Kopalnica je že dolgo več kot zgolj utilitarni prostor: vsako leto se ji namenja več pozornosti in hkrati večji oblikovalski premislek. Če so v zadnjih letih v kopalnici vladali minimalistični trendi (z belimi ploščicami, walk-in tušem in lestvami namesto obešalnikov), pa se je ta trend izpel: kopalnica postaja prostor umirjenega prestiža, sprostitve pa tudi povezanosti - z nami samimi, pa tudi z naravo, ki nas obdaja.

Brisanje mej med zunanjostjo in notranjostjo

Kopalnice že dolgo niso več tisti prostor doma, ki ga potisnemo v najbolj skrit kotiček doma, pač pa so se v zadnjih letih vse bolj povezale z našim bivalnim prostorom: najprej s spalnico, v zadnjih letih pa tudi z vrtom. Najbolj vroč trend je povezava kopalnice z zunanjo teraso ali notranjim atrijem, ki, seveda, vsebuje tudi prho na prostem. Pa ne gre vedno za fizično povezavo: celostenska zasteklitev, strešno okno, naravna osvetlitev in pogled na nebo in horizont … vse to so arhitekturni elementi, ki so v kopalnici, našem domačem wellnessu, nujno potrebni.

Redki so tisti, ki bodo ta trend lahko (za vedno) vgradili v svoje novogradnje: kaj pa lahko storijo tisti, ki živijo v stanovanju ali pa v starejši hiši? Kako v teh prostorih povezati kopalnico z naravo in si zagotoviti občutek svobode, ki jo lahko dobimo s pogledom na zvezdnato nebo? Če imate možnost, v kopalnici povečajte okna ali pa jo napolnite z naravnimi materiali – kamnom, lesom, rastlinjem. Občutek narave bodo pričarali tudi zaobljeni ali pa organsko oblikovani elementi, kot so npr. zidana, zaobljena tuš kabina ali pa ovalno ogledalo.

Naravni materiali

Trend povezave z naravo se zrcali tudi v izbiri materialov, ki so vse bolj deviški, neobdelani. Žgana, neobarvana keramika, kamen, teraco, les … Tekstura naravnih elementov, postavljena ob bok tehnološko dovršenim armaturam in minimalistični, beli sanitarni keramiki bo ustvarila popolno simbiozo med naravnim in modernim.

Zelo priljubljen v zadnjem času je tudi kamen – od elegantnih marmornih plošč, preko eksotičnih kamnin, kot je oniks, pa do bolj igrivega teraca. Gre za t.i. estetiko kamene dobe, ki s svojo organskostjo in taktilnostjo uravnoveša naša sicer visokotehnološka in vizualno stimulirana življenja.

Trajnostnost

Iskanje naravne in organske estetike je seveda tesno prepleteno s trajnostnostjo. Trajnostnost v prvi meri pomeni čim manjšo porabo energije in surovin. Kopalnico umestimo tja, kjer jo bomo lahko naravno prezračili, v dobro izoliran prostor, kjer se energija ne bo izgubljala in po možnosti ne osončeno stran stavbe, kjer bo pridobivala tudi pasivno toploto. 

Uporabljamo nastavke za prhe in pipe, ki zmanjšajo porabo pitne vode, stranišča pa, če je le mogoče, splakujemo z deževnico. 

Kopalnico opremimo z lokalnimi in naravnimi materiali, ki za svojo pridelavo niso porabili preveč energije (beton, na primer, je eden največjih onesnaževalcev v gradbeni industriji!). Kopalnico opremimo s kvalitetno sanitarno keramiko, ki nam bo služila dolga leta – s tem bomo tudi zmanjšali količino odpadkov.

Manj elementov, več funkcije

Iz naših kopalnic izginja tudi vse nepotrebno: kopalniške omarice so že zdavnaj nadomestili minimalni predali, v katere pospravimo le najnujnejše; zdaj pa se prilagaja tudi ostalo kopalniško pohištvo, ki v sebi združuje vse več in več funkcij. Kopalniška ogledala tako vse pogosteje že vsebujejo vgradno svetilo, ki kopalnico prijetno ambientalno osvetli; držala za brisače so tudi električni radiatorji; preprost tabure je hkrati prostor za odlaganje brisač in sedišče za naš jutranji obred lepotičenja. 

Kad!

Walk-in tuš je stvar asketske preteklosti, zdaj je čas za telesno in duševno razvajanje! Oblikovalci so se zopet vrnili k oblikovanju kadi, in sicer manjših (v skrbi za racionalno porabo vode), okroglih in minimalističnih, a hkrati obarvanih v najrazličnejše odtenke, in izdelanih iz nenavadnih materialov, kot so plastični kompoziti ali pa (umetne) kamnine.

Ploščice

Če so sodobni sanitarni elementi oblikovani v preprostih in minimalističnih linijah, pa je ravno obratno pri stenski in talni keramiki, kjer so si oblikovalci dali duška z ročno izdelanimi ploščicami, umetniškimi vzorci ter eksotičnimi barvami in oblikami. Nepričakovane barvne kombinacije, kontrastni vzorci in 3D oblike so pravi trend zadnjih let. 

Majhna osvežitev

Če vaša kopalnica še ni pripravljena na večjo posodobitev, pa bi jo vseeno želeli malo osvežiti, priporočamo naslednje korake (od najpreprostejših do najzahtevnejših):

  • iz kopalnice odstranite vso navlako, sploh tiste stvari, za katere je dokazano, da se ne obdržijo najbolje v vlažnih in toplih prostorih (sveže brisače, zdravila, pripomočke za ličenje, elektroniko ipd.), hkrati z navlako pa iz prostora umaknite tudi odvečne viseče omarice, poličke in košare;
  • v prostor vnesite čimveč naravnih materialov: štor za odlaganje brisač, lončnico ali dve (orhideje, praproti in druge džungelske rastline odlično uspevajo v vlažnih pogojih), tekstil iz naravnih materialov (bombaž, lan, juta …);
  • kopalnico dodatno naravno in umetno osvetlite (odstranite zavese z oken, žarnice zamenjajte s takšnimi, ki oddajajo toplo svetlobo);
  • zamenjajte ogledala in kopalniške armature in izberite posodobljen, minimalistični dizajn;
  • če še ni prišel čas za menjavo stenskih in talnih oblog, lahko pobarvate vrata, steno in strop – odločite se za umirjene, a bogate in stimulativne zemeljske tone, kot so gozdna zelena, mornarsko modra, peščena ali pa barva terakote;
  • pogumni se boste odločili tudi za nove sanitarne elemente ali stensko oblogo, kjer je pametno vedeti, da je staro keramiko sila preprosto prekriti z novo in se tako izogniti nepotrebnemu strošku razbijanja.

Fotografije: Pinterest