Zunaj zasnežena pobočja, znotraj tlijo polena, vi pa pokriti z udobno volneno odejo klepetate s prijatelji. V hišah, opremljenih z alpskim slogom, lahko celo leto uživate v zimski pravljici.

Alpski slog se je stoletja razvijal v težko dostopnih in klimatsko specifičnih alpskih vasicah vse od Azurne obale pa do blejskega jezera. Tradicionalno so alpski arhitekturi skupne manjša, kompaktna kvadratura, neobdelani naravni materiali, dvokapna streha in majhna okna. Sestavni del alpske hiše je tudi kamin ali krušna peč.

Danes alpski slog ni nujno omejen na specifično geografsko področje Alp, prav tako pa ga – zahvaljujoč novim tehnologijam – oblikovno ne omejujejo več zahtevni klimatski pogoji. In ko govorimo o alpskih kočah, ne govorimo nujno več o introvertiranih hišicah, ampak o spektakularnih prostorih z razgledom na vršace. Predstavljamo nekaj krasnih idej, s katerimi boste v svoje domove vnesli nekaj tradicionalnega alpskega šarma.

Razgalite arhitekturo

Alpske koče so po navadi – zaradi težavnosti gradnje na strmih pobočjih, težke dostopnosti in skromne izbire gradbenega materiala – pravi inženirski in arhitekturni biseri. Čudovita mozničena ostrešja, stene iz brun, podeskani interierji in kamniti podstavki so le nekateri izmed tradicionalnih prvin alpske arhitekture. Prav tako arhitekturo dopolnjujejo stilni in dekorativni elementi, kot so lesene ograje, čoki in polknice. Nikar jih ne skrivajte, raje jih ponosno poudarite.

Izberite le naravno

Ne glede na to, ali gre za tradicionalno ali sodobno različico, brez lesa v alspkem interierju pač ne gre. Z lesom obložite stene, prostor opremite z lesenim pohištvom, ne pozabite pa niti na lesene stropnike, ki bodo še tako dolgočasen prostor spremenili v topel in domačen kotiček. Za rustikalni videz les pustite v naravnem tonu, tisti bolj zadržani ga obarvajte v belo, bolj drzni pa ga lahko obarvate v črno ali sivkasto rjavo. Pustite kje viden živi rob in okrasite s štori ali neobdelanimi bruni.

Kamen je drugi osnovni gradnik alpskih interierjev. V interier prenešen košček gora bo lepo dopolnil leseno paleto ter domu dodal občutek večnosti. S kamnom lahko obložite kamin, ga v prostor vnesete s kuhinjskim pultom ali pa v veliko skalo izklešete umivalnik – v vsakem primeru pa mu dopustite nekoliko naravne robustnosti.

K naravni paleti arhitekture dodajte tudi naravno paleto opreme: les, tekstil in ovčje kože bodo odlično dopolnili topel ambient. Material pustite v njegovi naravni teksturi in barvi in dovolite, da vas objame s svojo toplino.

Odprite pogled navzven

Čudovit razgled na neokrnjeno naravo je ena izmed lepot alpskega stila. Sodobna okna z nizko toplotno prehodnostjo omogočajo odprte poglede, brez skrbi, da bo skozi nje ušlo preveč dragocene toplote. Poglede izkoristite, kjer le lahko: v dnevni sobi s panoramskim oknom, v spalnici s kotnim, v podstrešni kopalnici pa z romantičnim strešnim oknom. Tako bo vaš interier dopolnila naravna paleta v zeleni, beli in modri barvi.

Ogrejte se

Kamin, krušna peč ali štedilnik na drva so nepogrešljiva oprema vsake alpske ahritekture. Vgradni kamin poudarite z veliko kamnito steno. Spuščeni kamin postavite čim bližje udobnim naslanjačem. Krušno peč postavite v vogal sobe, tako, da bo služila tako kuhinji kot jedilnici in dnevni sobi, vanjo pa ne pozabite vgraditi udobnega sedišča. Štedilnik na drva opremite s priročnim zalogovnikom drv, ki bo estetsko popestril kuhinjo. Potem pa se zabubite v bližino plamenov in v njihovi družbi preživite sproščujoč večer.

Razširite bivanjski prostor na teraso

Še en nepogrešljiv element alpske arhitekture so obširne terase, prvotno namenjene shranjevanju opreme, drv in sani. Danes so terase podaljšek bivanjskega prostora, zato jih upremite z udobnimi ležalniki, toplimi odejami, zunanjim kuriščem in – za bolj drzne – velikim sodom, ki vam lahko služi kot jacuzzi.

Alpski slog za vsak dom

Že, že, v Alpah je alpski slog enostavno doseči, kako pa ga vzpostaviti v meščanskem stanovanju ali pa hiši v dolini? Upoštevajte tri napotke: 

  1. uporabljajte naravne, neobdelane materiale: vidni stropniki, miza z živim robom, leseni naslanjač, kamnito korito, krzno, vrženo čez stol, bele lanene zavese in snežno bela bombažna posteljnina bodo ustvarili dobro osnovo;
  2. središče doma naj bo kurišče: kamini so dandanes na voljo v vseh oblikah in izvedbah, zato za njihovo vgradnjo ni več potreben dimnik. Alternativno lahko ogenj v dom vnesete s svečami, lanternami ali edisonovimi sijalkami;
  3. preselite se na teraso: alpski slog je izjemno lahko imitirati, če vas malo zazebe. Terase čez zimo ne zapustite, ampak nanjo postavite ležalnike, jih podložite z ovčjimi kožami in v priročen koš pospravite volnene odeje. Na lesen zaboj, ki vam lahko služi kot kavna mizica, postavite lanterno, vroč čaj v skodelici z alpskim motivom in uživajte v zimskem soncu.

Fotografije: Pinterest