Hrvaški biro Atmosfera je v mestu Kloštar Ivanić, nedaleč od Zagreba, zgradil 350 m2 veliko družinsko gnezdo, ki pa izstopa napram okoliškim objektom.

V objemu vinogradov in počitniških hišic, nedaleč od hrvaške prestolnice, je zrasel zanimiv objekt s čudovitim pogledom na okoliško pokrajino. Nahaja se namreč na gričku, zato objekt ponuja 360 stopinjski razgled na okoliške kraje. Majhna parcela ni omogočala večjih grajenih površin, kar so arhitekti izkoristili za oblikovanje udobnega družinskega domovanja, ki izstopa zaradi svojih arhitekturnih linij. Konstrukcijski del objekta je v večji meri zgrajen iz armiranega betona, preostali del pa predstavljajo steklene površine.

Hiša obsega tri spalnice in manjšo pisarno, osrednji del pa predstavlja 10×10 metrov velik atrij na severni strani parcele. S pomočjo atrija so lahko objekt povezali s kletnimi prostori ter tako ustvarili prijetne klimatske pogoje skozi vse leto.

Tudi notranjost objekta si zasluži pozornost, saj so arhitekti interjer razdelili na več različnih nivojev, ti se razlikujejo po višini in funkciji. Osrednji del objekta je stopnišče, ki povezuje dominantne prostore v hiši. Arhitekti so se odločili izkoristiti tudi ravno streho, ki so jo pretvorili v teraso z masažno kadjo in ploščadjo za sončenje. 

Arhitektura: Atmosfera

Fotografije: Koridor 27