Ko se dnevi krajšajo in je sončnih ur vse manj, dobi božični kaktus, imenovan tudi šlumbergera, priložnost, da se pokaže v vsem svojem sijaju. Konec jeseni ali najpozneje zgodaj pozimi se odprejo njegovi popki in presenetijo s prelepimi cvetovi. Prav zato je ta roža simbol božiča in svetlobe v temačnih dneh.

Poleg božične zvezde in amarilisa je šlumbergera ena od tistih rastlin, ki jo je vsekakor treba vključiti v praznično dekoracijo. Cveti v živahnih rdečih, roza, belih in škrlatnih odtenkih ter je nadvse primerna tudi kot darilo, prav tako je zelo hvaležna in preprosta za vzgojo. Da vam bo cvetela še dolgo po novem letu, morda celo povsem do konca sezone snega, upoštevajte naslednje:  

Nega

Naj vas ime ne zavede, saj božični kaktus ni tipični kaktus, na zalivanje katerega lahko kar malo pozabite. Pomanjkanje vode in velike temperaturne spremembe namreč lahko povzročijo, da božičnemu kaktusu prezgodaj odpadejo cvetovi in se celo posuši.

  • Zemlja: posadite ga v kakovostno zemljo, bogato s humusom in drugimi hranili.
  • Temperatura: v sobi naj bo optimalna temperatura okoli 19 stopinj C.
  • Zalivanje: med cvetenjem naj bo zemlja stalno enakomerno navlažena. Rastlino večkrat osvežite z vodno meglico.
  • Svetloba: kaktus postavite ob okno, ki je obrnjeno na vzhod.
  • Gnojenje: ko se oblikujejo brsti, rastlino vsaka dva tedna pognojite z gnojilom z visoko vsebnostjo kalija.
  • Presajanje: vsake tri do štiri leta po cvetenju.

Pogoste bolezni

Čeprav božični kaktusi niso zelo zahtevne rastline, vseeno niso povsem imuni na škodljivce in bolezni. Če opazite, da so vaš kaktus napadli škodljivci, mu lahko pomagate sami.

  • Mokaste stenice: to so majhne žuželke, pokrite z bombažnim puhom. Kadar ne ukrepate, lahko privlačijo tudi plesen. Odstranite jih z zobotrebcem ali uporabite insekticid.
  • Pajkove pršice: Čeprav teh drobnih žuželk morda sploh ne boste opazili, bo njihovo prisotnost razkrila pajkasta mreža na listih. Odstranite jih z insekticidnim pršilom.
  • Glivni komarji: obožujejo razmočeno zemljo in ob obsežni okužbi povzročajo odpadanje listov rastline. Če insekticidno pršilo ne deluje, kaktus presadite, in sicer v čist lonec, napolnjen s svežo in dobro odcejeno zemljo za lončnice.

Kako spodbuditi cvetenje?

Po cvetenju postavite božični kaktus v prostor s konstantno temperaturo okoli 10 stopinj C. Zalivajte ga toliko, da bo zemlja vlažna, in ga ne gnojite. Ko se začne novo obdobje rasti, uporabite naslednjo strategijo za spodbujanje cvetenja: postavite ga v prostor med 15 in 19 stopinjami C ter izmenično skrbite, da bo deležen 10 ur svetlobe in 14 ur popolne teme v naslednjih šestih tednih. Ko opazite popke, lahko v prostoru nekoliko dvignete temperaturo in nadaljujete običajno nego, kot je predstavljena zgoraj.

Fotografije: Floradania