Dejavnost športne vzgoje se je na I. osnovni šoli Celje odvijala v majhnih prostorih stare telovadnice, ki že dolgo ni več zadoščala normativom športne dejavnosti. Izgradnja novega športnega objekta je bila tako rekoč nujna.

Investicija v novo telovadnico je rešila kompleksno vprašanje pouka športne vzgoje na I. OŠ in športne dejavnosti širše skupnosti ter je prvenstveno namenjena zagotavljanju ustreznega prostora za potrebe programa športne vzgoje. V popoldanskem času in ob koncu tedna pa prostore telovadnice uporabljajo še športna društva in druga zainteresirana javnost, v njenem okviru deluje tudi sodoben plezalni center.

Vsestranska uporaba vlaknocementnih fasadnih plošč Swisspearl ne pozna meja. So odlična rešitev za stanovanjske hiše, večstanovanjske stavbe, poslovna ter tudi najrazličnejše izobraževalne in športne ustanove. 

Objekt je zasnoval arhitekt Borut Pregelj iz biroja Mobile-Arch d. o. o., ki si je za fasadno oblogo telovadnice zamislil igro svetlo in temno rjavih barv vlaknocementnih plošč Swisspearl Nobilis, saj se takšna odlično poda v okoliško arhitekturo. Ustvarjalne možnosti oblikovanja geometrijskih likov in drugih vzorcev pri fasadnih ploščah Swisspearl so namreč neomejene.

Pri predstavljenem objektu se dve barvi fasadnih plošč v tanjših in debelejših pasovih izmenjujeta in dopolnjujeta, tako da objektu dajeta igrivost in sproščenost, medtem ko za zanesljivost s perspektive gradbene fizike poskrbi posebno projektiran sistem prezračevane fasade Swisspearl. Notranji sloji zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga pa učinkovito varuje notranji sestav pred vremenskimi vplivi.

Nova telovadnica I. OŠ Celje je po zaslugi fasade točno takšna, kot je njeno poslanstvo: razigrana navzven in po zaslugi zadovoljnih vadečih takšno vzdušje zanesljivo vlada tudi v njenih notranjih prostorih.  

  • Lokacija: Celje, Slovenija
  • Arhitektura: Borut Pregelj, Mobile-Arch d.o.o.
  • Fasadne plošče: Swisspearl Nobilis N 914 in N 912

Fotografije: Matej Lozar

Strešne in fasadne plošče iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče Swisspearl ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.