Čeprav je Soboško jezero nastalo kot rezultat človekovega posega v prostor, z izkopom gramoza, je danes povsem zlito z naravo. Za svojega so ga vzele številne živalske in rastlinske vrste, Murska Sobota pa je v idiličnem umetnem jezeru prepoznala tudi potencial za razvoj.

Z jasno vizijo in interdisciplinarno ekipo so začeli urejati južni breg Soboškega jezera, ali Kamenšnice, kot mu pravijo domačini. Tu je svoj novi dom našel impresivni paviljon, v katerem se je Slovenija leta 2015 predstavila na milanskem Expu. Danes v njem najdemo interaktivno razstavo, ki uporablja vse najnovejše tehnološke inovacije: od hologramov, 3D zgodovinskih pregledov Pomurja, ogromnih fotografij izjemne ločljivosti, simuliranega balonskega preleta nad Pomurjem, pa do neuroterm, če naštejemo le najbolj zanimive. V info točki nato dobite nadaljnja priporočila za raziskovanje Pomurja oziroma se odpravite v kavarno na prigrizek.

Paviljon je bil za potrebe stalne postavitve le malo predelan, tako da izpolnjuje zahtevne po večji zmogljivosti in višjim energetskim standardom; še vedno pa s svojo silhueto in oblikovanjem spominja na gorato pokrajino, na obdelana polja ter na slovenske gozdove. Še najbolje pa so ponovno izkoriščene velike trikotne zasteklitve, ki so v Milanu služile kot velikanske izložbe; tu pa obiskovalcem Expana ponujajo izjemne poglede na okolico. Kot takšen je paviljon unikaten primer trajnostne arhitekture v Evropi: namesto, da bi se mu življenjska doba iztekla po šestih mesecih svetovne razstave, bo še dolgo služil mestu in Slovencem.

Le lučaj od paviljona najdete motorični park: kar 34 vadbenih postaj, ki so jih arhitekti razvili v tesnem sodelovanju s strokovnjakinjo športne fizioterapije, dr. Mojco Amon. Z vadbenimi postajami okrepite svojo motorično sposobnost, s skrbno izbranimi orodji pa razvijate kognitivne sposobnosti. Naprave so prilagojene vsem starostim in stopnjam telesne pripravljenosti. Del parka pa je namenjen tudi najmlajšim z izbranimi igrali iz visoko kvalitetnega lesa robinije.

Motorični park predstavlja prostorsko in programsko hrbtenico širšega območja ureditve. S svojim odprtim in atraktivnim značajem pritegne obiskovalce, ki se tu morda ne bi ustavili in ustvarja točko visoke koncentracije ljudi. Podolgovati značaj parka pomeni, da se lahko po njem počasi – od postaje od postaje – premikate celo popoldne, ali pa ob povratku s sprehoda opravite še vajo ali dve.

Ob soboškem jezeru se lahko ustavimo še v enem od štirih piknik paviljonov, opremljenih z goriščem, mizo in klopmi; ali pa na večji prireditveni ploščadi, umeščeni v neposredno bližino, prisluhnemo glasbi enega naših najljubših izvajalcev. Lahko se podamo na športno dogodivščino s SUP-i, plavutkami, čolnom ali pa surfom; ali pa s kolesom ali pohodnimi palicami. Čeprav jezero še nima statusa kopalne vode, se v njem že od nekdaj kopajo domačini, aktualno vsebnost onesnaževalcev pa lahko vsakič znova preverite na spletni strani expano.si.

Soboško jezero vam bo gotovo dalo več, kot se od njega pričakovali. Poleg čudovite narave, sprehajalnih poti in izobraževalnih vsebin, vas bodo gotovo prevzele še številne športne in kulturne priložnosti, sproščujoči ambienti ali pa zabave dolgo v noč. Vsekakor je to prostor, na katerega se boste odpravili enkrat in se vedno znova vračali.

Arhitektura: SoNo arhitekti (paviljon Expano)
AU arhitekti (razstava Expano)
Studio Kalamar (motorični park, piknik paviljoni)

Fotografije: Miran Kambič, Janez Martinčič