Nekateri viri onesnaževanja notranjega zraka so naravnost presenetljivi. Ste vedeli, da lahko obleke, ki jih prinesete iz čistilnice, sproščajo v zrak kemične hlape? Enako velja za lonce, prevlečene s premazi proti prijemanju hrane. Ti premazi med segrevanjem izločajo kemikalije, ki lahko škodijo dihalnim potem. Seznam pa se s tem še ne konča …

Onesnaženje zraka je včasih v notranjosti prostorov hujše kot zunaj. Hlapne organske spojine, ki jih spušča mnogo gospodinjskih izdelkov in opreme za dom, povzročajo glavobole, slabost, razdražene oči in kašelj. Notranje onesnaženje zraka je še posebej nevarno za otroke, ki dihajo hitreje kot odrasli in vdihnejo več zraka, zlasti pa za malčke, ki so nižje pri tleh, kjer onesnaževalci lebdijo v zraku.

  • Prevleke proti prijemanju na loncih: Kuhanje v loncih, ki preprečujejo prijemanje hrane, je praktično in olajša pomivanje. Se pa iz takšnih prevlek, segretih na visoke temperature (nad 250 stopinj C), sproščajo tudi kemikalije, neprijazne dihalnim potem in splošnemu zdravju.
  • Izdelki za ustvarjanje: Ko otroci želijo ustvarjati in biti kreativni, je čas za previdnost. Plini iz lepil, alkoholnih flomastrov, polimernih glin in umetnih mas sproščajo toksične snovi ter povzročajo draženje oči in grla.
  • Obleke iz čistilnice: Ko naslednjič prinesete obleke iz čistilnice, ji ne dajte takoj v omaro. Za obdelavo madežev nekatere čistilnice uporabljajo perkloroetilen, kemikalijo, ki v telo zaide tudi z dihanjem.  
  • Preproge: Kemično obdelana vlakna in lepila v preprogah lahko oddajajo v zrak potencialno škodljive pline. Zato se veliko ljudi pritožuje nad glavoboli, izpuščaji, razdraženimi očmi in grlom, ko namestijo v dom novo preprogo ali drugo talno oblogo iz tekstila.
Sina Saadatmand, Unsplash
  • Formaldehid v pohištvu: Formaldehid je pogosta kemikalija v pohištvu iz stisnjenih lesenih plošč, pa tudi v barvah, sredstvih za čiščenje … Povzroča dihalne težave, pojavi se lahko tudi draženje oči, sluznice. Študije kažejo, da koncentracije formaldehida v notranjem zraku pogosto presežejo zunanje vrednosti.
  • Osvežilniki zraka: Morda ste pomislili, da bi te škodljive pline in svojega notranjega zraka pregnali ali prikrili kar s pomočjo osvežilnika? Rajši ne, ker bi si s tem naredili medvedjo uslugo. Nekateri osvežilniki zraka vsebujejo ftalate, kemikalijo, ki vpliva na razvoj celic in hormone. Namesto tega zrak osvežite raje z naravnimi sredstvi, na primer v vazo postavite vejico rožmarina ali mete, predvsem pa poskrbite za dobro prezračevanje.

Vgradnja prezračevalnega sistema

Prezračevanje je ključno!

Prezračevanje stavbe je za dobro kakovost notranjega zraka ključno. Prezračujete lahko z odpiranjem oken, vendar z vidika ohranjanja notranje temperature to nikakor ni ekonomično (poviša stroške ogrevanja, spomladi pa zaradi cvetnega prahu povzroča težave z alergijami); veliko boljše in učinkoviteje je svež zrak zagotavljati z decentralnim prezračevalnim sistemom z rekuperacijo. Tak sistem 24 ur dnevno skrbi za svežino, primerno vlago ter pravilno razmerje med CO2 in kisikom, zaradi kakovostnih filtrov pa pred vrati pusti viruse, alergene in prah.

Prezračevalni sistem Lunos je prilagojen točno vašim potrebam in domu, lahko se odločite le za vgradnjo prezračevalnih enot v posamezne prostore (spalnica, kopalnica, kuhinja) ali pa v celotno domovanje, lahko ga vgradite v novogradnjo tekom del ali pa v starejšo nepremičnino, in sicer vam je v pomladnih mesecih na voljo s kar 40-odstotnim popustom.

Prezračevalna enota I-Vent

Podjetje Lunos je v zadnjih desetih letih s svojimi prezračevalnimi enotami opremilo že več kot 20.000 različnih objektov, stalno pa tudi razvija izboljšave in novosti. Zadnja v vrsti je element I-Vent, ki s seboj prinaša poenostavljeno vgradnjo in še lažje upravljanje prezračevanega sistema.

»Ker več kot 70 odstotkov vgradenj izvajamo v naseljenih objektih oziroma gre za sanacije, je zelo pomembno, da je gradbeni poseg čim manjši (se pravi čim manj kabliranja in štemanja). Kljub temu pa sistem mora delovati optimalno,« pravi direktor podjetja Lunos Milan Kuster in dodaja, da so denimo doslej pri sanaciji enodružinske hiše povprečno morali izvesti okoli 50 m kabliranja in  štemanja. Vse to so seveda uspeli opraviti v enem samem dnevu, vendar so vseskozi vseeno iskali možnosti, kako bi bila vgradnja prezračevanja lahko še bolj čista. Tako je nastal I-Vent, ki deluje s pomočjo brezžične komunikacijie kar pomeni, da rekuperatorski element potrebuje zgolj lasten vir napajanja, ni pa ga več potrebno fizično povezovati s krmilno enoto.

Elemente prezračevalnega sistema uporabnik krmili s priloženim daljincem ali preko aplikacije na telefonu.

I-Vent se lahko pohvali tudi z vsemi ostalimi parametri, ki so za uporabnika najbolj pomembni. Porabi minimalno energije, je skoraj neslišen pri delovanju, absorbira zunanji zvoka, ima odličen toplotni izkoristek, pa tudi dizajn notranjega difozorja je vrhunski.

Več: www.i-vent.com

Več o akciji: Pomladna svežina

Sponzorirana vsebina