Najlepše zgodbe so tiste, ki starim in dotrajanim kosom pohištva vdahnejo novo življenje. Eno takšnih zgodb ‒ ah, kaj eno, kar dve ali tri ‒ piše Katra Hafner. Umetniška duša z izbranim okusom, ki izdeluje unikatne ambiente in kose pohištva pod znamko Unikatra.

Mama, partnerica, ustvarjalka, umetniška dušica. Katra Hafner je brez dvoma vse to. Navdihujejo jo predmeti iz preteklosti, taki, ki pripovedujejo zgodbe, in tehnike, ki so skorajda že utonile v pozabo. »Vedno sem v lovu za novimi znanji in tehnikami, s katerimi poskušam vizije pretopiti v izdelke in življenje,« o sebi pove Škofjeločanka, ki se poleg prenove svetil posveča tudi opremi in prenovi prostorov. Kot velika ljubiteljica starih kosov pohištva in dekorja išče predmete in pohištvo iz sredine prejšnjega stoletja, za katere je prepričana, da so po kakovosti izdelave in dizajnu neprimerljivo boljši od današnjih.

Oblikovanje jo navdušuje, že odkar pomni. Sprva se je navduševala nad modnim oblikovanjem, pozneje pa jo je prevzelo oblikovanje prostorov. To ji je ljubo še danes, saj je področje zelo široko, prostor, v katerem bivamo, pa nadvse pomemben. Na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart je študirala Ambient, pri čemer je svoje znanje o oblikovanju prostora in interierja še poglobila.

Pri izbiri posameznega sloga prisluhne željam in pričakovanjem naročnikov, najbližje pa so ji rešitve, ki v prostor vnašajo toplino in nostalgijo s starinskim, retro pridihom ter vzdušje domačnosti. Pri tem seveda ne pozabi na ekonomiko ureditve, zato vedno poskuša poiskati kar najboljše razmerje med kakovostjo, ceno in končnim rezultatom. Pri opremljanju pa rada rokave zaviha tudi sama, ustvari kak unikaten kos pohištva, ki nato najde mesto v interierju, ali prebarva stene. Delo je končano šele, ko je urejen zadnji detajl.

»Vedno poiščem preproste rešitve in poskrbim, da je ambient estetsko povzdignjen nad nivo hladne praktičnosti in dopušča čustveno interakcijo z lastniki,« pojasni Katra.

Ena od znamk, kjer njena ustvarjalnost pride do izraza, je tudi Lustr. Pod tem imenom namreč ustvarjalka zbira, preoblikuje in obnavlja stara svetila iz 50. in 60. let minulega stoletja, pri čemer ohrani njihovo retro dušo in jih nadgradi z izbiro tekstilnih kablov, starinskih grl in stropnih rozet. Za obnovo svetil so jo navdušile kar stare luči. Ob praznjenju podstrešij in iskanju zanimivih kosov je namreč naletela na vrsto zavrženih luči z veliko potenciala. Takrat je njena ustvarjalnost dobila krila:

»Najprej sem razmišljala, da bi jih samo na novo zvezala, oživela, pozneje pa sem dobila idejo, da če se lotim tega, se lahko lotim tega tudi na drugačen način. Takrat so bili v tujini zelo moderni tekstilni kabli, pri nas jih je bilo možno dobiti samo na enem mestu, zato se mi je to zdela odlična ideja. Poleg tega so me kabli spominjali na preteklost (stari likalniki so imeli tekstilne kable ipd.). Prvič sem luč obnovila zase, ker se je pokazala potreba po drugače speljani razsvetljavi v moji delavnici, takrat sem se nad rezultatom tako navdušila, da sem začela obnavljati luči tudi za druge in jih začela prodajati.«

Vsako svetilo je unikatno in zahteva svoj čas, trud. Pomembno je, da je Katri (ali naročniku) luč všeč in da je v kolikor toliko dobrem stanju. Sploh stekleni del mora biti dobro ohranjen, saj ga venomer ohrani v originalni podobi. Včasih je treba le zamenjati posamezne dele, spet drugič se, v želji po ohranjanju obstoječih delov, loti brušenja in barvanja.

»S tekstilnimi kabli se da res lepo zapolniti prostor, ker so posebni, zato morajo ostati vidni. So velik del ambienta; svetloba sama pa vemo, kako zelo je pomembna in kakšna različna vzdušja nam lahko pričara v prostoru. Včasih smo kable skrivali, danes pa mislim, da jih je treba poudariti,« je prepričana ustvarjalna Škofjeločanka, katere svetila v prostor vnašajo brezčasno estetiko. Pri obnovi pa prisega na najkakovostnejše materiale evropskih proizvajalcev.

Poleg svetil Katra obožuje tudi delo z lesom. Navdušujejo jo zgodbe, ki jih pripovedujeta les in njegova topla struktura. Nad delom z lesom se je navdušila sama. Toplina doma ji pomeni največ, les pa je tisti material, ki jo pričara. Najprej je izdelala nekaj poličk za rože, zatem obešalnike, danes pa se brez težav loti tudi večjih lesenih kosov. V njeno delavnico zaidejo različne lesne vrste, od oreha, hrasta, hruške, pa vse do češnje. Navdušujejo jo najrazličnejše tehnike obdelave lesa, prav posebno mesto med njenimi izdelki pa imajo lepotilne mizice ali psihe.

»Zanimalo me je restavriranje. Vsa ta znanja sem počasi pridobivala in se lotila izdelave psih. Ideja o psihi se je najprej pojavila že pri iskanju teme za diplomsko nalogo, ki pa mi ni dala miru. Želela sem narediti svojo, unikatno psiho. Zase. Izdelovala sem jo s pomočjo restavratorja Petra, ki je samouk, in uspelo nama je! Prva psiha je bila izdelana iz orehovega masivnega lesa in nog iz smrekovega lesa. Noge so barvane s krednimi barvami in povoskane. Zgornji del psihe pa je samo naoljen s tungovim oljem,« se spominja Katra in poudari, da je od izdelave prve minilo že več kot šest let, a je še danes takšna kot prvi dan.

Katra se rada loti tudi izdelave hrastovih masivnih jedilnih miz po naročilu, a tudi izzivov za prihodnost ji ne manjka. Poleg psih razvija tudi idejo o manjši vasici, glampingu, pri čemer bi se podpisala pod izdelavo unikatnih lesenih hišk in celostne zgodbe. Za konec pa nam na srce položi še sklepno misel:

»Želim si vpeljati več drznosti v naše domove, kajti prostor je kot slikarsko platno; ne smemo se bati njegove velikosti.«

Več o Unikatri >>> www.unikatra.si, www.katrahafner.si