Kakovost dobrega interierja je mogoče spoznati tudi po udobju in občutku domačnosti. Mehke in prijetne blazine so pomembna komponenta za dosego tega cilja. Sploh če so inovativne in navihane, prav takšne, kot so blazine Takomehko. Te nastajajo izpod rok Kaje Uršič, ki rada ustvarja vse od malih nog, prav ustvarjalna žilica pa jo je iz geografije poklicala v oblikovanje lastne znamke.

Odraščala je v ustvarjalnem okolju, zato je že v rosnih letih razvila veliko ljubezen do ustvarjanja. Obiskovala je različne krožke, tečaje, pozneje pa je rada zahajala v muzeje, v galerije in na gledališke predstave, kjer je še posebej občudovala kostume in scenografijo. Kaja je v mladosti potovala skozi najrazličnejša ustvarjalna obdobja, od slikanja na svilo do oblikovanja fimo mase in poslikave tekstila.

Velike okrasne blazine zanimivih oblik

Ustvarjalna duša, tudi navdušena fotografinja, ki že več let obiskuje tečaj oblikovanja keramike, se navdušuje nad najrazličnejšimi vrstami izražanja ustvarjalnosti. Ker jo hkrati privlači tudi notranje oblikovanje in si v prostem času na spletu rada ogleduje estetsko dovršene interierje, je svojo ljubezen do ustvarjanja združila s strastjo po oblikovanju izdelkov za interier. Pot jo je vodila v izdelavo velikih okrasnih blazin zanimivih oblik, ki v domovanje vnesejo nekaj mehkobe in topline ter prostoru dodajo kanček igrivosti.

»Imam odlično mentorico – svojo mami. Ker je po izobrazbi tekstilna inženirka, ve marsikaj o tekstilstvu. Z mami skupaj hodiva v nabavo po blago – tako se od nje sproti učim o materialih in njihovih lastnostih. Kot zanimivost naj še povem, da ima tudi moj brat šivalni stroj – včasih si popravi kakšne strgane hlače, naredil si je pustni kostum, za rojstni dan pa mi je sešil ovitek za e-bralnik,« o tem, da se ustvarjalnost in ljubezen do šivanja pretakata po njeni krvi, pove Kaja in nadaljuje:

»Pravzaprav sem odraščala v okolju, kjer se je veliko šivalo. Vedno sem bila ob mami, ko je bila za šivalnim strojem, in zvok šivalnega stroja me še zdaj spomni na otroštvo. Šivanja sem se učila z opazovanjem in poskušanjem. Nikoli pa nisem šla na šiviljski tečaj, tako da kakšne stvari še zdaj ne znam zašiti (na primer šivanje oblek me do zdaj še ni zamikalo). Proces učenja še vedno poteka, vsak dan se naučim kaj novega in ves čas se izpopolnjujem; tako s področja šivanja kot tudi podjetništva.«

Sama je že od nekdaj občudovala vse, ki so sprejeli pogumno odločitev in stopili na podjetniško pot. Občudovala je podjetniške zgodbe, a ker pisarniška služba ni bila preveč ustvarjalna, je v njej vse močneje zorela želja po tem, da bi podjetniško zgodbo spisala ob pomoči svoje ustvarjalne žilice.

K temu je precej prispevalo tudi to, da je že od malega obkrožena s šivalnim priborom in tekstilom. Udeležila se je številnih izobraževanj in tečajev na temo podjetništva, oborožena z znanjem pa stopila na samostojno pot. Osnovala je znamko Takomehko, pod katero združuje prekrasne mehke in igrive blazine najrazličnejših oblik.

Najraje nakupuje blago, ki ji je všeč in jo navdihuje, potem pa se na podlagi inspiracije odloči, kateri od obstoječih krojev bi bil za izbrano blago najbolj primeren. Včasih pa jo kakšno blago celo tako inspirira, da zaradi tega oblikuje nov kroj oz. obliko blazine. Večkrat kupi več manjših kosov blaga, kar ji omogoča več ustvarjalnosti in svobode kot dolga metrska bala istega blaga. Morda se zaradi tega kdaj znajde v zagati, a po drugi strani je prav to tisto, kar naredi izdelke Takomehko edinstvene.

»Se pa potem zgodi, da stranka vidi nek izdelek v določeni barvi in želi enakega – to blago pa je npr. iz neke kolekcije izpred dveh let in se v tej barvi ne dobi več. Ampak če dobro pomislim, se mi zdi, da ravno to daje izdelkom neko dodano vrednost – ker obstaja verjetnost, da je izdelek, ki ga kupiš, zares edini – pravi unikat! Morda bi morala to pri svojih izdelkih večkrat poudariti,« opomni Kaja.

