V nekdaj delavskem naselju, v avstralskem Clifton Hillu, so zanimivo preobrazili tamkajšnjo hišico. Pročelje namreč z ničimer ne priča o tem, kaj se dogaja na vrtni strani objekta. Ravno nasprotno. Če se hiša proti ulici obrača s tradicionalno podobo, je njen pogled proti vrtu odraz sodobne arhitekture.

Naselje hiš iz 90. let 19. stoletja je bil včasih dom delavskega razreda, danes pa zaradi svoje arhitekture ponuja vrsto možnosti in kakovostno bivanje. Mlada družina, ki je pred časom kupila hišo v naselju, je želela novi dom razširiti, saj obstoječa površina ni zadostovala njenim potrebam. V ta namen je bilo treba dodati dnevni prostor, medtem ko bi obstoječega preoblikovali za spalne in servisne prostore ter kopalnice. Svetel prizidek bi nadomestil starega in slabo načrtovalnega, ki so ga prejšnji lastniki dali zgraditi v 80. letih minulega stoletja. 

Trajnostno naravnan projekt

Pod podaljšek tradicionalne hišice naselja Clifton Hill se podpisujeta arhitekturni Studio mkn in Eliza Blair Architecture. Gre za projekt s poudarkom na trajnosti, ki je oblikovan z željo po ustvarjanju pogledov na bujni vrt na jugu in zajemanje svetlobe s severne strani. Glede na vroče avstralsko podnebje so bile želje naročnika jasne. Ustvariti objekt, ki se bo s svojimi lastnostmi odzval na vse bolj očitne podnebne spremembe in segrevanje ozračja. Temu primerno so objektu dodali solarne panele, umestili okna z dvojno zasteklitvijo in dodatno izolirali posamezne elemente.

Kako ujeti svetlobo s severa?

Velik izziv pri oblikovanju projekta je bilo ozko zemljišče, obrnjeno proti jugu. Kako torej pospremiti svetlobo s sprednjega v zadnji del hiše, kamor naj bi bili umeščeni spalni prostori? V ta namen so arhitekti oblikovali notranje dvorišče, ki poskrbi za dotok svetlobe v notranjost objekta ter ustvari relief na koncu dolgega in ozkega hodnika. V ta namen so na dvorišče zasadili listopadno drevo, ki s spreminjajočimi letnimi časi ustvarja privlačno veduto. Drugi izziv je bilo oblikovati dom za različne starostne skupine, saj v hiši poleg dveh malčkov in staršev biva tudi najstnik. Slednji potrebuje nekaj več intime, malčka pa odprt prostor, v katerem se lahko neovirano gibata, a sta ob tem pod vizualnim nadzorom staršev.

V ta namen so ustvarili dokaj odprt tloris, ki pa vsebuje posamezne bolj intimne elemente. Večnamenski prostor, ki se spogleduje z dvoriščem, omogoča vizualne povezave s preostalim delom hiše, a ga je hkrati mogoče uporabiti tudi kot spalnico za goste, ki na obisk pridejo iz tujine. Za potrebe najstnika so arhitekti oblikovali tudi vrtno garsonjero, ki pa bo v prihodnosti lahko služila tudi kot skladišče, telovadnica ali domača pisarna.

Fotografije: Shannon McGrath