Da bi vrata naše spalnice lahko ostala odprta in da bi se v njej dobro počutili, je smiselno njenemu urejanju nameniti nekoliko več časa. V svetišče miru, intime in počitka lahko spalnico spremenimo že s pravimi barvami, izbrano svetlobo in skrbno načrtovanim pohištvom, zlasti posteljo. Kako konkretno se tega lotiti, pa smo povprašali arhitektko Marjetko Pajk in izkušeno svetovalko za zdravo spanje Moniko Adrinek iz Spalnega centra Maremico.

Umirjene barve so prava izbira

Kot ugotavljajo arhitekti, so tisti časi, ko je bilo več poudarka na opremljanju dnevnega prostora in kuhinje, medtem ko se je na spalnice rado pozabilo, minili. »Danes spalnice vključujemo v cel koncept pri prenovah, opremljanju starih ali novih stanovanj in hiš. Poskrbimo, da imamo v njej dovolj prostora za shranjevanje, za razsvetljavo in poudarek je seveda na dobrem, odličnem spanju,« pravi arhitektka Marjetka Pajk.

Opozarja tudi na izbiro barv, ki dajo spalnici tisti pravi pečat – ne glede na to, ali imamo raje razkošje ali minimalizem. Priporoča umirjene tone: »Torej umirjene barve, sive, modre barve so hladne in so idealne za spalnico. Tudi pastelna zelena je dober izbor. Močnejši odtenki pa se lahko umirijo z večno svetlo sivo, tudi bež, ki velja za stalnico, in pa klasično belo. Je pa res, da je v trendu tudi igra barv in tapet, ki lahko skupaj naredijo prikupen videz in spalnici dajo poseben pečat, tako da ni treba skrbeti za obešanje slik ali pa kakšnih drugih dekoracij po steni.«

Televizorju se izognimo

Če se soočamo s pomanjkanjem prostora oziroma majhno spalnico, ni razloga za negodovanje. Kajti obstajajo številni triki, ki tudi iz majhne kvadrature pričarajo maksimalni izkoristek, poleg tega lahko tudi majhna spalnica nudi vse potrebno udobje. »Če imamo spalnico veliko 3,5 m x 3,5 m, lahko v tak prostor lepo umestimo udobno posteljo, široko 2 metra, kakšno vgradno omaro, pa še ostane prostora za nočno omarico in morebiti še kakšen drug kos, ki ga potrebujemo,« svetuje Pajk, odkimava pa ob vprašanju, ali naj bo ta dodatni kos televizor. »Če se želimo odpočiti in dobro spati, je boljše prijeti za knjigo, kot pa gledati televizijo. Tako da večina opremljevalcev, arhitektov v spalnico družinske hiše, družinskega stanovanja ne umešča televizije.«

Postelja kot center prostora

Zagotovo pa je center vsake spalnice, velike ali majhne, udobna postelja, kot je denimo BoxSpring. Kljub temu, da smo bili ta posteljni sistem doslej vajeni občudovati le v večjih, bolj prestižnih prostorih, ni nobenega razloga, da ne bi postelja BoxSpring stala tudi v spalnici manjše kvadrature.  

»Pri postelji BoxSpringje bistveno, da je dimenzija ležišča enaka dimenziji okvirja, medtem ko pri klasičnem okvirju je samo tisti notranji del take dimenzije, okvir pa okrog zavzame še dodatno tudi do 20 cm, kar pa v malih spalnicah kar precej šteje. Še ena dodatna prednost posteljnih sistemov BoxSpring pa je ta, da ko v mali spalnici švigaš mimo roba, se ne udariš v golen. Vsi smo se že srečali s plavimi golenmi. Pri posteljah BoxSpring je okvir oblazinjen in teh težav zagotovo ne bo,« zatrjuje Monika Adrinek, svetovalka za zdravo spanje, Spalni center Maremico.

Po meri uporabnika

Glavna prednost, zaradi katere je BoxSpring postelja postala glavni trend v spalnicah, pa je gotovo njena edinstvenost.Uporabnik ima možnost posteljo spremeniti v unikat, kar pomeni, da lahko izbira vzglavno stranico, barvo, material, višino in si posteljo hkrati prilagodi tako prostoru kot svoji osebnosti. In tudi če se sčasoma naveliča, na primer, njene barve ali si zaželi spremembe, to ni noben problem.

»Oblazinjena postelja BoxSpring je zasnovana tako, da je njena sestava modularna in z leti lahko katerikoli del zamenjamo. Enako velja tudi za barvno oblazinjenje, tako da ni nič narobe, če se najprej odločimo mogoče za neko močnejšo barvo. Če se je naveličamo čez par let, ne bo potrebno menjati celotne postelje, ampak zamenjamo samo tiste dele, ki so potrebni,« pravi Adrinek in doda še dve nepogrešljivi lastnosti, ki nam bosta olajšali postiljanje in pospravljanje pod posteljo.

»Postilja se samo zgornji del postelje. Zgornji del postelje je pritrjen, tako da se ponoči ne premika, rjuho pa čisto enostavno napnemo na vse štiri robove, jo zataknemo, potem lepo sama skoči spodaj in zaradi tega je postiljanje enostavno tudi za vse, ki imajo kakršnekoli težave s hrbtenico, ne smejo dvigovati bremen ali pa za nekoga, ki ima pomanjkanje moči v rokah.«

Ker je postelja višja, kot so običajne postelje, je nanjo tudi lažje legati in iz nje vstati, spodaj pa ima ravno prav prostora za elegantno pospravljanje brez napora. »Ja, v malih spalnicah je kar malo nerodno, ker ni dovolj prostora do stene. Zato je BoxSpring postelja narejena tako, da se lahko spodaj elegantno sprehodi tudi robotski sesalnik in je potem spalnica čista,« zaključuje strokovnjakinja za zdravo spanje iz Spalnega centra Maremico.

Sponzorirana vsebina