Vsakdo izmed nas si prve mesece z novim družinskim članom zamišlja drugače. Nič ni narobe, če vaš dojenček spi v ločeni sobi in prav nič ni narobe, če si z njim delite posteljo. Materinstvo je nadvse intimna izkušnja, ki jo vsaka mamica doživlja po svoje, zato jo je nesmiselno omejevati s pravili.

Vsak starš ima svoje predstave in pričakovanja v povezavi s starševstvom. Medtem ko nekateri radi dojenčke tudi ponoči obdržimo v svoji bližini, drugi prisegajo na ločeno dojenčkovo ležišče in skrbno opremijo dojenčkovo sobico. Naše izkušnje pri tem se razlikujejo. Iz lastne roke lahko povem, da sem se po zaslugi skupnega spanja v zakonski postelji v prvih mesecih bistveno bolj naspala, nekatere mamice pa zatrjujejo, da se je zaradi spanja v ločeni sobici dojenček redkeje zbujal. Mame se med seboj razlikujemo, prav tako pa tudi novorojenčki.

Pediatri priporočajo, da si vsaj prvih šest mesecev z dojenčkom delite spalnico, saj vas tako lahko občuti in sliši, s tem pa bistveno pripomorete k zmanjšanju tveganj za nastanek zapletov, kot je sindrom nenadne smrti dojenčka (SNSD). Medtem ko spanje v skupni postelji nekateri odsvetujejo, ga drugi nadvse priporočajo. Če vam deljenje zakonske postelje ne diši, je smiselno, da vsaj v prvih mesecih ob rob postelje postavite otroško posteljico. Ponujamo vam nekaj inovativnih idej in nasvetov, kako v spalnici urediti prostor za novega družinskega člana.

Foto: projectnursery.com

Prvi korak pri pripravi prostora je, da izberete pravo mesto za dojenčkovo opremo. Pri tem imamo v mislih posteljico in previjalno mizico, določiti pa je potrebno tudi dovolj prostora za vso garderobo. Za začetek naredite temeljito čistko v spalnici in se znebite vse navlake, ki ste jo dolga leta hranili v odvečnih predalih in škatlah. Predmete, ki so vam ljubi, izpostavite, odvečna oblačila podarite tistim, ki jih bodo pogosteje oblekli. Če imate v spalnici televizor, je smiselno, da mu poiščete novo mesto.

Na spletu smo našle številne zanimive rešitve, ena izmed njih je namestitev posteljice v niši za garderobno omaro. Te niše so namreč ravno prav široke za postavitev posteljice in previjalne mize, zatorej če le uspete najti mesto za omaro kje drugje, vam morda ideja pride prav.

Razmišljate o tem, da bi prebarvali stene? Priporočamo vam uporabo nevtralnih tonov, ki optično povečajo prostor in osvetlijo. Ker se posamične barve lahko hitro naveličamo, je morda bolj smiselno, da izberete umirjeno barvno paleto, obenem pa izberete barvite dodatke za dom in sobico.

Foto: blackandblooms.com

Posteljica naj bo čim bliže vaši postelji, saj boste tako dojenčka najlaže ponoči vzeli iz nje in ga stisnili k sebi. Veliko mamic se odloči za posteljice, ki so združljive z zakonskimi posteljami, spet druge raje izberejo samostojne. Velika prednost prvih je v tem, da imajo prilegajočo se višino, druge pa vam bodo prišle prav, ko bodo otroci starejši, saj sicer obstaja nevarnost, da štrbunknejo z vaše postelje. V ponudbi najdete tudi samostojne postelje z odstranljivo stranico, to pa, ko otrok zraste, pritrdite nazaj in tako otroka zaščitite pred padci.

Foto: tinycanalcottage.com

Če je vaša spalnica manjše kvadrature je bistveno, da izkoristite na prvi pogled še tako neuporabne površine. Pri tem imamo v mislih ozke stene, prostore pod omarami in pod posteljo … Izkoristite jih za shranjevanje predmetov, razpostavitev poličk s knjigami in pripomočki ali obešanje oblačil.