Čeprav so ose v resnici zelo koristne živali (ste vedeli, da svoje ličinke hranijo z ušmi, ki bi sicer napadle naš pridelek?), nas vseeno pogosto zmotijo pri obedovanju na terasi ali balkonu. Obožujejo namreč beljakovine in sladkor, zato jih k nam privabi vonj po mesu, sadju in sladkih pijačah. A obstaja več naravnih (in nenevarnih) metod, kako jih odgnati, da lahko poobedujemo brez strahu pred njihovimi piki.

Najprej pripravimo naš prostor za piknik. Očistimo ga z milnico in popršimo z naravnim repelentom – eteričnim oljem mete ali limone, ki ga v razpršilki zmešamo z vodo in detergentom. Poškropimo ključne površine – mizo, stole, tudi tlak. Ose namreč ne prenesejo citrusov, prav tako jim ne ustrezajo arome dišavnic.  

Izpod sadnih dreves poberemo vse gnilo sadje. Naberemo ga v posodo in ga uporabimo kot vabo: postavimo ga v kot parcele (zunaj dosega otrok in hišnih ljubljenčkov!), ose pa mu bodo sledile. Vaš piknik, naj bo še tako slasten, se ne bo mogel kosati z mamljivim vonjem razkrajajočih se sliv, breskev in grozdja.

Foto: Pexels

Zelo učinkovit način za odganjanje os je tudi umetno osje gnezdo, ki tem teritorialnim žuželkam daje vedeti, da so vstopile na tuje ozemlje. Na tržišču obstaja več papirnatih replik osjega gnezda, ki jih le obesite na pergolo ali pod balkon in te sicer agresivne žuželke se vam ne bodo upale niti približati!

Nazadnje pa lahko poskrbite tudi za aktivne odganjalce – na mizi prižgite svečo z vonjem po citroneli ali pa na varni višini (zunaj dosega otrok) postavite doma izdelano kadilo. V ognjevarno posodo stresite mleto kavo (ali suho kavno usedlino) in jo vžgite z vžigalnikom. Kava se bo smodila, oddajala močan vonj in dim ter pregnala tako ose kot komarje. In vaš sanjski piknik se lahko začne!