Kadar želite dom popestriti s kakšno privlačno lončnico, navadno potrebujete še dekorativno posodo, ki bo rastlini dala oporo in vam olajšala zalivanje ter hkrati skrbela za privlačno podobo prostora. Kako izbrati ustrezno posodo za lepši dom?

Nekoč so si ljudje ljubke cvetoče vejice za kitenje prinesli z bližnjih travnikov in iz gozdov, pozneje pa so rastline začeli s koreninami vred presajati v izdolbene lesene in ročno izdelane glinene posode. Do danes se je število rastlin, ki krasijo domove, močno razmahnilo, za kar so najbolj zaslužni svetovni popotniki in raziskovalci, ki so s seboj iz daljnih dežel pritovorili številne eksotične rastline. Večina eksotičnih rastlin v naših podnebnih razmerah ne uspeva na prostem, temveč jih gojimo kot lončnice. Da bo dobro uspevala, je treba vsaki rastlini zagotoviti ustrezno velik lonček, primerno zemljo, pravšnjo količino vlage, hranil in nego. Da pa bo čim bolj opazna in privlačna, rastlina potrebuje tudi lepo posodo.

Kakšno posodo izbrati

Okrasne posode danes izdelujejo iz najrazličnejših materialov – iz plastike, kovine, gline, lesa, pletenih materialov, keramike. Prav slednja se najpogosteje uporablja za okrasne lonce, saj je zlasti glazirana keramika izjemno trpežna in omogoča neomejene možnosti oblikovanja.

Kadar izbirate okrasne posode, bodite pozorni, da oblike in barve ustrezajo slogu prostora, hkrati pa se morajo skladati tudi z že obstoječimi posodami v sobi in biti ustrezno velike, da lončnice lepo sedejo vanje. Okrasna posoda naj bo približno dva do tri centimetre širša in kakšen centimeter ali dva višja od sadilnega lonca. Pomembno je tudi, da je posoda dovolj težka in stabilna, da bo zlahka vzdržala težo rastline. In še to: kakršno koli posodo boste že kupili, pomembno je, da ne prepušča vode, kajti le tako jo bo poleg estetske odlikovala tudi uporabna vrednost.

Okrogle, trebušaste, pravokotne

Najpogostejša oblika je okrogla z različnimi linijami, nekatere posode so trebušaste – takšne so primerne za prostore, kjer želimo vzpostaviti občutek prijetne domačnosti, druge so popolnoma ravne, tretje visoke in nekoliko zaobljene navznoter. Kakšne povešene lončnice z drobnimi lističi in orhideje se bodo najbolje počutile v elegantnih visokih okrasnih posodah, tudi zato, ker omogočajo odtekanje odvečne vode iz sadilnega lončka, s čimer se preprečita zastajanje vode in gnitje korenin.

Košate, navzgor rastoče rastline potrebujejo bolj zaokrožene in nižje lonce. Ovalne, kvadratne in pravokotne posode je že malce težje vključiti v ambient, ker zahtevajo večji in bolj odprt prostor, saj v majhnih sobah ravne linije delujejo preveč togo.

Pričarajte harmonično vzdušje

Običajno izbiramo okrasne posode tako, da poiščemo barvo in vzorce, za katere vemo, da se bodo najbolje skladali s prostorom. Posode bodo najbolj opazne, če v stanovanju ali hiši oblikujete rastlinske otočke, ki pritegnejo pogled ob vstopu v prostor. Otočke je dobro postaviti v bližino oken, zlasti zato, ker rastline že v osnovi potrebujejo precej svetlobe.

Domačen slog

Za prijetno domačnost lahko poskrbite z mizo od dedka ali babice, s katere se že po malem lušči barva. Tak kos pohištva je lahko odlična podlaga za lončnice ali za dišavnice, po želji pa lahko kuliso dopolnite s kovinskim stojalom, da v prostor vnesete kanček nostalgije. Lončki, ki jih izberete za otoček, so lahko različnih ali enotnih barv. Če želite ustvariti sredozemski slog, naj bodo okrasni lonci peščenih barv, za podeželski slog pa so lahko dekorativne posode pisane in v različnih velikostih.

Japandi v svetu posod

Tako za Japonsko kot Skandinavijo je značilen minimalizem. V japandi slogu, ki kakor hibrid združuje značilnosti obeh opremljevalskih slogov, so v ospredju preprostost opreme, zračnost prostora in osredotočenost vseh elementov na funkcionalnost. Japandi pooseblja lepoto obrtniških spretnosti in tradicionalnega dekorja, grobo obdelanih materialov ter preprostih in naravnih elementov. Dekorativni predmeti, torej tudi okrasne posode za lončnice, so bolj redki, zato pa izrazitejši. Topla in nevtralna barvna paleta je opazna v vsakem japandi interierju. Veliko se pri tem slogu uporabljajo les, keramika, kovina. Les je zelo privlačen material, iz katerega je mogoče izdelovati najrazličnejše izdelke, tudi okrasne posode. Lesene posode morajo imeti znotraj kovinsko ali plastično ogrodje, da se les ne bi prepojil z vodo. Enako velja za okrasne posode iz pletenih materialov – bambusa, ratana, listov vodne hijacinte. Za skladnost oblik naj bodo tudi rastline v japandi prostoru takšne, ki s svojim videzom poskrbijo za uravnoteženost celotne podobe.

Razkošje in eleganca

Tisti, ki ljubijo bogastvo, sijaj in luksuzno opremo, bodo tudi v domače okolje vnesli kanček razkošja. Takrat bosta v ospredju bela in bledo vijoličasta barva, lahko tudi modrina, ki ima v sebi pridih aristokracije. Kombinacija starinsko oblikovanih posod, ki nekoliko spominjajo na svilene obleke z mehkimi naborki, kakršne so v začetku minulega stoletja na družabnih plesih nosile premožne dame, bodo pravi izbor za vse, ki jim je pri srcu razkošnost. Za stilsko prefinjenost in eleganco pa najlaže poskrbimo z visokimi okrasnimi posodami, ki jih krasijo ravne linije.

Primerne tudi za aranžmaje

Okrasne posode niso namenjene samo kot podlaga za rastline v loncih, temveč jih lahko uporabite tudi kot vaze. Če se vam zdi, da se prav nobena rastlina ne poda v okrasni lonec, ki ste ga kupili ali dobili, poskusite v njem oblikovati cvetlični aranžma, pri tem pa izberite barve cvetja in dodatkov, ki bodo skladni z okrasnimi lonci. Kdor je vsaj malo spreten s cvetjem, si lahko v takšnih lončkih ob kakšni posebni priložnosti izdela zares privlačno dekoracijo s cvetjem.

Fotografije: Dobbies, Floradania, Flower Council of Holland, House Doctor, Ivyline, PIP Studio, Soendgen Keramik