Kaj je bolj ustvarjalno: stiliranje oblačil za voditelja oddaje ali prenavljanje stanovanja? Za notranjo oblikovalko, stilistko in manekenko Jano Kotesko to sploh ni vprašanje: čeprav je njena služba povezana z modo, pa je notranje oblikovanje njena ljubezen. Obiskali smo jo v stanovanju, ki ga je pred kratkim uredila zase in za svojega partnerja.

Za Jano Kotesko je ustvarjalnost način življenja, zato ne preseneča, da tudi njeno stanovanje oddaja posebno kreativno energijo. Barve, rastline, ročna dela in naravni materiali nas zapeljejo v domače, prijetno vzdušje, kar nas sploh ne preseneti, saj je Jana že na šoli za oblikovanje za diplomsko nalogo raziskovala, kako prenova prostora vpliva na počutje stanovalcev. “Niso mi všeč stanovanja, ki so preveč sterilna: všeč mi je, da se vidi, da stanovanje živi. Da nekdo živi v njem, da ima duh, da ima neko energijo.” In v Janinem stanovanju je energije ogromno!

Ustalila se je v Ribnici, nasproti cerkve svetega Štefana. Ko je kupila stanovanje, so se želje o opremi razgrinjale ena za drugo: “Ko smo odstranili staro pohištvo, sem že takoj imela več idej. Vedela sem, da želim veliko, masivno mizo, na kateri lahko tudi plešem,” se pošali.

 Foto: Uroš Hočevar / Delo

Stanovanje je naselila z uporabnimi in okrasnimi predmeti; z novimi in vintage pohištvenimi kosi. Med njimi vlada enkratna sinergija. “Vse te stare kose sem imela nekje v skladišču: končno je prišel čas za njih. Sestavljam jih kot mozaik. Omara je nova, ampak sem ji dodala stružene nogice.” V stanovanju najdemo še stare makedonske preproge, pa umetniška dela – dve sliki je naslikal Janin oče, ljubiteljski slikar, dve pa umetnica Irena Orel. “Veliko mi pomeni, da sem lahko kaj prinesla iz babičinega podstrešja, da mi je kdo kaj podaril, pa tudi, da lahko sama kdaj kaj prepleskam ali privijačim,” se zasmeji. “Fotelji, na primer, so iz bolšjega sejma, stari tudi več kot petdeset let.”

Sproščen slog v stanovanju poosebljajo makrameji – starodavna umetnost vozlanja vzorcev. Izdelave makrameja se je Jana lotila kar sama, kombinirala jih je z lesenimi detajli iz narave. V tehniki makrame najdemo stensko okrasje, dekorativne dodatke, namizne pogrinjke in viseče cvetlične lonce.

Medtem ko v kopalnici rastline visijo s stropa, v spalnici vzhaja sonce. Spalnica je bila večji izziv, ker je bil prostor samo za posteljo in omaro. Zato je z barvo poživila prostor. Izbrala je zemeljske tone. Jana pravi, da je včasih za veliko spremembo potrebno zelo malo – in res je!

Janin poklic zahteva veliko dinamike, ampak za delo od doma, ko si recimo sestavlja svoj tedenski urnik, si je ustvarila poseben kreativni prostor, ki jo, kot pravi, povabi k sebi vsakič, ko ga pogleda. Iz svojega belega kotička, ki je del dnevne sobe, gleda naravnost na Plečnikove zvonike cerkve Svetega Štefana.

Fotografije: Jana Koteska