Pritlična hiša v Mariboru je nastala pod taktirko mladega arhitekta Mihe Fujsa, ki je skupaj z bratom investiral v njeno izgradnjo. Našel je popolno parcelo - le nekaj minut iz centra Maribora, pred kuliso goric, ravno in orientirano na jug - ter zasnoval hišo, kot je do tedaj ni videl na trgu.

Ko je arhitekt hišo že tekom načrtovanja začel tržiti, je bil presenečen, da jo je zelo hitro kupil starejši par iz Belgije, ki je iskal miren in z naravo obdan kraj, kjer bi preživel svoja najlepša leta. Par, ki je pred tem podrobno preučil trg nepremičnin tako v Franciji kot v Španiji, je bil nad Mariborom navdušen; s sodobno, svetlo in odprto hišo pa sta tu dobila tudi največ za svoj denar.

Arhitekt je namreč na pretežno ravninski hiši zasnoval pritlično hišo, ki je primerna tudi za starejše in gibalno ovirane osebe. Sam pravi, da takšnih hiš v tistem času ni bilo v ponudbi pri nas, zato se mu je zdela pritlična zasnova v tržnem smislu najprimernejša.

Hišo je zasnoval v dveh volumnih. Ob cesti je postavil nižji, servisni volumen, v katerega so umeščeni predprostor, kopalnica, pralnica in kabinet. V južni, višji volumen, ki se preko pokrite terase odpira na vrt in proti razgledom, pa je umestil bivanjske prostore in spalnico.

Prav ta, južni volumen, je objektu dodal vrednost. Ker je odprt vse do slemena, deluje – čeprav je po kvadraturi povsem povprečen – zračen, velik in odprt. Dnevna svetloba vanj vstopa tako preko velikih južnih zasteklitev kot preko pasu zenitalnih oken, ki v prostor spuščajo tudi severno svetlobo. S tem je omogočeno tudi učinkovitejše prezračevanje in ohlajanje objekta.

Navzven se hiša spaja s svojo okolico. Klasična bela, ometana fasada hišo spaja z naseljem v bližini. Pločevinasta streha se s svojim zgibanjem povezuje z ritmom goric v ozadju. Lesena obloga v terasni niši pa lastnikom omogoča prijeten objem med posedanjem na južnem soncu.

Poudarke dajejo okna s črnim okvirjem

Okna je arhitekt naročil pri podjetju AJM, za katerega pravi, da so bili med vsemi ponudniki najbolj konkurenčni in fleksibilni. Skupaj so izbrali lesene okvirje z zunanjo ALU zaščito v antracitnem tonu in razvili tudi posamezne detajle – zaradi večjih dimenzij zasteklitev so okna namreč med seboj spojena s kitanimi stiki.

Bodite dobro pripravljeni na nakup novih oken. Snemite si vodnik TUKAJ!

Pri podjetju AJM razkrijejo, da so v objekt vgrajena okna AJM Pasiv 90 AJM Modern. Njihova prekrivna maska iz aluminija je zasnovana s čistimi, pravokotnimi linijami, izenačenimi v vseh ravninah. Skrito okovje pomeni, da pri zaprtem oknu ne vidimo tečajev, na katerih se okno odpira. In čeprav so okna navzven zelo sodobnega videza, pa vidni leseni okvir v interier vnese občutek domačnosti in topline. Okna s troslojno zasteklitvijo hkrati odgovarjajo zahtevam pasivne gradnje in tako doprinesejo k energetski učinkovitosti objekta.

Arhitekt Miha Fujs, med drugim prejemnik Plečnikovega študentskega priznanja in študentske Prešernove nagrade, je tako s hišo dokazal, da lahko arhitekt, kadar ima proste roke, ustvari presežno arhitekturo, ki bo zadovoljila še tako zahtevnega in dobro podučenega uporabnika. In vse to za zmerno ceno.

Več: AJM

Arhitektura: MF arhitektura (Miha Fujs, u.d.i.a.)

Fotografije: Matej Lozar