Strokovnjaki iz področja dinamike dela in produktivnosti pravijo, da se najbolj produktivno delo ne odvija v službi, temveč doma. Kako torej združiti ta dva svetova, kako pisarni približati udobje doma? Na to vprašanje sta odgovorila mlada arhitekta pri zasnovi novih pisarn trgovske verige.

Rožle Penca in Žana Basle sta mlada celjska arhitekta, ki sta si pri nalogi preureditve poslovnih prostorov zadala pomembno vprašanje: “Zakaj so pisarniški prostori že pol stoletja enaki, medtem ko se vse okoli nas spreminja?” K sreči je bil naročnik (ki ima pod seboj več tisoč zaspolenih) odprt za njune nenavadne ideje, ki so segale od inovativnih rešitev v notranji opremi pa do sprememb v sociološkem ustroju logistike in dinamike dela. Skupaj z arhitektoma je ustvaril povsem nov način sodelovanja, ki po poročanju prinaša odlične rezultate.

Tako je nastal nov poslovni prostor, ki je pravzaprav ogromno stanovanje. Arhitekta sta ustvarila skupno kuhinjo in jedilnico, stopnišče, ki se lahko hitro spremeni v tribuno, dnevno sobo s knjižno polico, polno revij, tiho sobo, namenjeno koncentraciji in tišini … In kljub temu, da se zdi, da gre le za nekakšno imitacijo pisarn zagonskih podjetij, sta šla arhitekta še korak dlje.

Ustvarila sta namreč prostorske pogoje za poglobljeno sodelovanje in odprto komuniciranje. Za hitrejši pretok infromacij in kvalitetnejše usklajevanje so tako radiakalno spremenili predefiniran koncept dela v pisarniškem okolju. Najprej so zasnovali povsem odprte prostore uprave brez ene same pisarne. Nato so ukinili stacionarne telefone. Vsi zaposleni so dosegljivi zgolj na mobilnih telefonih, kar pomeni, da brez skrbi zapuščajo svoja delovna mesta, saj jih klici in sporočila dosežejo prav povsod – v kuhinji, dnevni sobi ali sobi za koncentracijo. Nato so ukinili stalna delovna mesta: vsak zaposleni zdaj zasede delovno mizo, ki je najbližje skupini sodelovcev, ki jo potrebuje za opravljanje delovnih nalog v tistem trenutku. Delovno mesto vsak dan zapusti čisto in brez osebnih stvari, ki so svoje mesto našle v igrivi garderobi.

Novi prostori pozitivno učinkujejo na delovni proces in na počutje zaposlenih, hkrati pa pomembno prispevajo k diskurzu o naravi dela v dobi mobilnih tehnologij.

Interier: Žana Basle, Rok Penca