Les se kot osnovni gradnik uporablja v številnih vlažnih ambientih - na barkah, terasah, savnah in bazenih. Zakaj ga torej ne bi uporabili tudi v vaši kopalnici? Preverjamo, kdaj se izbira lesa splača in kako zanj skrbeti, da vam bo služil dolga leta.

Les je izjemno trpežen in vzdržljiv naravni material, ki pa ima še eno kvaliteto, ki je drugi materiali ne premorejo: je topel in domačen in zelo prilagodljiv. Zato ni čudno, da se veliko ljudi odloči, da ga vključi tudi v kopalnico. Ugotavljamo, kdaj in kje ga je smiselno uporabiti ter kako ga zaščititi, da bo tudi v vlažnih pogojih ohranil svojo obstojnost.

Na tleh

V kopalnicah se zaradi velike vlažnosti le redko kdo odloči za polaganje parketa, a to ni več pravilo. Z vse večjo priljubljenostjo talnega gretja in tehnološko zmogljivostjo vodoodbojnih premazov so tudi kopalniška tla postala primerna za polaganje parketa. A pozor: parket v kopalnici bo potrebno redno čistiti in vzdrževati. Priporočamo, da takoj pobrišete vsako razlitje, parket vsaj enkrat letno premažete z vodoodbojnim premazom, poskrbeti pa je potrebno tudi za ustrezno ogrevanje in zračenje kopalnice.

Alternativno lahko na tla položite lesene letvice, ki naj bodo od spodnjega tlaka – recimo ploščic ali pa vodoodpornega cementnega premaza – odmaknjene toliko, da bo pod njimi lahko zrak ustrezno krožil. Take tlake se navadno uporablja za terase, ki uspešno kljubujejo dežju in snegu. Še posebej lep in čutno zadovoljiv rezultat boste dosegli, če tak tlak namestite na dno walk-in tuša; z njim pa lahko obložite tudi stene. Poskrbeti boste morali le za redno čiščenje, les pa bo potrebno enkrat do dvakrat letno tudi zbrusiti ali skrtačiti in zaščititi z oljnim premazom.

Na stenah

Elegantna je tudi stenska obloga iz lesa. Priporočamo jo za prostostoječo kadjo ali pa umivalnikom. Na stenah je les nekoliko bolj zaščiten pred vlago, vseeno pa poskrbite za ustrezno ventilacijo prostora po tuširanju, da preprečite kondenzacijo vlage na stenah.

Kopalniški elementi

Leseni kopalniški elementi niso nič novega: z ustreznim čiščenjem in vzdrževanjem pa nam bodo služili dolga leta. V svetlo kopalnico se bo lepo vključil temen les (oreh ali češnja), posebno lepo pa se v kopalnice podajo tik, oljka ali mahagonij; prelepo je tudi pohištvo iz ratana.

Sanitarna oprema

Za najbolj pogumne pa predstavljamo še leseno sanitarno opremo: umivalnike in kadi. Takšni unikatni kosi kopalniške opreme so lahko izdelani iz dolbljenega masivnega lesa (umivalniki) ali pa mozničeni skupaj iz več lesenih deščic (kadi). Oblike segajo od minimalističnih pa do naravnih, skoraj primitivnih oblik lesenih skled.

Materialu primerno pa je zahtevno njihovo vzdrževanje: večkrat letno jih bo potrebno zbrusiti, zloščiti in ponovno premazati z zaščitnim premazom. Vsekakor pa je lepota lesenega elementa in njegova posebna naravna kvaliteta tista, ki odtehtala ves trud pri vzdrževanju.

Alternativa

V zadnjih letih so zelo priljubljene keramične ploščice v imitaciji lesa. Čeprav je imitacija – če pretehtamo faktorje vzdrževanja – še najbolj smiselna, pa je vseeno zgolj to – imitacija. Če želite svojo kopalnico zares opremiti z lesom, z materialom ki diha, se razteza, se skupaj z vami stara, potem se raje odločite za eno od zgoraj naštetih metod oziroma svojo inspiracijo poiščite v spodnji galeriji.

Fotografije: Pinterest