Bakterije prežijo na nas tudi v osrčju našega doma. Marsikdo bi menil, da je največ škodljivih bakterij na stranišču, a raziskave dokazujejo, da temu ni tako. Bistveno večje število nevarnih bakterij se nahaja med gospodinjskimi pripomočki, ki se prenašajo prek rokovanja, v primeru da si rok ne umivamo temeljito. Idealni pogoji za njihovo razmnoževanje so tople, vlažne in neočiščene površine, zato je največ klic tam, kjer se nahaja voda.

Kuhinjske gobice

Prva na lestvici predmetov z največ bakterijami je prav gobica za čiščenje posode. Ta je v stiku s hrano, prav tako je ves čas mokra, kar daje bakterijam odlične pogoje za rast. Raziskovalci so odkrili, da je v eni kuhinjski gobici kar 54 milijard bakterijskih celic na kubični centimeter, kar je primerljivo s številom bakterij v človeških iztrebkih. Širjenju zdravju škodljivih bakterij se bomo najbolj učinkovito izognili z rednim menjavanjem gobice.

Kuhinjske krpe

S kuhinjskimi krpami je podobno kot s kuhinjskimi gobicami – v njih se sčasoma razmnoži ogromno število klic in virusov. Ni prav, če kuhinjske krpo po brisanju posode uporabimo še za brisanje delovne površine in rok. Za ta namen naj bo v kuhinji posebna brisača. Kuhinjske krpe uporabljajmo zgolj za brisanje posode in jih zamenjajmo po največ treh dneh. Ker je v njih vse polno bakterij, jih moramo oprati na najmanj 60 °C.

Hladilnik

Za optimalno varnost pred nevarnimi bakterijami je treba živila v hladilniku pravočasno porabiti in pravilno shranjevati. Pomembno je tudi, da tako hladilnik kot zamrzovalnik redno čistimo. Takoj, ko se v njem nekaj polije, ga čim prej pobrišemo. Hladilnik bi morali čistiti enkrat tedensko; klice se namreč nabirajo v notranjosti, na zadnji steni, pa tudi na vratih. Za dezinfekcijo uporabimo mešanico destilirane vode in kisa.

Kuhinjska deska

Gojišče bakterij so tudi kuhinjske deske, na katerih sekljamo različno zelenjavo, ribe, meso in podobno. Čeprav se zdi, da so plastične deske bolj higienične, pa so raziskave pokazale nasprotno. Vreznine v plastičnih deskah težko očistimo, saj se tam zadržujejo bakterije, ki jih ne uniči niti pomivalni stroj. Na lesenih deskah bakterije prav tako pronicajo v notranjost lesa, vendar tam nimajo pogojev za razmnoževanje. Razvoj bakterij preprečimo tako, da desko po vsaki uporabi temeljito očistimo, najbolje z vročo vodo, kisom, limoninim sokom in soljo. Posebej pozorni bodimo po stiku s surovim mesom, da desko očistimo takoj in s tem preprečimo razvoj za zdravje nevarnih bakterij, vključno s salmonelo.

Vodovodna pipa

Med pripravljanjem hrane se moramo večkrat umiti roke. Umivanje je neučinkovito, če z umitimi rokami ponovno primemo pipo, ki smo jo odprli z umazanimi rokami. Vodovodno pipo je zato potrebno vsaj enkrat tedensko temeljito očistiti s sredstvom za čiščenje kopalnice.

Mobilni telefon

Ker je mobilni telefon z nami skorajda ves čas, postaja naš najzvestejši spremljevalec. Ves čas ga imamo na dosegu roke, najpogosteje pa kar v rokah. Prav zato se na njem nabira različna umazanija in bakterije, najpogosteje streptokoki. Še posebej nevarno je, če telefon nosimo s seboj na stranišče ali v kopalnico, kjer bakterije z rok zlahka prenesemo na telefon. Prav tako mobilnega telefona ne uporabljajmo med jedjo, ker lahko bakterije iz telefona prenesemo v svoj organizem. Najboljši način za uničenje bakterij na mobilnem telefonu je, da ga vsak teden previdno očistimo z dezinfekcijskimi sredstvi. Bakterij se bomo zanesljivo znebili s kosmom vate, namočenim v mešanico alkohola in vode. Podobno velja tudi za hišni telefon.

Kreme in ličila

Kreme, serumi, pudri in druga ličila v posodicah so idealno gojišče za bakterije. Vanje segamo s prsti, prav tako so v stiku s kisikom ob vsakodnevnem odpiranju pokrovčka. Vse to so ugodne razmere za hiter razvoj bakterij, ki lahko povzročijo alergije. Veliko bolje je izbrati izdelke v tubah, ki so bolj higienični. Pri tem upoštevajmo tudi to, da je ličila potrebno redno menjavati, kar velja zlasti za maskaro, črtalo za oči in puder. Prav maskara je najbolj nagnjena h kopičenju bakterij, zato jo moramo po 6 mesecih zamenjati. Pri ličilih velja pravilo: bolj ko je tekoče, večja je nevarnost za nastanek bakterij.

Kozmetični pripomočki

Na čopičih, blazinicah in krtačkah, s katerimi si vsakodnevno pomagamo pri nanašanju ličil, se nabira odvečna barva, umazanija in tudi bakterije. Prav zato moramo pripomočke za ličenje redno čistiti. Številne raziskave kažejo, da uporabnice svojih lepotnih pripomočkov ne umivajo oziroma to storijo zelo redko. A ker so na njih ostanki prahu, olj, odmrle kože in bakterij, bi jih morali umiti vsaj enkrat na mesec. S skrbno nego jim namreč podaljšamo tudi dobo uporabnosti.

Daljinski upravljavec

Ko čistimo dnevno sobo, pogosto pozabimo na daljinski upravljavec. Uporabljamo ga vsakodnevno in vsi družinski člani, zato je na njem ogromno bakterij in druge umazanije. Enkrat na teden ga obrišimo s krpo, ki smo jo namočili v alkohol ali drugo dezinfekcijsko sredstvo.

Tipkovnica

Tipkovnico uporabljamo praktično vsak dan, zato se na njej nabere veliko umazanije, prahu in tudi ostankov hrane. Očistiti bi jo morali vsaj dvakrat mesečno, pri tem pa moramo biti še posebej pozorni na predele med tipkami. Tako bomo ob delu z računalnikom prišli v stik z manj bakterijami, pa tudi dlje in bolje nam bo služil.

Vir fotografij: Pinterest