Les pričara toplino, vzbudi misel na domačnost. Leseni izdelki so prav zato vse pogostejša stalnica tudi v sodobnem interierju, od sprva okornih linij pa so se preobrazili v oblikovalske elemente, ki privlačijo poglede. Pred časom so tako našo pozornost vzbudile lesene umetnine Matevža Klopčiča, ki ustvarja pod imenom M-interieri.

Veliko bogastvo slovenskih gozdov je navdihnilo oblikovalca, ki prednost daje domačemu, visoko kvalitetnemu lesu. »Les je naraven material in kot tak, je s pravilnim pristopom estetska in zdravju prijazna perfekcija narave. S pravilnimi postopki, ga lahko oblikujemo v katerokoli obliko. Skozi leta ustvarjanja se sicer vedno spopadamo z novimi izzivi pri delu, saj je les naraven material in ga ne moremo posploševati. Vsak kos lesa se lahko drugače odziva na obdelavo, zato nam ustrezna znanja in predpriprava pomagata pri ustvarjanju novih form. Seveda bi prav zaradi delovanja lesa lahko nanj gledali postransko, vendar je vsak kos zgodba zase in ravno to nas ohranja žive,« je prepričan oblikovalec. Leseni izdelki inovativnih oblik so v celoti izdelani ročno, na zadnjem sejmu Ambienti smo tako lahko občudovali zibelko Vita in namizno svetilko Scorpio.

Zgodba podjetja M-interieri se je začela pisati leta 2015, leto zatem so slovenskemu trgu že predstavili dva inovativna lesena izdelka, ki ju odlikujejo mehke, zaokrožene linije. »Pri izdelavi izdelkov je največji izziv ohranjanje sinergije med dizajnom, kombinacije različnih materialov in ustvarjanju oblik ki ne bodo takšne samo takrat, ko so »nove«, ampak tudi čez dolga leta. Do največjih izzivov pride takrat, ko je potrebno v majhen prostor vgraditi vse komponente, ki so potrebne za pravilno delovanje produkta. Pri tovrstnih lučeh se pojavijo težave prav pri majhnih, uporabniku nevidnih komponentah, ki jih je potrebno vgraditi v les, brez vpliva na uporabnika. Seveda s predpostavko, da zaradi tovrstnih težav ne spreminjamo osnovne oblike,« pojasnjujejo pri M-interieri.

Ideja za izdelavo zibelke Vita se je porodila ob veseli novici o očetovstvu, z ozirom na gibljivost novopečenih mamic in z veliko mero ljubezni pa je nastal inovativen kos umetniških vrednosti. »Že od nekdaj sem si želel ustvariti ‘posebno’ zibelko za otroke, zato je bil trenutek več kot primeren tako za nove ideje, kot tudi za navdih pri izbiri materialov. Vsem novopečenim mamicam so skupne bolečine predvsem v prvem mesecu po porodu zaradi sklanjanja pri dvigih otroka iz zibelk, zato mi je bil predpogoj pri oblikovanju zadostna višina košare,« pojasnjuje Matevž, ki je pri izdelavi osnovne konstrukcije zibelke uporabil jesenov les. Le ta namreč s primerno togostjo in nežnimi odtenki ustvari popolno kombinacijo trpežne in hkrati, zaradi svetlih odtenkov, za oko privlačne forme. Vzmetnica in zaščitna obloga sta izdelani iz mehke, otroku prijazne mikrofibre, ki je pralna tudi v stroju.

Ena izmed odlik zibelke je tudi v tem, da zaradi same oblike, otrok s premiki povzroči zibanje in se na ta način uspava kar sam. Poleg tega je zibelko mogoče zapeljati tik ob posteljo, kar omogoča, da otrok zaspi ob starših, zaradi česar ponoči staršem ni potrebno vstajati iz postelje. Mehka zaščitna obloga, ob katero se lahko dojenček privije, pomirja, saj otroka spominja na mamin trebušček. Zibelka tudi omogoča, da nanjo namestimo raznolike igralne loke, zaradi česar se lahko otrok v zibelki igra in zamoti. Inovativna je tudi uporabniška izkušnja, za katero so se odločili pri M-interieri. »Ker je izdelek kot tak, uporaben zgolj tri mesece, po tem obdobju dojenček preraste zibelko, smo se na trg odzvali z možnostjo najema zibelke za tri mesece. Velikokrat, predvsem do otrokovega prvega leta starosti, starši kupujemo razne izdelke, ki jih otrok kmalu preraste. Ogromno je produktov, ki so uporabni zgolj nekaj mesecev, prav zaradi otrokovega razvoja. Ker želimo, da zibelka doseže kar največje število ljudi, smo se odločili za možnost najema, saj se zavedamo, da si večina ljudi takšnega nakupa za zgolj tri mesece ne more privoščiti. Poleg tega po uporabi izdelek enostavno odpeljemo, kar pomeni da so zagate, kam z zibelko, odveč,« razlaga Matevž, čigar zibelka je bila deležna velike mere navdušenja. Nekateri občudujejo na naravno gibanje, ki ga je mogoče doseči zaradi ustrezne lesene konstrukcije, spet drugi se navdušujejo nad samo umetniško obliko. Zibelka je dovolj krhka, da se odzove na prav vsak gib dojenčka, hkrati pa je statično dovolj močna, da bi jo lahko obremenili s precej večjimi silami.

S tem pa oblikovalski potencial podjetja še zdaleč ni povsem razkrit. V prihodnosti tako lahko pričakujemo nove lesene kreativne rešitve, ki bodo obogatile ponudbo na slovenskem trgu. Ljudje se počasi vse bolj vračamo k lesu, kar velja tudi pri gradnji bivališč. »Sigurno je največji potencial lesa prav v ustvarjanju dodane vrednosti. Komponiranje lesa z drugimi materiali v kombinaciji z ustreznim dizajnom lahko iz »slabega« kosa lesa, ustvari magnet za poglede in posledično veliko dodano vrednost. Prav tako predvsem v Sloveniji velja rek da je »dobra hiša, zidana hiša« kar še zdaleč ne drži. Tudi tovrstna mnenja se predvsem v zadnjih letih nagibajo v prid lesa in to z razlogom. Možnosti uporabe lesa so vsekakor neomejene in prepričan sem, da bodo ljudje iz leta v leto bolj naklonjeni tem daru narave,« zaključi Matevž.

Več: M-interieri

Fotografije: M-interieri