Hiša, ki smo jo obiskali, se nahaja v Savinjski dolini, ki je več kot stoletje poznana po hmelju in prijaznih ter gostoljubnih ljudeh. Takšna sta tudi naša gostitelja Nives in Bogdan Kronovšek, ki skupaj s tremi otroki živita v energetsko varčni hiši, na parceli obdani z mehkim vencem hribovja in gričevja.

Bogdan si je z družino postavil dom na parceli svojih staršev. Njegova izhodišča so bila trajnostna gradnja in vzdržljivi materiali, ker je sam po poklicu razvijalec toplotnih črpalk, pa je želel tudi čim bolj energetsko učinkovito hišo. “Ves čas razmišljam, kako lahko naše bivanje naredimo še bolj okolju prijazno. Da izrabimo več obnovljivih virov energije in to energijo nato tudi učinkovito porabimo,” pove. Dve leti nazaj je država omogočila novo shemo priključitve fotovoltaične elektrarne in samooskrbe, kar mu je omogočilo, da svoja razmišljanja prevede v prakso.

Samooskrbnost po zanemarljivi ceni

V hiši družine Kronovšek je tako edini energent elektrika. Ogrevajo se s kombinirano toplotno črpalko na geoenergijo oziroma okoliški zrak, elektrika poganja prezračevalni sistem in čistilno napravo, pa tudi vsi gospodinjski aparati so električni. Da pa bi zmanjšali stroške porabe električne energije (zanjo je družina odštela več kot 1200 € letno), je na južno orientirano streho s pomočjo nepovratnih sredstev Eko sklada družina postavila sončno elektrarno. Danes za elektriko na mesečni ravni odštejejo le 19 evrov, njegovo gospodinjstvo pa je s tem zmanjšalo letne emisije CO2 za celih pet ton.

Izgradnjo sončne elektrarne “na ključ” je družina zaupala podjetju GEN-I Sonce, kjer so izvedli celoten postopek: od izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, svetovanja, priprave dokumentacije, pridobivanja dovoljenj in soglasij, pa do postavitve sončnih celic in priklopa na distribucijsko omrežje električne energije. Sončno elektrarno so postavili v enem samem dnevu. Pa še tu se njihova storitev ni končala – po montaži so elektrarno še zavarovali in uredili njen daljinski nadzor, nudijo pa tudi vzdrževanje in garanciji na nepuščanje strehe in na sestavne dele.

“Z domačo sončno elektrarno na strehi hiše lahko proizvajamo lastno, zeleno električno energijo za pokrivanje lastne porabe, s čimer se zavarujemo pred višanjem cen dobave električne energije in našemu gospodinjstvu zagotovimo energetsko neodvisnost, ter hkrati pripomoremo tudi k ohranjanju okolja,” v pogovoru poudari Teodor Uranič iz podjetja GEN-I Sonce. “Potrebno je izpostaviti, da je investicija v lastno sončno elektrarno dolgoročna naložba – domačo elektrarno za samooskrbo bomo po vsej verjetnosti zgradili enkrat v življenju, zato je še posebej pomembno, da izgradnjo domače sončne elektrarne zaupamo pravemu partnerju. Že več kot 700 gospodinjstev se je v Sloveniji odločilo za izgradnjo lastne sončne elektrarne GEN-I Sonce, kar je najboljši pokazatelj tega, da nam stranke zaupajo.”

Družina pričakuje, da se bo njihova investicija povrnila v desetih letih. Kar 30-letna garancija na delovanje sončne elektrarne, ki jo GEN-I Sonce nudi svojim strankam, pa pomeni, da bodo tudi njihovi trije otroci brezskrbno uživali v tem trajnostnem viru energije.

Življenje na kolesih

Hiša pa je posebna še z enega vidika – prilagojena je namreč življenju na invalidskem vozičku. “Glede na moje pretekle izkušnje, želje in potrebe po prilagojenosti, sem si ustvaril idejo o tlorisni razporeditvi, nato pa smo z arhitektko uskladili in naredili projekt,” pove Bogdan. Poleg tega, da so vsi prostori umeščeni v pritličje (mansarda je zaenkrat še delno neizkoriščena), so zadostili tudi drugim potrebam – zadostni širini vrat, prehodom brez pragov, prilagojeni kopalnici in kuhinji ter seveda umestitvi dvigala …

Skrbno načrtovan prostor je tako postal udoben dom za vse družinske člane, ki vsak po svoje v njem neovirano uživajo.

Več: GEN-I Sonce

Avtor fotografij: Bor Slana