Pomivanje oken je eno od gospodinjskih opravil, ki se ga dostikrat otepamo in ga prelagamo iz danes na jutri. Morda tudi zato, ker nam ne glede na vloženi trud nekako ne uspe, da bi bilo steklo res kristalno čisto. Vedno se najdejo še kakšne črte in lise, pri katerih smo kljub drgnjenju enostavno nemočni. Da se to ne bo več ponavljalo, smo pripravili pregled res učinkovitih čistilnih metod za steklo.

Pomivanje oken vzame veliko časa, je telesno naporno, pa še z rezultatom na koncu nismo skoraj nikoli povsem zadovoljni. Na srečo obstaja nekaj sredstev, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij in če jih kombiniramo s pravo tehniko čiščenja, na steklu zanesljivo ne puščajo prog, črt in madežev.

Učinkovita čistilna sredstva

  • Kis: Vsem dobro poznano domače sredstvo zoper vodni kamen pomaga tudi pri čiščenju oken. Zadostuje, da v vodo zlijemo malo kisa in z mešanico zdrgnemo okna. Če so ta zelo zamazana, lahko dodamo nekoliko več kisa.
  • Limonin sok: Podobno kot kis je pri madežih, ki na oknih nastanejo zaradi vodnega kamna, učinkovit tudi limonin sok.
  • Alkohol: Vsestranski visoko-odstotni alkohol raztaplja maščobo, dezinficira in je biološko razgradljiv. Pri čiščenju z alkoholom nujno uporabljajmo rokavice.
  • Špirit: To obliko alkohola vsebujejo skoraj vsa industrijska čistila za steklo. Malo špirita dodajmo v vodo, zdrgnimo steklo in navdušeni bomo nad brezhibnim razgledom.
  • Črni čaj: Grenčine v črnem čaju razgrajujejo maščobo (na primer prstne odtise na steklu) ter tudi trdovratnejše madeže, kot so ptičji kakci.
  • Sredstvo za pomivanje posode: Še boljše kot pri posodi se obnese pri pomivanju oken. Uporabimo ga le par kapljic, ki jih spenimo z vodo.
Kärcher z akumulatorskim sesalnikom vode obljublja čista okna brez lis in črt.

Pripomočki

Pripravljeno imamo torej posodo s toplo vodo, v katero smo dodali malo enega od zgoraj omenjenih čistil, kaj pa zdaj? Opremiti se moramo še z nekaj dodatnimi pripomočki:

  • Omelo za umazanijo na okenskem okvirju
  • Gobica, s katero bomo namilili steklo
  • Pripomoček z gumijastim robom za odstranjevanje čistila in vode
  • Vpojna bombažna krpa, ki ne pušča vlaken
  • Krpa iz mikrovlaken ali usnja (jelenova koža) za končno poliranje
Namesto svojih rok uporabimo okenski čistilni robot, ki se z magnetom oprime stekla in površino očisti povsem samostojno. Doseže tudi kote.

Brez lis

Za uspešno pomivanje oken je poleg izbire čistila in pripomočkov nenazadnje pomembna tudi sama tehnika. Najprej z omelom očistimo pajkove mreže in prah z okenskega okvirja in iz rež, ki so vidne, ko okno odpremo. Z gobico, prepojeno s čistilom, pomivajmo steklo v serpentinastih gibih, nato pa odvečno vodo odstranimo s pripomočkom z gumijastim robom. Preostale kapljice popivnajmo z bombažno krpo, medtem ko čisto na koncu steklo spoliramo, da odstranimo še morebitne lise in črte, ki so včasih vidne le pod določenim kotom.

Kdaj in kako pogosto?

Kot kažejo različne raziskave, je pomivanje oken po navadi prvo na spisku spomladanskih čistilnih akcij. Vendar pa je okna dobro očistiti tudi v drugih letnih časih. Poleti jih zamaže cvetni prah, jeseni in pozimi pa smog in slabo vreme. Tudi avtomobilski izpuhi se v določeni meri kot film usedejo na stekla, kdor ima otroke, pa lahko na njem pričakuje nešteto drobnih prstnih odtisov. Čiščenje na vsaka dva do tri mesece je torej zelo smiselno.

Vendar, ali obstaja kakšen pravi trenutek v dnevu za to gospodinjsko opravilo? Res je. Najbolje je okna pomivati, kadar je sonce nizko na obzorju ali na oblačen dan, kajti pri direktni sončni svetlobi se milnica hitreje suši in nastanejo madeži. Tudi na zelo mrzle dni s temperaturami pod 0 stopinj C je pomivanje oken odsvetovano, takrat milnica na steklu začne zmrzovati in za sabo pušča lise.

Pomivanje oken s starim časopisom? Ta babičin nasvet se ne obnese najbolje.

5 nasvetov za še boljši razgled

  • Pri pomivanju oken poskrbimo za varnost. Če zgornji del okna težko dosežemo, si pomagajmo s teleskopsko palico.
  • Krp za brisanje oken ni dobro prati z uporabo mehčalca. V nasprotnem na krpi ostanejo ostanki čistila in pri naslednjem pomivanju oken puščajo lise.
  • Pri trdovratni umazaniji so dobro obnese strgalo za steklokeramično ploščo. Z njim zlahka odstranimo grobe, zasušene madeže.
  • Če okna pomivamo pozimi, lahko vodi dodamo malo antifriza.   
  • Babičin nasvet, da okna spoliramo s časopisnim papirjem, vzemimo z rezervo. Steklo se bo sicer res bleščalo, okenski okvirji pa lahko zaradi tiskarskega črnila posivijo ali celo počrnijo. Pri poliranju si raje pomagajmo s strgano najlonsko nogavico.

Fotografije: Pinterest