Hiša v okolici Ljubljane je zgleden primer, kako se skeletna lesena konstrukcija preobrazi v dom. Arhitekt Matej Gašperič je zasnoval dom mlade družine, ki ponuja prostor množici interesnih dejavnosti in hobijev vseh družinskih članov. Dom, kjer se je mogoče po napornem delavniku umakniti od vrtinca vsakdana, in dom, ki lahko pod svojo streho občasno gosti tudi večja družabna srečanja.

‘Hiša za mirne žurerje’ je ime projekta, ki ga je na gosto poseljenem območju ene od ljubljanskih satelitskih občin zasnoval arhitekt Matej Gašperič iz biroja Gašperič. Pri oblikovanju objekta se je znašel pred izzivom, saj je moral upoštevati želje naročnika po enodružinski hiši, ki bo zagotavljala veliko zasebnosti in miru, hkrati pa bo lahko občasno gostila tudi večje družbe ljudi.

Naročnikoma je v gosto poseljenem območju uspelo najti gozdnato parcelo, na kateri se še danes občasno pase divjad. Idilična lokacija na robu naselja je bila kot nalašč za ustvarjanje novega doma mlade družine, ki bi predstavljal podporo množici interesnih dejavnosti in hobijev vseh družinskih članov ‒ od kuhanja do mizarjenja in igranja instrumentov. Enodružinska hiša bi zagotavljala dovolj miru za intimne družinske trenutke, hkrati pa bi bila zadosti prostorna tudi za druženja s trideset gosti in več.

Hiša se je torej izoblikovala kot posledica procesa iskanja rešitev za želje in interese družine. Rezultat pa je čudovit in topel dom mlade družine, ki je uporabnikom pisan prav na kožo. Že takoj ob vstopu v hišo dobimo občutek dobrodošlice, saj se vhod zlije z velikim bivalnim prostorom, v katerem je poleg prostorne jedilne mize še vzdolžna kuhinja ‒ zasnovana tako, da komunicira s prostorom ‒, ki se zaključuje z mogočno pečjo organskih oblik. Iz dnevne sobe ob peči je urejen dostop do suite staršev, del katere so spalnica, garderobna soba in kopalnica. V tem delu je tudi knjižnica, medtem ko so otroške sobe umeščene v mansardi.

Navzven se objekt z dinamično oblikovalsko zasnovo povezuje z okoliškim gozdom. Lesena skeletna konstrukcija, ki jo je postavilo podjetje Bauta, ima zeleno streho v obliki črke V, ki se v notranjosti zrcali v mehko oblikovanem vijugastem stropu. Ta skozi nadaljevanje v stopnišču in ven na balkon izrazito zaznamuje in poveže bivalne prostore pritličja s prostori v nadstropju. Razgibana oblika strehe, ki jo v ozadju dopolnjuje enokapna strešina delavnice, se na obeh koncih blago odlepi od rahlo spuščajočega se terena in se steguje proti nebu in krošnjam dreves.

Pasivna hiša zagotavlja kar najboljšo energetsko učinkovitost, poleg peči, ki ogreva osrednji prostor, pa je ogrevanje urejeno s pomočjo toplotne črpalke zrak-voda.

  • Avtor: Biro Gašperič
  • Izvajalec: Bauta, d. o. o.
  • Izgradnja: 2021‒2022
  • Uporabna površina: 241 m2

Fotografije: Miran Kambič