Otrokova soba v času njegovega odraščanja večkrat spremeni svojo podobo, saj jo prilagajamo otrokovemu razvoju, potrebam in željam. Sprva je soba namenjena igri, z odraščanjem pa postaja vse večji poudarek na učenju. Vstop v najstniška leta pomeni ponovno prelomnico, ko se otroška soba spremeni v mladinsko. Mladostnikova soba ni več namenjena le učenju in spanju, temveč postane njegovo zatočišče, kjer preživi vedno več časa. S prenovo moramo poskrbeti, da bo soba še vedno funkcionalna in da bo v njej vse, kar mladostnik potrebuje. Prav je, da upoštevamo tudi njegove želje in da pri prenovi sodeluje. Tako si bo ustvaril prostor, v katerem se bo dobro počutil in kamor bo z veseljem povabil svoje prijatelje.

Z mislijo na vsa obdobja otrokovega odraščanja

Ko se odločamo za nakup otroške sobe je pomembno, da se odločimo za funkcionalno pohištvo, ki ga bomo z leti lahko dopolnjevali. Izberimo kakovostno pohištvo, ki naj bo nevtralnih barv. Z barvami se raje poigrajmo na stenah in dodatkih, saj jih glede na otrokovo starostno obdobje najlažje spreminjamo in prilagajamo željam.

Pohištvo, ki je že v otrokovi sobi, bomo v naslednjih letih nadgradili z enako linijo pohištva, a s kosi, ki jih do sedaj ni potreboval. Za mlajšega otroka bosta zadoščali postelja in omara, kjer bo otrok sprva shranjeval oblačila in igrače. V tem obdobju je bistveno, da mu zagotovimo dovolj prostora za igro na tleh. Ob vstopu v šolo bomo postelji in omari dodali še pisalno mizo in regal s policami. Takrat bomo poskrbeli tudi za dobro centralno osvetlitev in osvetlitev delovne površine. Ena večjih preobrazb pa se ponovno zgodi, ko otrok vstopi v puberteto – šolarjeva soba se takrat spremeni v mladinsko.

Varno zavetje

Starejši ko je otrok, bolj potrebuje kotiček, kamor se bo umaknil. To se še posebej izkaže v obdobju pubertete, ko mladostnik v svoji sobi preživi vedno več časa. Da se bo v svoji sobi dobro počutil, je prav, da sobo prilagodimo njegovim potrebam. Zato naj pri prenovi sodeluje, tako da izbere barvo sten, kose pohištva, ki jih potrebuje in izrazi željo po novi razporeditvi pohištva v prostoru.

Mladostnik ob koncu osnovne šole ali vstopu v srednjo šolo potrebuje veliko pisalno mizo, zato bodimo na to pozorni že ob vstopu v šolo. Vendar miza naj ne bo prevelika, da najstnik nanjo ne bo odlagal nepotrebnih stvari. Pri tem ne pozabimo na udoben in ergonomsko oblikovan stol, ki se mora prilegati velikosti mladostnika in pisalne mize. Če možnosti dopuščajo, pisalno mizo povežimo s posteljo, tako da bo najstnik nanjo lahko postavil televizor, računalnik ali morda igralno konzolo. Pisalna miza bo s tem pridobila tudi funkcijo stojala.

Mladostnika začnejo zanimati povsem druge zadeve kot prej, prav tako se bo pomnožilo število šolskih knjig in zvezkov. Zagotovimo mu primerne omare, regale in dovolj veliko število odlagalnih polic.

Zagotovo pa si bo najstnik zaželel večjo posteljo, saj je tista, ki jo je uporabljal doslej, verjetno premajhna in preozka. Najmanjše mere postelje so 90 x 180 cm, najstniki pa si želijo večjo in prostornejšo. Najstniki postelje ne uporabljajo zgolj za spanje, ampak tudi za branje knjig, poslušanje glasbe, brskanje po internetu, pa tudi za druženje s prijatelji. Če velikost sobe dopušča, izberimo posteljo dimenzije 120 x 200 cm, pri tem pa ne pozabimo na kakovostno vzmetnico.

najstniška soba

Obveznosti, hobiji, …

Najstnik ima že veliko obveznosti, ki zahtevajo organizirano usklajevanje šolskih in popoldanskih aktivnosti. Uredimo mu oglasno tablo, kamor si bo namestil urnik ter zapisoval opomnike in obvestila. Table so lahko magnetne, v obliki mreže, na katero bo s kljukicami dodajal opomnike, lahko pa preproste črne in primerne za pisanje s kredo. Na voljo so tudi take, ki so prepredene z elastičnimi trakovi, med katere bo mladostnik zatikal listke s stvarmi, ki jih mora opraviti.

Če je mladostnikova soba dovolj velika, uredimo v njej tudi kotiček za njegove hobije. Tako naj prostor v sobi dobijo predmeti, povezani z mladostnikovimi zanimanji ali aktivnostmi, ki jih obiskuje v popoldanskem času. Lahko izpostavi predmete, ki jih zbira že vrsto let, obesi na zid glasbeni instrument, rolko, teniški lopar ali postavi slikarsko stojalo. Če smo s prostorom omejeni, bodo zadoščale prazne stene, da jih bo najstnik polepil s posterji svojih vzornikov. Če je pri kateri dejavnosti še posebej uspešen, pa mu zagotovimo prostor za shranjevanje dosežkov s tekmovanj.

najstniška soba

Pika na i

Da si bo mladostnik v svoji sobi ustvaril svoj lasten svet, naj doda v sobo tudi kakšno stvar, ki si jo sam želi. Lahko je to udoben fotelj, sedežna vreča, viseča mreža ali gugalnica. Morda stenska nalepka večjih dimenzij, priljubljen napis obrobljen z led svetlobno verigo ali preproga, ki omogoča udobno poležavanje. Najstnice bodo zagotovo navdušene, če bodo v sobo lahko postavile mizico z ogledalom za ličenje ali vsaj večje ogledalo. To bo sobo popestrilo in ustvarilo prostor, v katerem se bo mladostnik rad zadrževal in družil s svojimi prijatelji.

najstniška soba

Vir fotografij: Pinterest