V voku se duši zelenjava, poleg nje pa v ponvi zrezek. Diši, mami, vzburja brbončice … Kuhanje je res posebno doživetje za čutila, vendar običajno potem še ure dolgo, ko je kosilo že zdavnaj mimo, vohamo, kaj smo jedli, na kuhinjskem pohištvu pa ostaja mastni film. Odpiranje oken je sicer rešitev, še boljša pa bi bila dobra napa.

Včasih smo poznali le nape, dvignjene nad kuhalno površino, zadnja leta pa so v modo prišle tudi pultne oziroma takšne, ki so vgrajene že v samo kuhališče. Z njimi pa tudi vprašanje: katera je boljša? Je paro bolj smiselno povleči v zračnik tam, kjer nastaja, ali počakati, da se najprej dvigne in jo šele nato odstraniti? Odločitev je, kot vedno, odvisna od naših potreb, prostora, ki ga imamo na voljo, in finančnih sredstev.

Zgoraj

Tako imenovana zgornja ventilacija je sestavljena iz prezračevalnika oziroma nape, ki je nameščena nad štedilnikom. Zrak vsrkava s posebnim ventilatorjem, ga pošlje preko filtra ter ga bodisi odvaja na prosto bodisi prečiščenega vrne v kuhinjo. Tovrstno prezračevanje je najbolj učinkovito za odstranjevanje pare in vonjav iz zraka, saj stoji neposredno nad kuhalno površino; če nape ne želimo videti, jo lahko skrijemo tudi pod kuhinjsko omarico ali pa kupimo takšno, da bo prostoru v okras.

Slabost zgornje nape je njeno vzdrževanje. Filtre je potrebno redno pregledovati in čistiti, v nekaterih primerih menjavati, poleg tega se na njej rad nabira prah. Nekateri starejši modeli so lahko tudi zelo glasni, zato je pri nakupu nape treba preveriti, kakšno je njeno hrupno onesnaževanje. Če veliko cvremo in pečemo, pa je takšna napa še vseeno najboljša izbira, kuhinja bo ostala čistejša in bo bolj sveže dišala.

Spodaj

Za pultno napo je značilno, da je vgrajena v delovno površino (pult ali kuhinjski otok), bodisi ob strani ali za kuhalno ploščo in ko jo potrebujemo, jo s pritiskom dvignemo (ali jo upravljamo z daljinskim upravljalnikom). Nekatere kuhalne plošče pa imajo napo že vključeno kot del kuhališča.

Če je naša kuharska tehnika takšna, da ustvarjamo veliko pare  in če imamo kuhinjski otok na takšni lokaciji, ki ne omogoča stropne nape, je pultna napa odlična izbira. Poleg tega jo je lahko čistiti, ne zastira nam pogleda, učinkovita je pri odstranjevanju vonjev in dima, slabše pa se odreže takrat, kadar hrano pripravljamo v visokih loncih. Pa še nekaj toplote nam lahko ukrade s kuhalne plošče.

Moč in dodatne funkcije

Obe vrsti nap imata torej svoje prednosti in slabosti, zato pred nakupom dobro premislimo, da nam kasneje ne bo žal. Predvsem pa bodimo pozorni tudi na samo moč nape in na volumen zraka, ki ga lahko prečrpa na uro – priporočljivo je, da napa približno 10-krat na uro zamenja zrak v prostoru. Tukaj nam je lahko v pomoč formula za izračun (kvadratura prostora x višina prostora x 10 obratov količine zraka v prostoru = potrebna kapaciteta nape). Oziroma s primerom: za prostor velikosti 15m2 in stropno višino 2,5m, bi bila primerna napa s pretokom okoli 375m3/h.
Ne spreglejmo pa niti dodatnih funkcij, ki jih ponujajo nape, od senzorjev za avtomatični vklop do osvetlitve.

Foto: Pinterest, Bora, Berbel