V arhipelagu, mimo katerega plovejo ladje na poti v švedski Göteborg, naletite na majhen otoček, poimenovan Lilla Fjällsholmen. Spokojen otok je prijetna počitniška destinacija za številne švedske družine, le malo pa jih ve, da je skodlasti kompleks na otočku delo Cream architects iz Goteburga, za njegovo tehnično podobo pa je zaslužen mlad hrvaški arhitekturni studio SODAA.

»Želja naročnika po izdelavi podrobne tehnične dokumentacije za gradnjo počitniških hišic na otoku Lilla Fjällsholmen je bila velik izziv, saj smo morali kar se da natančne načrte zasnovati skoraj 2000 km daleč od lokacije,« pojasnjujejo v arhitekturnem studiu SODAA, katerega mladi kolektiv naše južne sosede navdihuje s svežimi arhitekturnimi idejami in projekti. Glas o njihovi arhitekturi pa se je razširil tudi čez meje, vse do Skandinavije.

Naselje sestavlja 63 enot, namenjenih pretežno počitnikovanju. Pri oblikovanju hišic so v švedskem arhitekturnem studiu Cream Architects AB oprli na lastnosti tradicionalnih švedskih hiš, ki pa so jih želeli umestiti v sodobno trajnostno okolje. Z željo po spoštovanju obstoječe narave in značaja otoka so ustvarili simpatične počitniške objekte, ki delujejo avtonomno, skupaj pa tvorijo zaključeno celoto. Studio SODAA se podpisuje pod tehnologijo gradnje, ki je prav tako nekaj posebnega. 

Konstrukcija lesenih hišic je v celoti lesena z nekaj jeklenimi elementi, kar pa se fasade tiče, so novi lastniki lahko izbirali med tremi različnimi oblogami. Skodlami iz cedrovine, letvami iz nordijske jelke in pločevinasto kritino. Tako so ustvarili živahno naselje, katerega lastniki so bili v oblikovanje hišic vključeni, kljub temu pa je končni rezultat še vedno enovit in estetsko celovit.

Pri gradnji so se arhitekti odločili za tehnologijo BIM, s katero so poskrbeli za učinkovitost in preprostejše usklajevanje z izvajalci, kljub oddaljenosti od lokacije pa kakovost izvedbe ni trpela. Podrobno izdelan vizualni model hišic je poskrbel, da so lahko izvajalci sami upravljali z veliko informacijami pri modelu, kar je zmanjšalo možnost pojava napak pri sestavljanju.