V Austinu v ameriški zvezni državi Teksas je zraslo prvo naselje 3D-natisnjenih hiš, ki so tudi naprodaj. Štirje unikatni domovi s tlorisom od 85 do 185 m2 se lahko poleg inovativne gradnje pohvalijo še z velikimi okni, s pokritimi terasami in minimalistično notranjo opremo najvišjega standarda.

Naselje je zgradilo podjetje ICON v sodelovanju z lokalnim birojem Logan Architecture, kjer so poskrbeli za oblikovno zasnovo stavb, ki je hibridna. Pritlični del je 3D tiskan beton, pri čemer je bila vsaka od hiš natisnjena v 5 do 7 dneh, medtem ko je nadstropje zgrajeno na klasičen način, oblečeno je v črne kovinske panele, strešna konstrukcija je lesena, uporabljen je tudi les rdeče cedre.

Tiskani del sten je narejen z ICON-ovim konstrukcijskim sistemom Vulcan, ki uporablja robotsko roko za plastenje betona Lavacrete (iz portlandskega cementa) v progaste površine. Postopek tiskanja ustvari močnejše in dlje časa obstojne stene v primerjavi s tradicionalnimi tehnikami, zato so takšni domovi bolj odporni na ekstremne vremenske razmere.

»Rezultat 3D-tiskanja so varnejše, bolj odporne hiše, ki kljubujejo ognju, poplavam, vetru in drugim naravnim neprilikami,« pravijo v podjetju, ki je gradnjo štirih hiš zaključilo marca 2021, do danes pa že uspelo prodati tri; kljub precej zasoljeni ceni, ki se začne pri 750 tisoč evrih za najmanjšo hiško z dvema spalnicama.  

Notranjost hiš je načrtovala arhitektka Claire Zinnecker, ki je stavila na naravne materiale, kot so les, kovina in beton, ter na preprosto barvno paleto zelenih, belih in terakota odtenkov. Odprt bivalni prostor je zelo svetel, betonska tla mehča volnena preproga, v kuhinji pa toploto izžarevajo masivne omarice. V nadstropju je po tleh položen parket, vsi prostori pa imajo zelo velike steklene površine s pogledom na urejeno okolico.   

3D natisnjene hiše rastejo po celem svetu in za gradnjo poleg betona uporabljajo še druge materiale. Od bioplastike do gline, celo odpadke, ki nastanejo pri pridelavi riža, se lahko predela v imeniten gradbeni material za 3D tiskanje. Ta tehnika gradnje bo v prihodnje samo še bolj prisotna, podjetje ICON denimo v sodelovanju z NASO razvija prototip 3D natisnjenega habitata za Mars, o katerem bomo v prihodnje gotovo še poročali.   

Izvedba: ICON, Logan Architecture

Fotografije: ICON Press Kit