Ribe, krokodili, polarni medvedi, mački, francoski buldogi, jazbečarji, kiti, morski konjički, dinozavri, listi monstere, hrastovi listi, oblaki, smreke, srčki, krone itd. – seznam oblik, ki jih najdemo v blazinah Takomehko, se zlepa ne konča.

Oblike Kaja večinoma poenostavi, saj stremi k brezčasnemu in minimalističnemu videzu z dekorativno vrednostjo. Posamezne oblike so bile zasnovane s posebno funkcijo v mislih; recimo polarni medved, ki kot potovalna blazina ponuja oporo glavi med potovanjem, ali jazbečar, ki ga lahko udobno namestimo pod kolena med poležavanjem na kavču. Spet tretje oblike pa so takšne z namenom, da lastnika razveselijo in mu polepšajo dan.

Njeni izdelki so izdelani iz različnih vrst blaga, od bombažnega pliša – ki je prijeten na otip, preprost za nego in ima žlahten lesk – do dekorativnega blaga, ki popestri nabor izdelkov. Med strankami je prav posebej priljubljeno minky pliš blago, tako zaradi mehkobe kot simpatičnih bunkic. Blazine so polnjene s silikoniziranimi poliestrskimi kroglicami, ki so primerne tudi za alergike in se pri pranju ne zlepijo, izdelki, polnjeni s tem polnilom, pa so čudovito mehki. Kajo pri oblikovanju navdihuje videz blaga, njegov prijeten otip in mehkoba. Prav tako jo navdušujejo kombinacije barv in tekstur.

»Izdelujem tudi blazine po naročilu. Običajno stranke naročijo obliko iz obstoječe kolekcije v neki drugi barvi. Občasno si kakšna stranka zaželi novo obliko in potem skupaj podebatiramo želje in če je zadeva izvedljiva. Največji izziv je dogovarjanje glede barve, ker imajo stranke večinoma željo, da nova blazina lepo paše na njihov kavč, fotelj, posteljnino – zato je pomembno, da ujamemo pravi odtenek barve. Ravno zaradi tega se v zadnjem času navdušujem nad prodajo na sejmih, kjer stranka v živo vidi barvo, velikost in mehkobo izdelka. Sicer pa trenutno izdelke prodajam preko IG in FB, v načrtu pa imam tudi spletno trgovino,« pojasnjuje ustvarjalka.

V prihodnosti želi svoj nabor izdelkov še razširiti, že zdaj pa lahko v asortimanu Takomehko najdete broške, manjše blazine, božične okraske in manjše dekorativne izdelke (npr. zajčke in kokoške za velikonočno dekoracijo). Eden od njenih najnovejših izdelkov je igrača za mačke v obliki ribice, polnjena z mačjo meto. Ta dobro deluje na kosmatinke, saj v njih spodbudi igrivost in veselje, zato je dobrodošel pripomoček pri igri. Kaja se posveča tudi kolekciji, ki bo sledila konceptu trajnostnega razvoja:

»Da se stvari ne zavržejo, ampak jih preoblikujem v nekaj novega in uporabnega. Za svoje izdelke bom uporabila star jeans, volnene plašče, puloverje, odeje … Eksperimentiram pa tudi z naravnimi polnili – volna, kapok, svila, razna semena. Mislim, da mi bo prej zmanjkalo časa kakor idej.«

Tudi sami razmišljate o tem, da bi stopili na samostojno podjetniško pot? Kaja vsem, ki se s tem spogledujejo, svetuje obisk tečajev s področja podjetništva. Po njenem mnenju je pomembno predvsem, da se obdate z ljudmi, ki vas na vaši poti spodbujajo in podpirajo. Ki verjamejo v vas in vašo zgodbo. Sama je za to podporo nadvse hvaležna svojemu partnerju, ki ji na njeni poti stoji ob strani.

»Kar se mi zdi še zelo pomembno, je, da moraš verjeti v svoj izdelek; še boljše je, če ga tudi uporabljaš. Jaz sem z blazinami začela zato, ker sem potrebovala blazino za nov kavč. In ker sem malo »odštekana«, sva z mami začeli razvijati malo drugačne oblike. Seveda imam zdaj doma na kavču vse oblike iz kolekcije Takomehko in za naju s partnerjem je še komaj kaj prostora. Opažam pa, da je kar nekaj ljudi  tudi malo »odštekanih« in si želijo svoj kavč popestriti z dvema krokodiloma ali pa eno ogromno monstero,« pove svoja opažanja in na koncu za spodbudo vsem doda: »Če ne poskusiš, ne boš vedel.«