Enake zakonitosti kot v modni industriji, kjer že zdaj razmišljajo, kaj se bo nosilo jeseni in celo naslednjo pomlad, veljajo tudi z vrt. Krajinski in hortikulturni strokovnjaki točno vedo, kakšne zasaditve, materiali in slogi bodi »in« ter katerim je odklenkalo in tonejo v pozabo. Predstavljamo vam torej vrtnarske trende prihodnosti.

Divje rože in trajnice v travniški zasaditvi

Permakulturni vrt je ponovno nazaj. Vendar ne povsem divji in neobvladljiv, vsega pač ne prepustimo naravi in naključju. Zasaditev naj bo sicer kar se da naravna, s čim manj manikiranja, sem ter tja pa vseeno v travniško tematiko vključimo še kakšno trajnico, ki lahko ustvari močan arhitekturni poudarek. Skratka, vrt naj bo sproščen, divjim rožam naj se priključijo tudi trajnice, trave, grmi, čebulice, zelenjavne rastline. Da bo videti in okusiti lepo. Oblikovno je lahko asimetričen, pozabite na geometrijske oblike, raje naj bo čim bolj življenjsko in neformalno.

Skrivališča za mlade in stare

Vrtna uta ali hišica na drevesu ne sme manjkati. Pa naj ne bo primerna samo za otroke, ampak načrtovana tako, da v njej prostor najdete tudi odrasli. V njej boste lahko uživali v varnem zavetju ne glede na vreme, predvsem pa naj bo opremljena z udobnimi elementi za sedenje, morda celo zunanjim ognjiščem. Pomislite tudi na zaščito pred radovednimi pogledi, dobro osvetlitev in okrasitev z rastlinami, ki poskrbijo za vizualno popestritev in vsrkavajo hrup.

Bio razgradljivi lonci

S trendom, ki teži k življenju brez plastike, se spreminja tudi podoba vrta. Materiali morajo biti čim bolj naravni, trajnostni, razgradljivi. Tako so sedaj v trendu lonci za rože, ki jih je potem, ko roža odcveti, možno odvreči v kompost. Na primer iz materialov, kot so kokosova ali riževa vlakna, lesni delci, morska trava.

Prilagojeno klimatskim spremembam

Klimatske spremembe so dejstvo, ki se ga ne da spregledati ter zelo vpliva na način vrtnarjenja in urejanja okolice. Trend gre v smeri zasaditve čim bolj vremensko odpornih rastlin, ki jim suše ali pogosta deževna obdobja ne morejo do živega. Kljub ekstremnim razmeram ohranjajo svojo lepoto oziroma so se sposobne same braniti pred vročino ali mrazom.

Močne in svetle barve

Kot pravijo strokovnjaki, se pri zasaditvi odločite za živahne barve, na primer vročo rdečo, vijolično ali modro, pa tudi rumena in oranžna sta znova popularni. Vrtnarji mlajše generacije urejajo zunanje prostore po podobnem principu kot notranje: s poudarkom na svetlih odtenkih v kombinaciji temnejšimi ponavljajočimi se vzorci.

Sadje iz lonca

Že dolgo velja, da ni treba imeti njive in veliko hektarjev zemlje, če želite pridelovati sadje in zelenjavo. Potrebujete samo kakšen lonce, korito in že lahko kar na verandi ali terasi gojite paradižnik, jagode, limone… Prodaja sadik, primernih za terase in verande, se je v zadnjem obdobju bojda povečala za skoraj 60 odstotkov v primerjavi s preteklimi leti.

Skulpturni grmički in drevesa

Če naj bo po eni strani vrt čim bolj naraven in nedotaknjen, se po drugi strani uveljavlja trend skrbnega načrtovanja. Zlasti obrezovanje grmičevja, živih mej in dreves, ki gre v smeri skulptur. Grmički v obliki žoge so za začetnike, če imate smisel, lahko živo mejo spremenite v najrazličnejše skulpture, od živalskih podob do pravih umetniških instalacij.

Vertikalna zasaditev

Vertikalni vrtovi še kar ohranjajo svojo popularnost, sploh v okoljih z omejenim prostorom. Vrtiček si lahko omislite na ograji, steni ali podobni navpični strukturi. Od zelenjave, ki dobro uspeva v takšnih vrtičkih, lahko omenimo kumare, paradižnike, grah, celo melone.

Divje živali so dobrodošle

Seveda to ne pomeni, da boste na vrt povabili kakšno večjo divjo žival, brez skrbi pa vrata odprete ježem. Ti so zadnja leta ponekod že ogroženi in če imate vrt urejen v bolj sproščenem vzdušju ter ob kakšnih obronkih gozda, ne bo nič narobe, da vanj vključite zavetje za ježe. Ali pa poskrbite za čebele in zasadite čim več medovitih rož, s katerih bodo lahko srkale nektar.

Lesene pregrade

Lesene pregrade so lahko najrazličnejših oblik. A v prihodnje bodo definitivno najbolj popularne tiste iz narezanih hlodov. Lahko so postavljeni kot stena, meja, ograja ali pregrada, njihova največja prednost pred ostalimi tipi pregrad pa je ta, da nudijo bivalno okolje za številne insekte in druge drobcene živali.

Vrt pred vhodom

Vhod je ogledalo doma in to še kako drži. Če živite v večstanovanjskih zgradbah, ki so brez vrta, si mini zeleno popestritev lahko omislite pri vhodu v stavbo. Samo za zanimivost naj povemo, da si je več kot 60 odstotkov Britancev letos pred vhod obesilo viseče lonce z rožami, pri čemer si mestni prebivalci kar trikrat pogosteje oblikujejo mini vrtiček pred vhodnimi vrati kot prebivalci v drugih delih države. Popularne so zlasti rastline, ki se jih kupi v paru in postavi po eno na vsako stran vrat, na primer različice bambusa in fargezije v rdeči barvi. S tem poskrbite za uravnoteženost vhoda.

Foto: Pinterest