Dekorativne akustične obloge: Paneli za zvočno izolacijo doma

Čeprav je moderno urbano življenje v splošnem udobno in prijetno, ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Eden najbolj perečih problemov, s katerim se prej ali slej sreča vsak, ki živi v mesti džungli, je zvočno onesnaženje. Hrup je za telo strup - enako škodljiv, kot so cigarete ali alkohol, saj na dolgi rok povzroča stres, zmanjša kakovost bivanja in povzroča bolezni. Pred njim se lahko zaščitite z dobro zvočno izolacijo doma, na primer z dekorativnimi akustičnimi paneli.

1
akustični paneli

Estetski poudarek

Včasih ste na račun zvočne izolacije morali žrtvovati stil, saj so bili izolativni materiali, milo rečeno, neprivlačni na pogled. Danes na srečo obstajajo dekorativni akustični paneli, ki se imenitno zlijejo s preostalo notranjo opremo ali so celo glavni estetski poudarek doma. Njihova naloga pa je jasna: pomagajo zmanjšati odboje zvokov v prostoru ter preprečujejo uhajanje zvokov iz sobe in vstopanje zunanjega hrupa vanjo (na primer s prometne ulice ali iz sosednjega stanovanja).

Kdo pravi, da morajo biti stene ravne? Z akustičnimi paneli jih lahko spremenite v pravo mojstrovino.

Kako delujejo?

Akustični paneli so specialne zvočno zaščitne pene, po navadi narejene iz polietra, poliestra ali ekstrudiranega melamina. Te pene imajo sposobnost, da zmanjšajo amplitudo zvočnih valov, in sicer zaradi povečanja zračne upornosti. Nekatere pene so narejene tudi iz steklenih vlaken, ki so prav tako imenitni zvočni izolator, saj trenje med zrakom in vlakni povzroča izgubo zvočne energije.

Ni treba, da so zvočni paneli na stenah. Lahko visijo tudi s stropa. Tako kot ta, ki je podoben velikanskemu lestencu.

Kaj paziti pri nakupu?

Ko se podajate na lov za akustičnimi paneli, bodite pozorni na nekaj podrobnosti:

  • Vzorci na površini: večina panelov ima na površini vzorce, po navadi so to piramide ali klini, redko so gladki. Vzorci sicer nimajo večjega vpliva na vsrkavanje zvoka, se pa v njih rad zažira prah, zato morate računati na to, da jih bo treba pogosteje čistiti.
  • Debelina: akustični paneli so na voljo v različnih debelinah. Velja pravilo, da je debelejši panel boljši izolator kot tanjši, saj lahko vsrka več nizkofrekvenčnih zvokov.
  • Oznaka NRC (Noise Reduction Rating): ta oznaka pove, koliko zvoka lahko panel uniči. Paneli z višjim NRC umorijo več zvoka kot tisti z nižjim NRC količnikom. Izbor panela naj bo torej odvisen tudi od tega, koliko zvoka pravzaprav želite zadušiti.
Vam dekorativni paneli sploh ne dišijo? Potem si omislite akustično pohištvo. Stol iz panelov, ki vsrkavajo zvok, je eleganten, ergonomski in še akustičen povrhu.

Foto: Pinterest

Prejšnji članekOtroška soba naj bo tudi telovadnica: Aktivni otroci so srečnejši in bolj zdravi
Naslednji članekMoj dom v naravnih barvah
blank
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.

1 komentar

  1. Prosim za ponudbo izolacijske pene v rumeni in črni ali temno sivi barvi. Rabim 12m2 obeh barv za potrebe dekoracije sobe v turističnem apartmaju oziroma hotelu v Izoli. Soba se dekodiranje v barvah in v stilu glasbene skupine Dubioza kolektiv, ker gre za tematski ART ROCK HOTEL v Izoli. Izbral bi pa med negorljivimi materiali oziroma z boljšim protipožarnim faktorjem. Potem bom potreboval še vsaj za 2 sobe v hotelu.
    Lep pozdrav

    Edmond

    Dobava, pa mi rabi v roku do 14 dni.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *