Če ste se kdaj povzpeli po ozki uličici s Tartinijevega trga proti piranski stolni cerkvi sv. Jurija, je vašo pozornost prav gotovo pritegnila ljubka trgovinica z živobarvnim napisom Nika's tiny house. V prevodu Nikina mala hišica je naziv znamke, ki se je uveljavila z izdelovanjem unikatnih umetnin iz naplavljenega lesa in vanj ujetih slikovitih podob Pirana.

Za znamko se skriva Nika Stegel, dekle je leta 2015 v Piranu odprlo pisan atelje, ki ne privablja le slovenskih gostov, temveč tudi tuje turiste. Z umetnostjo se je spogledovala že v rosnih letih, čeprav takrat ni razmišljala o poklicni smeri, temveč jo je predvsem vodila velika ljubezen do ustvarjanja. Po končani gimnaziji je sprva razmišljala o tem, da bi se preizkusila kot oblikovalka interjerja, namesto tega pa je spisala lastno umetniško zgodbo. Med sprehodi s psi je pogosto naletela na zanimive kose lesa, ki jih je naplavilo morje, te je nato spremenila v čudovite hišice, ki ponazarjajo utrip Pirana. »Prva je bila izdelana čisto po naključju, ko sem želela izdelati nekaj posebnega za pod novoletno smreko. Kmalu zatem sem jih izdelala še nekaj, in tako dalje, dokler se niso ljudje sami od sebe začeli ustavljati ob ateljeju in opazovati moje delo,« pojasnjuje Nika, ki grobe kose lesa natančno ročno obdela in poriše s podobami njej ljubega mesta. Nič čudnega, da lastniki njenih umetnin izdelke označujejo za brezčasen spomin na Piran.

Ideje za ustvarjanje dobiva kar med sprehodi po Tartinijevem mestu, včasih pa se poslužuje tudi lastnega navdiha. »Piran je absolutno največja inspiracija in me je zelo zaznamoval kot umetnico, ampak me tudi druge stvari navdušujejo in inspirirajo. Zaenkrat mi na srečo domišljije še ni zmanjkalo, ko pa vidim, da imam manj delovne energije, najraje nekam odpotujem,« pojasni ustvarjalka. Njeni izdelki v večji meri nastajajo povsem spontano, saj se sproti odloča, v kakšno barvo bo obarvala nebo in kakšne bodo fasade hišic ter detajli: »Skico sem do sedaj napravila samo za nekatere izdelke, replike delov mesta Piran, kot so Tartinijev trg, Punta in cerkev, ki so bile izdelane po naročilu.«

Veliko občudovanja so hišice deležne zaradi skrbno izrisanih podrobnosti, kot so polkna, cvetje… pa tudi drobnih barčic, koles, klopic in obešenega perila, ki utrip naredijo še bolj pristen. In koliko časa je potrebnega za oblikovanje enega samega izdelka? »Zares odvisno, ker skoraj nikoli ne delam zgolj enega izdelka. Ker je vmes veliko čakanja, da se barva ali lepilo posuši, vedno skačem med različnimi kosi, ki še niso končani. Sicer pa potrebujem za izdelke različno časa, od nekaj minut pa tudi do par dni in tednov,« pojasnjuje ustvarjalka, ki je svojo strast pretvorila v uspešen posel, saj njene stvaritve krasijo domove širom po zemeljski obli. Ko pojasnjuje Nika, že od samega začetka beleži, kam odpotujejo posamezni izdelki.

Kljub nadvse uspešni ustvarjalni poti, pa izzivov še zdaleč ni konec. Če so bili ti sprva oblikovne narave, pa so sčasoma poslali bolj poslovno obarvani. »Bolj kot kakšen oblikovni izziv se v zadnjih letih soočam z poslovnimi izzivi svojega ustvarjanja. V poletnih mesecih potrebujem kar nekaj pomoči z dodatnim delom v ateljeju, počasi se osredotočam na spletno prodajo, še posebno po letu, kot smo ga imeli,« zaključi oblikovalka.

Več: nikastinyhouse.si