Da bo vaš dom resnično izstopil iz ustaljenih okvirjev, ga opremite s kakšnim nenavadnim dekorativnim predmetom, z nečim, kar ni tako lahko najti v trgovinah za dom in česar se drugi redko domislijo. Kaj ko bi poskusili z maskami? Ne samo v pustnem času, tudi sicer so afriške plemenske, beneške, kitajske ali druge maske enkraten okrasni dodatek.

Afriške ceremonialne maske

Maske niso le izjemno natančno izdelan ornament, vsaka ima tudi simbolni pomen in nosi neko zgodbo. Za afriške maske je značilno, da so izdelane z veliko spoštovanja od začetka do konca. V čaščenju drevesnih duhov opravijo afriška plemena daritev, še preden posekajo drevo, da pridobijo les, enako spoštljivo obravnavajo tudi druge materiale za izdelavo mask, kot so bron, baker, terakota, rafija in lončevina. Okrasijo jih s peresi in trakovi, nekatere meske so svete in jih uporabljajo pri ceremonijah, na primer ustoličevanju poglavarjev, žetvi, praznovanjih in drugih ritualih. Če imate doma afriško plemensko masko, jo obesite na belo steno, s čimer boste poudarili originalnost maske in njene barve.

Beneške karnevalske maske

Ljubitelji beneškega karnevala imate doma zanesljivo kakšno beneško masko. Prava beneška maska je običajno takšna, da prekriva del obraza (ob očeh) ali kar cel obraz, je veličastna, razkošna, elegantna. Seveda ni narejena iz cenenih materialov (guma, papir, plastika), ampak je po navadi iz žgane gline in izdelana ročno. Vsekakor iz nje veje prestiž in je nima smisla skrivati v kakšni omari. Tudi izven pustnih dni jo razstavite v vitrini, obesite na steno ali  celo uokvirite. Zelo dobro pride do izraza v kombinaciji s starinskimi ogledali, mogočnimi zavesami, porcelanom ali stekom. Maske, ki se barvno ujemajo s steno, so imeniten dodatek dnevne sobe, jedilnice, kuhinje. Lahko jih uporabite celo za dekoracijo spalnice, in sicer na visokem posteljnem naslonjalu. Miniaturne beneške maske so lahko okras komod ali toaletnih mizic, morda dobite celo kje podstavek za namizno svetilko, ki mu je dodana maska.

Kitajske maske in feng šuj

Že najstarejše kulture na planetu so uporabljale simboliko mask. Namen mask je bil različen, nekatere so bile namenjene zaščiti, druge klicanju določenih energij. Kitajske operne maske, ki so jih uporabljali umetniki, so bile, na primer, namenjene prikrivanju identitete nastopajočih, temu, da bi se jih občinstvo lažje zapomnilo, z njimi pa so sporočali, da je treba pogledati globlje, za masko, ki jo imate na obrazu.

Kitajske maske so tesno povezane s feng šujem, saj lahko v dom prinesejo zelo močno energijo varovanja, sploh skupaj s kitajskim mistični vozlom. Namestite jih v hodnik ali bližino vhodnih vrat, kjer naj bi preganjale zle misli in vse obiskovalce, ki bi vam utegnili kakorkoli škoditi. Najlepše pridejo do izraza, če jih kombinirate z rdečo barvo.

Foto: Pinterest