Prostor dobrega počutja, ki se poigrava z zakonitostmi gravitacije

Šest let po tem, ko so v Olangu ustvarili ikonični konzolni bazen, ki kljubuje gravitaciji, se svetovno uveljavljeni arhitekturni studi noa* vrača na Južno Tirolsko. Na novo kljubovat gravitaciji.

0

Leta 2016 je arhitekturni studio noa* oblikoval konzolni bazen za hotelski kompleks Hubertus, ki so si ga oblikovalci zamislili kot skalo med zemljo in nebom. Tri leta zatem so dobili novo nalogo, projektiranje prizidka z wellness programom, kar je bilo za stavbo, ki je že v bazenu našla svojo simboliko, vse prej kot lahka naloga.

Za začetek je ekipa arhitektov proučila izhodiščni položaj in poskušala z novim prizidkom ujeti vzdušje objekta. Iz pozornega opazovanja odseva okoliške pokrajine, ki se zrcali v prej omenjenem konzolnem bazenu, je zaživel koncept: z objektom upodobiti tisto, kar se zrcali na gladini vode.

»Bistvo tega projekta je prevračanje obzorij, posledica pa je učinek čudenja pri opazovalcu,« pojasnjuje odgovorni arhitekt in ustanovitelj studia noa* ter nadaljuje: »Če dobro pomislite, je menjava perspektiv pogosta praksa v wellnessih, kjer se pogledi nenehno spreminjajo. Odvisno od tega, ali ležite v savni, se sproščate v prostoru za sprostitev ali se potapljate v bazenu.«

Hišice, postavljene na glavo

Nenavadna oblika prizidka izziva naključnega obiskovalca, saj so elementi v spodnjem nivoju zasukani za 180°, zato delujejo »postavljeni na glavo«. Drzno odločitev arhitekti utemeljujejo z vizijo reprodukcije arhitekture gorske vasi, hkrati pa se je odločitev izkazala tudi za praktično. V narobe obrnjene »strešne konce« so namreč umestili sisteme za čiščenje vode in sedežne ravnine. Nova konstrukcija je na jugovzhodni strani fasade.

Novonastali prizidek je kot konzolni bazen, ločen od glavne hotelske stavbe, saj ploščad lebdi 15 metrov nad tlemi, pri tem pa jo podpirata le dva težka stebra, obložena z macesnovimi hlodi. Do novonastalega prostora za sprostitev, ki lahko sprejme do 27 oseb, vodi viseč most. V vstopni del na zgornji strani so umeščene masažne kadi, panoramske prhe in garderoba, spodnja etaža pa ponuja dostop do savn, prh in zunanjega bazena, ki se razgleduje po okoliški pokrajini.

Tudi izbira barv in materialov je v harmoniji z gorsko kuliso. Kabine so obložene z aluminijastimi paneli v naravnih rjavih odtenkih in se skladajo z nosilno jekleno konstrukcijo. Interier odlikuje keramika v nežnih bež odtenkih in dodatki iz oljenega belega hrasta.

Fotografije: Alex Filz Photography

Prejšnji članekLeseni umivalniki, ki v kopalnico vnašajo košček narave
Naslednji članekAmbienti – 14. sezona, 5. oddaja
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje