Polovica dvojčka ob igrišču Golf Arboretum je dom 6-članske družine Nahtigal. Čeprav je hiška majhna, z le 125 m2 površine, je odlično izkoriščena od temeljev do strehe.

Najprej skeptična, zdaj navdušena

Tina in Domen svoje proste trenutke rada preživljata v igranju golfa na prostranih travnatih površinah in hobi ju je nazadnje pripeljal celo do tega, da sta dom poiskala tik ob zelenici z 18 luknjami. Tina, dotlej vajena življenja v mestu, kjer je vse na dosegu roke in tako rekoč ni potrebno imeti avtomobila, je bila sprva do lokacije zelo skeptična, zdaj pa pravi, da si življenja ne zna predstavljati več nikjer drugje.  

»Odtehta predvsem to, ker smo v bližini narave in so lahko otroci cele popoldneve zunaj, imajo družbo, svež zrak, gore,« začne s pripovedovanjem.

Neskončen seznam želja

Hišo sta z možem prevzela v tretji podaljšani gradbeni fazi. K njenemu urejanju sta povabila arhitektko Petro Bečan, ki je pripravila tlorisno zasnovo, nato pa še Roberta Krčmarja iz studia Flet, ki je poskrbel za načrt interierja.

»Ko smo prvič prišli na ogled hiše, sta Domen in Tina začela naštevati ta svoj neskončno dolg seznam, kaj vse si želita. In sem ju najprej vprašala, če sta slučajno kupila obe enoti dvojčka. Ker teh želja je bilo res nenormalno veliko,« se spominja arhitektka Bečan. Izpolnila jima je željo po čim bolj odprtem bivalnem delu, kuhinjskem otoku, veliki sedežni garnituri in jedilni mizi za 8 do 10 ljudi. Za kuhinjsko nišo so uspeli umesiti tudi manjši kabinet, ki ga bodo lahko v prihodnosti preoblikovali v spalnico.

V nadstropju so uredili dovolj prostorno kopalnico s kadjo, dvema umivalnikoma in zelo praktično cevjo za umazano perilo, povezano z utilitijem spodaj. Tu je tudi garderobna soba, spalnica staršev in pa soba za najstarejšega sina, medtem ko imata srednja sinova dvoetažno sobo tik pod streho, kjer je pravi mali otroški raj.

»Počasi, z veliko vztrajnosti, nekaj kompromisi smo uspeli ustvariti ambient in dovolj funkcionalno tlorisno zasnovo zanje,« pravi arhitektka, ki ja za dosego večje prostornosti in lažje umestitve kuhinjskih elementov v pritličju predlagala tudi rotacijo stopnišča. Tako so spodnje tri stopnice obrnili proti veži in dobili več prostora za kuhinjo.

»Tu smo se trudili zagotoviti zadosti delovnih površin in pa seveda shranjevalnih površin. Predvsem pa smo se odločili za spuščen strop, za indirektno osvetlitev zadaj in pa za vgradno kuhinjsko napo, ki je tako čisto skrita in ne moti funkcije prostora.«

Dobra napa je nujna

Kljub temu, da je napa v prostoru nevidna, pa sta se lastnika odločila za vgradnjo zelo kakovostne nape Faber, saj pri kuhanju za šest oseb hitro pride do veliko dima in neprijetnih vonjav, ki jih je treba odvesti iz prostora.

»Kuhinjska napa je že leta nepogrešljiv gospodinjski aparat v vsaki  kuhinji. S pravilno namestitvijo in uporabo le-te lahko bistveno izboljšamo kvaliteto bivanja in dodamo kuhinji estetski pečat. Napa je namenjena prestrezanju maščob in odvajanju (ali filtriranju) onesnaženega zraka, ki nastane med kuhanjem, še posebej pri cvrtju,« pravi Mark Strohmaier, direktor podjetja STV Global, kjer so ekskluzivni zastopniki za nape Faber.

Zračnik naj bo dovolj širok

Kot nadalje pojasnjuje, napa sesa zrak iz prostora in ga odvaja v za to pripravljen zračnik, za katerega je pomembno, da je dovolj širok. »Zelo važno je, da je premer odprtine 150 mm ali če je mogoče vsaj 125mm, saj so današnje kuhinjske nape zelo močne, pretoki na intenzivni stopnji se gibljejo tja do 750 m3 izsesanega zraka na uro in če ima pripravljeni zračnik premajhen premer, to zmanjšuje učinkovitost nape, kar pa posledično pomeni, da je napa bolj glasna med delovanjem. Če obstajajo prostorske omejitve za pripravo odvoda, se lahko uporabi tudi štirioglate cevi, ki so ekvivalentne okroglim cevem, zavzamejo pa manj prostora. Seveda pa obstajajo tudi primeri, kjer iz takšnih ali drugačnih razlogov odvod zraka iz prostora ni možen, takrat pa se uporabi sistem notranjega kroženja zraka, preko oglenega filtra. Svetoval bi pa vseeno, če obstaja vsaj manjša možnost za odvod, da se to izvede, saj je v tem primeru izkoristek nape precej boljši.«

Napa kot multifunkcijska naprava

Kakšni pa so trendi pri izboru nap, tako v Sloveniji kot širše v svetu? »Družina Nahtigal, se je odločila za stropno vgradno kuhinjsko napo, obstaja pa seveda še več vrst drugih: od klasičnih, stenskih, otočnih, kotnih do izvlečnih, montiranih pod kuhinjsko omarico, in integriranih z indukcijsko ploščo. Trenutno se trendi gibljejo bolj v smeri vgradnih nap vseh vrst, integriranih skupaj z indukcijsko ploščo,  poševnih nap in visečih otočnih nap. V zadnjem času nape postajajo tudi multi funkcijske naprave, ki nam omogoča povezavo z indukcijsko ploščo, imajo anti- kondenzacijski sistem, merijo kvaliteto zraka v prostoru, so izredno tihe, omogočajo spremembo barve in jakosti osvetlitve, upravljamo pa jih z daljincem,« našteva Strohmaier.

Ključno je enostavno vzdrževanje

Nape Faber so enostavne za vzdrževanje, tako Domen in Tina s čiščenjem filtra nimata posebnega dela, saj ga enkrat mesečno enostavno vstavita v pomivalni stroj ali ga pomijeta na roke.

Sicer pa je tudi nasploh njuna cela hiša zasnovana tako, da je enostavna za čiščenje in pospravljanje, tla v pritličju so denimo oblečena v keramiko, hkrati pa so prostori tudi prijetni na pogled, večinoma opremljeni s pohištvom po meri in presenetljivimi detajli. Omenimo, na primer, po pločevinki piva narejeno nišo pri sedežni garnituri, očara nas barvita LED osvetlitev pod stropom in jedilna miza z nogami različnih barv.

»Zagledala sem jo na internetu in sem se popolnoma zaljubila vanjo. In sicer predvsem zaradi tega, ker ima vsaka noga svojo barvo. Zdela se mi je fenomenalna in tudi lahko vkomponirana v našo barvno paleto. Tako da potem je naš mizar naredil točno takšno po naročilu in smo presrečni,« zaključuje Tina.

Več o napah FABER www.faberspa.com

Fotografije: arhiv lastnikov

Sponzorirana vsebina