Prvi spomladanski sončni žarki, ki posijejo v naš dom, razkrijejo vse, kar se je kljub sprotnemu čiščenju nakopičilo čez zimo. Centralno ogrevanje in ne ravno pogosto prezračevanje so pravi raj za nabiranje prahu in umazanije ter razvoj plesni. Zato je čas za temeljito spomladansko čiščenje, s katerim bomo osvežili naš dom. Na kakšen način se ga bomo lotili, je odvisno od časa, ki ga imamo na razpolago in od števila ter velikosti prostorov. Priporočljivo je, da se dela lotimo sistematično in opravila razdelimo na vse člane družine. Nagrada – urejen in čist dom – pa bo prinesla veliko zadovoljstva in svežo energijo.

Čiščenje zahteva čas in dober načrt

Čiščenje bi moralo biti redno opravilo skozi vse leto, vsaj dvakrat letno pa je priporočljivo večje »generalno« čiščenje. Preden se lotimo pospravljanja, si pripravimo vsa potrebna čistila, krpe, metle, rokavice, vrečke za smeti in druge pripomočke. Ko izbiramo sredstva za čiščenje, izberimo čim manj agresivna in škodljiva. Večino stvari lahko očistimo z univerzalnimi čistilnimi sredstvi, za čiščenje zelo trdovratnih madežev ali občutljivih stvari pa uporabimo posebna čistila. Vedno več ljudi prisega na povsem naravna čistila, kot so soda bikarbona, limona, kis in eterična olja. Kombinacija alkoholnega kisa in sode očisti najrazličnejše površine, odstranjuje vodni kamen in madeže, nevtralizira vonjave ter vrača lesk in sijaj. Naravna čistila so prijazna do okolja in našega zdravja, pri čiščenju pa so pogosto enako ali celo bolj učinkovita.

Ko čistimo in pospravljamo, poskrbimo za zračenje prostora, saj tako omilimo neprijeten vonj po čistilih.

Vir: www.housebeautiful.co.uk
Očistite le en prostor naenkrat

Zimsko ogrevanje povzroči močnejše kroženje zraka v prostorih, s tem pa se dviga tudi več prahu. S čiščenjem začnemo pri stropu in stenah. Najprej se lotimo ometanja pajčevin in brisanja prahu na visokih omarah in lučeh, nato očistimo police in nižje elemente. Prah in drobni delci umazanije so se zaradi kroženja zraka zažrli tudi v zavese, oblazinjene sedežne garniture in preproge. Preproge stepemo ali prepustimo pomladanskemu zračenju, šele nazadnje posesamo. Pri tem bodimo še posebej temeljiti. Posesajmo prah in prašne delce, ki se skrivajo na težje dostopnih delih stanovanja, kot je prostor pod sedežno garnituro in posteljo. Na koncu tla pomijemo in talno oblogo premažemo s sredstvom za vzdrževanje. S čiščenjem začnemo v tistem kotu sobe, ki je najbolj oddaljen od vhoda, nato pa se postopoma pomikamo proti vratom. Ne pozabimo na temeljito čiščenje okenskih stekel in okvirjev, saj to opravilo v zimskem času redko pride na vrsto. Okna nas povezujejo z zunanjim svetom, zato bo zadovoljstvo ob jasnem pogledu skozi sijoča stekla še toliko večje. Z vlažno krpo in blagim čistilom obrišemo notranja vrata in kljuke, kjer je prstnih odtisov in bakterij največ. Sledi še pranje prtov in zaves.

