V Gnezdu boste na enem mestu našli vse naravne materiale za okolju in zdravju prijazno gradnjo in obnovo objektov.

Filozofija naravne gradnje

”Kamen hočem obdelati tako, da ne bom oskrunil njegove narave. Doslej sem delal obratno. Upam, da mislim logično – to je pravilno. Zato obljubim, da bom poskusil iz kamna potegniti dušo, ne pa dajati kamnu dušo,” je v nekem trenutku svojega življenja zapisal Plečnik.

Plečniku je bilo jasno, da so naravni materiali tisti, ki v sebi nosijo pečat stvarstva, plasti sončne svetlobe, naložene v letnicah lesa, kristalni svet kamnin in bolj ali manj plemenitih kovin. Včasih se je človek zatekal k uporabi naravnih gradiv iz nuje. Danes se vrača k njim iz prepričanja in globljega premisleka. 

V zaprtih bivalnih prostorih preživimo vse več časa, zato je pomembno, kako vgrajeni ali uporabljeni materiali vplivajo na naše zdravje in počutje. Za naravne materiale velja, da so preprosti in le malo predelani, za njihovo proizvodnjo ali razgradnjo pa je potrebno le malo energije. Če so vzeti iz narave in uporabljeni brez škodljivih dodatkov, imajo na naše zdravje ugoden vpliv. Imajo neverjetne lastnosti regulacije vlage in akumulacije toplote. 

Sonaravna gradnja postaja prevladujoči trend

Družba Gnezdo že vrsto let deluje po načelu sonaravnosti. Ko je bilo ekološko gradbeništvo pri nas še v povojih, so skupaj z redkimi posamezniki orali ledino in tkali vezi z izvajalci in izdelovalci naravnih materialov.

Zdaj – polni znanj in izkušenj – so odprli še prvi Center sonaravne gradnje, kjer boste lahkjo izbirali med široko ponudbo naravnih gradbenih materialov in izolacij ter zdravju prijaznih zaključnih slojev. Prišli boste lahko po nasvet, družbo in njihove partnerje pa boste lahko celo najeli za izvedbo del.

Nativa – naravno, lokalno, visokotehnološko

V družbi Gnezdo podpirajo tudi slovensko proizvodnjo naravnih gradbenih materialov iz lokalnih surovin. Pred dobrim letom so se povezali z družbo JUB in združili moči v skupnem projektu, blagovni znamki Nativa. Izdelki pod tem imenom so izdelani iz naravnih surovin in zagotavljajo zdrav življenjski prostor, saj pri njihovi izdelavi uporabljajo izključno naravna polnila in veziva.

Ponudba vključuje surovine za pripravo malt in ometov, zidne barve, premaze, voske in olja.