Bolečine v hrbtenici, vratu in ramenih so največkrat posledica dolgotrajnega sedenja. Če več kot osem ur preživite za pisalno mizo, je ergonomski stol obvezen. Z njim zmanjšate negativne učinke sedenja ter pomagate telesu, da med delom ohranja sproščeno in pravilno obliko.

80 tisoč ur sedenja

Povprečen človek, ki opravlja pisarniška dela, presedi več kot devet let življenja. Če ves ta čas sedi na slabem stolu in nepravilno, ni presenetljivo, da ga začne zbadati v hrbtu, vretenca se začno posedati, vrat otrdi, ramena so zategnjena in še bi lahko naštevali. Zato je treba ukrepati, si omisliti dober stol in tudi izboljšati držo med samim sedenjem.

Kakšen je ergonomski delovni stol?

Ergonomski delovni stoli omogočajo dinamično sedenje in odlično uravnoteženost telesa. Na njih telo zavzame najboljši možni položaj z maksimalno razbremenitvijo hrbtenice, zato ne prihaja do poškodb, poveča pa se tudi čas osredotočenega dela brez utrujenosti.

  • Naslon stola naj nudi podporo v ledvenem predelu hrbtenice, ki je pri sedenju najbolj obremenjena.
  • Sedež stola naj omogoča udoben položaj spodnjega dela telesa, s čimer se zmanjša možnost pojavljanja bolečin v trtičnem in kolčnem predelu.
  • Naslon za roke naj nudi nastavitve po višini, globini in rotaciji. S tem se prepreči sključena drža.
  • Prilagodljivost višine stola in možnost premikanja koles so prav tako pomembni elementi, ki jih mora imeti kakovosten delovni stol.
Kako pravilno sedeti?
  • Izkoristite anatomsko oblikovano površino stola, med naslonom in hrbtom morate imeti stalen kontakt. Vedno sedite  vzravnani.
  • Ne fiksirajte naslona, temveč ga nastavite v prosti položaj. Vseeno pa prilagodite njegov odpor glede na vašo telesno težo, da boste lahko kar najenostavneje menjali položaj telesa med delom.
  • Pravilno nastavite višino stola in naslone za roke. To pomeni, da so komolci pod kotom 90 stopinj in da je podlahtnica v ravnini delovne površine mize. Prav tako naj bo kot nog pod sedežem 90 stopinj, ko so stopala postavljena plosko na tla.
  • Če je delovna površina mize previsoka in se ne more znižati, potrebujete počivalo za noge, ki je prilagodljivo tako po višini kot kotu.
  • Sedite dinamično oziroma čim pogosteje premikajte zgornji del telesa. Tako se boste izognili mišičnim krčem.
  • Vsake toliko časa naredite še nekaj gimnastičnih vaj, ki pripomorejo k pravilni drži med delovnim procesom.

V galeriji vam predstavljamo najrazličnejše pisarniške stole, ki se razlikujejo po obliki, stilu in namenu. Nekateri so samo moderni, namenjeni le občasni uporabi, medtem ko na ostalih lahko preživite tudi dolge ure. Svojega favorita izberite glede na lastne potrebe.

Fotografije: Pinterest, Nativo, Steelcase, Ikea, Herman Miller