Vir: www.thespruce.com
V kuhinji se skriva polno bakterij

V kuhinji temeljito očistimo omarice, police, vratna krila, ročaje in predale. Sledijo kuhinjska napa in pečica, kjer bomo morali odstraniti trdovratno maščobo. V pomivalni stroj damo posebno čistilo in poženemo pomivalni cikel brez posode. Čeprav smo hladilnik redno čistili, ne bo odveč, če ponovno pregledamo, če so vsa živila sveža in uporabna ter ga obrišemo tako z zunanje kot notranje strani. Očistimo tudi mikrovalovno pečico ter ostale male gospodinjske aparate. Natančno obrišemo kuhinjski pult, predvsem ob stikih s kuhinjskimi elementi, kjer se rada zadržuje umazanija in različne bakterije. Posebno pozornost posvetimo pomivalnemu koritu, da odstranimo umazanijo tudi na najbolj skritih mestih. V kuhinji pozorno preglejmo shrambo z živili in pijačo ter zavrzimo tista, ki jim je pretekel rok trajanja. Preverimo tudi živila, kot so testenine, riž, kaše, moka in podobno, ki jih shranjujemo v posodah in ne v originalni embalaži. Operimo kuhinjske krpe, prte in pogrinjke.

Vir: www.rubandscrub.co.uk
Največ pozornosti namenite kopalnici

V kopalnici preživimo kar nekaj časa, zato jo spomladi temeljito očistimo. Zaradi vlažnosti je najbolj izpostavljena bakterijam in plesni. Tudi če smo straniščno školjko, umivalnik in kopalno kad oz. tuš preko zime redno čistili, je sedaj čas, da se posvetimo trdovratni plesni, vodnemu kamnu, zamašenim odtokom in madežem v kadi ali umivalniku. Temeljito zdrgnemo kopalniška tla, fuge ter kopalniške ploščice. Še posebno pozornost posvetimo steklu tuš kabine, ki ga lepo očistimo z mešanico kisa in vode. Ne pozabimo pobrisati tudi notranjosti kopalniških omar in omaric. Stare kreme, neporabljene šampone, ostanke tub in druge nekoristne stvari zavrzimo in naredimo prostor za nove.

Vir: www.starlitecleaning.ca
Pripravite omaro z oblačili na pomlad

Spomladi, ko zamenjamo garderobo, je idealna priložnost, da temeljito pregledamo omare. Zimska oblačila, ki jih bomo v naslednji sezoni še nosili, operemo, zložimo in pospravimo v omaro ali v posebne vakuumske vreče za shranjevanje. Kose oblačil, ki so ohranjeni, a smo se jih naveličali, podarimo humanitarnim organizacijam, da bodo z njimi razveselili ljudi, ki jih resnično potrebujejo. Obrabljena in strgana oblačila zavržemo. Enako poskrbimo tudi za obutev. Čevlje zaščitimo s sredstvi za nego usnja in drugih materialov ter shranimo tako, da bodo do naslednje zime obdržali svojo naravno obliko. Preden v omare prenesemo pomladna in poletna oblačila ter obutev, vse police temeljito pobrišemo z vlažno in nato še s suho krpo.

Vir: www.express.co.uk
Zavrzite nepotrebne predmete

Poleg bivalnih prostorov naj bodo spomladanskega čiščenja deležni tudi klet, podstrešje, garaža in dvorišče. Priporočljivo je, da se tega opravila lotimo v času, ko je predviden odvoz kosovnega materiala ali pa odvoz naročimo. Odvečne in odslužene predmete, kot so staro pohištvo, neuporabljeni športni rekviziti in polomljene igrače zavržemo, še uporabne pa podarimo.

V dom prinesemo pomlad tudi s svežimi rastlinami. Odstranimo posušene lončnice in presadimo tiste, ki potrebujejo osvežitev. Postavimo jih na svetlo mesto in z rednim zalivanjem nam bodo v prostor prinesle del narave.

Vir: Pinterest

In še nasvet. Temeljitemu spomladanskemu čiščenju se posvetimo takrat, ko imamo prost dan ali dva. Zahteva veliko dela, zato se dela lotimo postopno. Če bomo delo opravljali z veseljem in skupaj z drugimi družinskimi člani, bo zadovoljstvo ob pogledu na čisto stanovanje še toliko večje. Redna skrb za dom prinaša prijetnejše bivalno okolje, manj okvar in posledično nižje vzdrževalne stroške.