Čeprav brunarice uradno izvirajo iz Skandinavije, Rusije in vzhodne Evrope, so po vsem svetu postale ikona arhitekture. So vseh mogočih oblik in velikosti, vsem pa je skupno to, da začarajo s toplino lesa.

Bolj odporne na plesen in prah

Rustikalne brunarice od nekdaj povezujemo s podeželjem, kjer so še danes najpogostejše. A selijo se tudi v predmestja in nasploh gradnja brunaric postaja velik posel vsepovsod. Razlogi so različni: časovno gledano so hitro narejene (postavljene so lahko samo v nekaj tednih) ter nudijo ugodno bivalno klimo. Les vpija strupe in ozračja in tudi neprijetne vonjave, zato v brunarici vedno lepo diši, prav tako se hiša iz lesa manj praši, je bolj odporna na plesen in tudi bolj potresno varna, saj so lesene stene bolj elastične od zidanih in lažje prenašajo potresne sunke.

Dražje od zidanih hiš

Seveda se je pred odločitvijo za brunarico treba pozanimati tudi o morebitnih slabostih. Teh sicer ni veliko, omeniti pa velja, da so brunarice cenovno dražje od zidanih hiš (zlasti tiste iz uvoženega lesa, kot sta kanadska cedra ali sibirski macesen), če niso ustrezno izolirane, imajo lahko visoke toplotne izgube, krajšo življenjsko dobo (okoli 100 let), so pa tudi bolj vnetljive. Les je gorljiv material, vendar je treba vedeti, da je pogašeno leseno hišo mogoče z relativno nizkimi stroški popolnoma renovirati, pogašeno zidano hišo pa je treba podreti in zgraditi novo.

Vzdrževanje

Ravno tako je že v štartu treba vedeti, da bo vzdrževanje brunarice nekoliko drugačno od klasične hiše. Na brunih se zaradi sušenja, krčenja in raztezanja (do katerih prihaja zaradi menjav temperatur) lahko pojavijo razpoke in luknje. Enkrat letno je dobro te razpoke sanirati in istočasno poskrbeti za ustrezno zaščito pred vlago. Voda v lesu povzroči gnilobo in razkrajanje vlaken, zato je nujna primerna drenaža in redno nanašanje vodoodporne zaščite na les.

Rustikalna notranjost

Notranja oprema brunarice je seveda prepuščena okusu posameznika, največkrat pa se lastniki odločajo za rustikalno tematiko, ki je lahko kombinirana z dodatki modernega. Naravni materiali (kamen, kovina in steklo) se lepo ujemajo z lesom, za piko na i pa poskrbijo tople barve in udobno pohištvo. Z odtenki zlate in bakrene, pa tudi črne, rdeče in gozdno zelene se skoraj ne da zgrešiti.

Foto: Pinterest