Na Fakulteti za dizajn zasnovali kolekcijo slovenskih spominkov, ki vam jih ne bo nerodno podariti prijateljem in poslovnim partnerjem iz tujine, še več - kupili jih boste tudi zase!

Kolekcija NewSloSouvenir je estetska, uporabna, včasih pa tudi hudomušna zbirka, ki so jo leto dni snovali študenti Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Damjane Celcar in doc. Jane Mršnik so združili raznolika področja oblikovanja (sodelujoči so študentje programov Notranja oprema, Tekstilije in oblačila, Vizualne komunikacije, pridružila pa ste se jim še študenta Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Fakultete za management Univerze na Primorskem) in zasnovali sodobne in atraktivne izdelke, ki jih skorajda ne moremo več poimenovati ‘spominki’.

Opirajoč se na slovensko kulturno dediščino, so v izdelke prezrcalili slovenske običaje, navade in razvade, prihode in zablode, stereotipe, pregovore, tegobe, pa pokrajinske značilnosti, nacionalno motiviko in še marsikaj.

KooKoo so izdelki za dom in prosti čas (predpasnik, pogrinjek, magnet, majica, torciva, steklenica in škatlica), ki kot svoj osrednji motiv silhueto slovenskega ozemlja, ki spominja na kokoš. Le-ta je s pomočjo sodobnih računalniških tehnik modelirana v čipkasto silhueto. Avtorica: Petra Šink.

Trileska je dobršena zbirka kuhinjskih pripomočkov (žlica, vilice, kuhalnica, deska, podstavek za kozarce ipd.). V njenem snovanju se je avtorica Bea Brufach poslužila tradicionalnih metod suhorobarjev, vanjo vpletla motiviko idrisjek čipke ter vse skupaj začinila s silhueto Triglava. Kolekcija tako ohranja slovensko tradicijo, ki jo z uporabo novih tehnologij prilagaja zahtevam in potrebam sodobnega uporabnika.

Carnation sestavljata dva dekorativna lesena izdelka s slovenskim motivom nageljna.
Prvi izdelek je lesena škatlica, ki se razpre kot pahljača in uporabi kot stojalo za prtičke. Ob nakupu je v njej shranjeno darilo: čokolada v obliki nageljna. Drugi izdelek je škatlica s podstavki za kozarce. Ko se odpre, dobi obliko zvezde ali pa ljubljanskega zmaja. Avtorica: Erika Korošec.

Wooda združuje dve izmed največjih naravnih bogastev Slovenije: pitno vodo in les. Steklenice z lesenimi zamaški so oblikovane s strukturo lesa, le-ta pa je dopolnjena še z masivnim zamaškom iz nekaterih slovenskih avtohtonih drevesnih vrst – oljke, bukve, oreha in smreke. Avtorica: Lea Rovina.

Sloveniabrace je kolekcija minimalistično oblikovanih zapestnic, ki ponazarja štiri slovenske pokrajine: Gorenjsko, Dolenjsko, Primorsko in Prekmurje. Pokrajine so ponazorjene z linearnimi motivi, ki orisujejo njihove glavne značilnosti. Prekmurje je tako ponazorjeno z ravno linijo, Primorje z valovito itd. So prijeten modni dodatek ter hkrati spomin na našo razgibano, raznoliko in z naravnimi lepotami bogato deželo. Avtorica: Klara Zupančič.

Kura/Cure so zelišča za lajšanje značilnih slovenskih tegob (zavist, stres, depresija). Beseda “kura” je uporabljena večnamensko: kot oblika tlorisa Slovenije, ki spominja na kokoš oz. “kuro”, ter kot “zdravilni tretma”, ki ga ponazarja embalaža v obliki medicinskih brizgalk. Naslanjajoč se na star slovenski pregovor “Smeh je pol zdravja” so brizgalke opremljene še z zabavnimi ilustracijami, duhovitim opisom simptomov in navodil za uporabo. Avtorja: Estera Rezar in Gal Gregorc.

S kuro na turo je serija razglednic z zabavnimi ilustracijami kokoši. Le-ta na svoji ‘turi’ obišče nekatera vidnejša slovenska turistična mesta in pokrajine, od koder pošlje lepe pozdrave, zabava pošiljatelja in nasmeji prejemnika. Avtor: Gal Gregorc.

Kolekcije si lahko ogledate v Slovenskem etnografskem muzeju. Projekt sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Fotografije: Domen Lo