Če v zaprtih prostorih pogosto kašljate, težko dihate in smrkate, se verjetno sprašujete, ali je možno, da ste alergični na zidno barvo. Odgovor vas bo morda presenetil: zelo verjetno je, še posebej, če imate že sicer potrjenih več alergij ali astmo. Alergijo na barvo največkrat povzročajo hlapne organske spojine, ki dražijo dihalni sistem in se v zrak sproščajo ne samo v času barvanja in sušenja, ampak lahko v zraku ostanejo, ko se barva že posuši. Nekatere barve lahko ob stiku s kožo povzročajo celo srbeč izpuščaj.

Alergije na zidne barve se največkrat pojavijo, če pleskate večje površine sten, saj se ob tem v zrak v nekaterih primerih sprošča tudi več dražilnih hlapnih snovi. Alergija se lahko pojavi ob kateri koli vrsti barve, še zlasti pogosta pa je pri barvah visokega sijaja, ki vsebujejo topila, medtem ko je pri barvah na podlagi vodnih disperzijskih veziv verjetnost alergijskih simptomov veliko manjša. Vsebnost hlapnih organskih spojin (HOS) je v skladu z evropsko direktivo o vsebnosti HOS navedena na embalaži, tako da jo lahko uporabnik preveri še pred uporabo izbrane barve. Za mat notranje zidne barve na vodni osnovi je najvišja dovoljena vsebnost HOS 30 g/l, večina uporabnikom prijaznih barv pa jih vsebuje največ 1 g/l.

Kakšni so simptomi?

Znaki alergije na barve so lahko različni, najbolj odvisni pa so od tega, koliko časa je človek izpostavljen mokri barvi in kako dobro je soba prezračena. Od že omenjenega kašljanja, smrkanja in kihanja, do kratke sape, srbečih oči, glavobola, vrtoglavice, nekatere barve lahko sprožijo celo kontaktni dermatitis, pri katerem koža oteče, se izsuši, srbi in pordi.  

Kako alergijo preprečiti?

Da se ob pleskanju stanovanja obvarujete pred alergijsko reakcijo, je pomemben predvsem skrben izbor barve. Te ne prilagodite le vrsti in kakovosti podlage, obremenjenosti zidnih površin, posebnim pogojem v prostoru (vlaga, hrana …) ali estetskemu videzu, ki ga želite z barvanjem doseči, ampak je treba upoštevati tudi vaše zdravstvene potrebe in odtis, ki ga barva pusti na okolju. Pomembna pa je tudi primerna osebna zaščita (zaščitna obleka, očala in rokavice) ter temeljito zračenje prostora tako med barvanjem kot tudi med sušenjem.

Ena od najboljših barv v tem pogledu je SPEKTRA Pure&Care – notranja zidna barva brez biocidov, primerna tudi za alergike.

SPEKTRA Pure&Care je zdravju in okolju prijazna notranja zidna barva izdelana posebej z mislijo na uporabnike, ki so občutljivi na dodatke, prisotne v barvah, kot so topila, mehčala in konzervansi, ki hlapijo v prostor in lahko povzročijo alergijske reakcije.

Dolgotrajna in stabilna visoka pH vrednost barve preprečuje rast bakterij, zato dodatni konzervansi niso potrebni. SPEKTRA Pure&Care je tako še posebej primerna za uporabnike z obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so alergije, astma ali druge oblike razdraženosti, ter bolj ozaveščene uporabnike, ki si prizadevajo za bolj zdravo življenjsko okolje in zdrav bivalni prostor. Še posebej se priporoča za uporabo v otroških sobah, vrtcih, šolah, zdravstvenih ustanovah, domovih za ostarele, hotelih in vseh drugih prostorih, kjer ljudje preživimo več časa.

Navodila za uporabo

SPEKTRA Pure&Care je primerna za barvanje vseh vrst mineralnih ometov, mavčno-kartonskih plošč, vseh vrst tapet in starih premazov. Z 1 litrom pri enkratnem nanosu premažete od 10 do 14 kvadratnih metrov površine, pred uporabo pa zaradi lažjega nanosa lahko barvo tudi razredčite, in sicer z do 5 odstotki vode.

S SPEKTRA Pure&Care bodo alergije na zidno barvo preteklost!

Sponzorirana vsebina