Obstajata dva načina fiksiranja, s sidranjem in s povezovanjem. Sidrano jadro je dosti bolj varno pred sunki vetra, prav tako pa bo manj verjetno njegovo pogrezanje.

Jadro lahko fiksiramo v fasado, v tla ali v podporni steber (priporočljivo je, da je steber zaradi optimalnega prenosa sile postavljen pod kotom 10-20°). Pomembno je, da so točke pritrjevanja stabilne in da lahko skupaj zdržijo tudi močnejše sunke vetra. Za sidranje uporabimo primerne vijake z obročem, jadro pa nanje pritrdimo z nateznim vijakom, ki bo reguliral morebitno raztezanje (in pogrezanje) jadra. Večina proizvajalcev zagotavlja, da jadra zdržijo sunke do 40 km/s, a vseeno je v nevihti jadro bolje pospraviti.

Priporočamo razgibano višinsko postavitev. Jadro fiksiramo na dve do štiri različno visoke točke, s čimer ustvarimo razgibano, zalomljeno obliko, ki bo lažje odvajala vodo in topel zrak, ki se pod jadrom lahko začne zadrževati v vročih dneh. 

Kaj pa barva?

Vedeti moramo, da je tudi barva zelo pomembna za življenjsko dobo jadra. Svetli, nevtralni odtenki se bodo lepše starali na žgočem soncu kot žive barve. Ne priporočamo pa belega jadra, saj bo povzročalo neprijetno bleščanje. Najbolje boste torej storili z jadrom v peščenem odtenku, ki pa ga lahko dopolnite z manjšim jadrom v barvi po izbiri – vedeti morate le, da ga bo treba zaradi bledenja pogosteje menjavati.

Prednosti jader pred drugimi senčili:

  • ko so podporni stebri enkrat postavljeni, je vsakoletno fiksiranje jadra zelo preprosto, kot tudi njegovo pospravljanje,
  • kvalitetno jadro vam bo služilo tudi več kot deset let,
  • številna platna so premazana tudi s posebnimi zaščitami pred UV-žarki, ki poskrbijo za varno preživljanje časa na prostem,
  • večina jader je nepremočljivih, zaradi česar bodo podaljšala življenjsko dobo vašemu vrtnemu pohištvu,
  • platno prepušča poletno sapico, tako da bo pod njim vedno prijetno pihljalo,
  • jadro nima vzdrževalnih stroškov,
  • barvita platna ali njihove kombinacije bodo lepo popestrile vaš vrt.

Slabosti jader:

  • po koncu sezone ga morate pospraviti, saj ne zdrži teže snega;
  • barvna platna na soncu hitro bledijo, platna slabše kvalitete pa se tudi hitreje obrabijo in raztrgajo,
  • če je nepravilno nameščeno, se bo na njem zadrževala voda, poškoduje ga lahko tudi veter.

Kaj pa cena?

Cene jader se gibljejo v neverjetnem razponu – od nekaj deset evrov pa do več tisoč evrov. Privlačne so zlasti cenejše alternative, ki jih lahko zasledimo v spletnih trgovinah: sploh, če želimo pokriti manjšo teraso, zgolj preizkusiti senčenje z jadrom ali pa iščemo le začasno rešitev senčenja. V primeru nakupa jadra preko spleta ne pozabite, da boste sami zadolženi za nakup materiala za fiksiranje, morebitno postavljanje podpornih stebrov in napenjanje jadra.

Dražje alternative najdemo pri večjih ponudnikih senčil, ki jamčijo za kvaliteto tkanine in za pravilno in varno izvedbo podpornih struktur. Ponudnike višjega cenovnega ranga priporočamo za pokrivanje večjih teras ter teras ob javnih objektih (bazenih, gostinskih vrtovih), ki zahtevajo kvalitetno in varno izvedbo. 

Fotografije: Pinterest