Sodobna enodružinska hiša v bližini Maribora je nastala iz obstoječe obrtne delavnice. Pod celovito prenovo so se podpisali arhitekti iz biroja AB objekt, panoramska okna, ki so star gospodarski objekt preobrazila v topel in vabljiv dom, pa je vgradilo podjetje AJM.

Arhitekti so v starem pritličnem objektu, zgrajenem v sedemdesetih letih, videli velik potencial. “Prostor je bil velik, odprt, brez predelnih sten. Veliki strešni nosilci, ki so obtežbo strehe prenašali zgolj na obodne zidove, pa so nam dali proste roke pri oblikovanju tlorisa,” pove arhitekt Boštjan Matul.

Pred prenovo je bil objekt namenjen skladiščenju.

V ta odprti prostor so tako vgradili le manjši kubus, v katerem najdemo kuhinjo, pralnico in ostale servisne prostore. Preostali tloris je prost, namenjen razkošnima jedilnici in dnevni sobi.

Poseben poudarek so se odločili dati tudi impresivnim strešnim nosilcem. “Med izvedbo je prišlo do tega, da so izvajalci kar na lastno pest strop prekrili z mavčno kartonskimi ploščami, saj se niso želeli ukvarjati z brušenjem lesenih nosilcev. A to smo hitro preprečili, in mislim, da nam je lastnica še danes hvaležna,” se spominja arhitekt, ki v ohranjanju tako impresivnega ostrešja vidi velik doprinos – ne le h kvaliteti bivanja in zračnosti prostora, pač pa tudi k ohranjanju tehnološko naprednih gradbenih rešitev slovenske moderne arhitekture. “V ljubljanskem naselju Murgle, na primer, so ti nosilci posebej spomeniško zaščiteni, in veselilo me je, da smo lahko k njihovemu ohranjanju doprinesli tudi na Štajerskem.”

Veliki obstoječi strešni nosilci, ki prenašajo obtežbo na obodne stene, so omogočili oblikovanje odprtega tlorisa brez predelnih sten.

K osnovni hiši so na eni strani dodali še manjši, ožji prizidek, v katerega so umeščene spalnice s kopalnicami.

Naravna svetloba je ključ

Največji poseg v staro hišo pa je bil zagotavljanje dovolj dnevne svetlobe v notranjosti. “Moja želja je so bila velika okna od stropa do tal, praktično steklene stene,” pove lastnica hiše, ki je staro delavnico odprla skoraj po celotnem obodu – ostale je le nekaj statično nujnih sten.

Velike steklene površine so zahtevale posebne tehnične rešitve.

Tako velike steklene površine so zahtevale tudi posebne tehnične rešitve. “Nisem tehnični tip,” prizna lastnica in nadaljuje: “O oknih in vratih nisem vedela nič, zato sem imela veliko vprašanj. A strokovnjaki podjetja AJM okna so me uspeli prepričati, da imajo rešitve, ki bodo funkcionalne in estetske. Hkrati so predlagali tudi nekaj svojih izboljšav, tako da se ni bilo težko odločiti.”

Ena od teh izboljšav je bila gotovo vertikalno spajanje steklenih površin brez vmesnega profila, ki so zagotovili velike, neprekinjene panoramske razglede. “Dimenzije oken so presegale tehnične oziroma statične zmogljivosti, zato jih je bilo na posameznih delih potrebno prekiniti. To me je malce skrbelo, saj si nisem predstavljala, kakšen bo končni rezultat in kako široki bodo stični robovi,” se spominja lastnica in v isti sapi doda, da so spoji stekel, ki jih prekinejo le kvalitetna vodo- in UV-odporna tesnila, tako tanki in nemoteči, da jih danes sploh ne opazi več.

Za okna so bili izbrani okvirji iz svetlega smrekovega lesa iz sistema AJM Pasiv 90, ki se ponaša z odličnimi toplotno-izolativnimi lastnostmi. Svetla barva smreke se odlično zlije z notranjo ureditvijo in notranji prostor odpira proti zunanjosti. Na zunanji strani so leseni okvirji zaščiteni s prekrivno masko iz aluminija, prašno barvano v antracitno barvo.

Senčenje brez senčil

“Nisem želela velikih stekel, ki bodo preko dneva zastrta z žaluzijami – s tem bi izničila njihov namen,” pove lastnica, ki je iskala rešitev senčenja brez zunanjih senčil. Arhitekti so zato ob hiši zasnovali velik arkadni nadstrešek, ki poleti preprečuje pregrevanje notranjosti. Pod arkadami je svoj prostor dobila še vzdolžna terasa.

Velik nadstrešek vzdolž celotne hiše poskrbi za senčenje.

Za prehod na teraso je poskrbljeno z drsno-dvižnimi vrati z nizkimi pragovi, poravnanimi s talno, pohodno površino. Gre za rešitev, ki ni samo estetska, ampak tudi praktična, saj pomeni neoviran prehod med notranjim in zunanjim prostorom – med lepim interierjem, zanimivo arhitekturo in elegantnim vrtom, ki ga je oblikoval krajinski arhitekt Mitja Škrjanec.

Steklena ali lesena vhodna vrata?

Lastnica poudari, da je že od vsega začetka želela lesena okna, saj je na splošno v notranji opremi želela poudarke iz lesa. Za vhodna vrata pa je kolebala med lesenimi in steklenimi vhodnimi vrati. “Odločitev je padla po ogledu vhodnih vrat v salonu AJM: odločila sem se za les v kombinaciji z veliko obsvetlobo.” Kakor je videti, lastnica te odločitve ne obžaluje, saj poudarja: “Ta lesena vhodna vrata so zares nekaj posebnega. Z veseljem jih pogledam vsakič, ko se vrnem domov. Tudi obiskovalci so navdušeni nad njihovim videzom.”

Lesena vrata z veliko obsvetlobo navdušijo tudi obiskovalce.

Les prevladuje tudi na fasadi: star, temen leseni opaž skladišča so zamenjale svetle lesene letvice, ki objemajo celoten obod hiše.

Hiša, ki je nastala iz starejšega objekta, zgrajenega v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je moderna in funkcionalna. “Opažam, da smo, odkar smo v tej hiši, vsi več doma. Tudi obiski prihajajo pogosteje in se zadržijo dlje. Naša hiša ni samo lepa in nova, ampak je tudi svetla, vesela in polna, in to je tisto, kar zares šteje. Radi smo doma,” zaključuje lastnica.

Okna in vrata: AJM

Arhitektura: AB objekt d. o. o.

Fotografije: Matej Lozar, Jernej Lasbaher