Vsa stanovanja so po navadi organizirana okoli dolgega in ozkega hodnika, ki je zapovrhu še brez naravne svetlobe. Kako ga opremiti, da ga bomo kar najbolje izkoristili, hkrati pa ga optično povečali? Razlagamo korak za korakom.

Barve

Začnimo z osnovo: barvami. Za ozke prostore brez naravne svetlobe praviloma izberemo svetle in nevtralne barve, ki bodo prostor optično razširile. Če je hodnik nesorazmerno dolg, zadnjo stranico poudarimo z močnejšo (živo) ali temnejšo (nevtralno) barvo. Tako ga bomo optično skrajšali. Če je strop nizek, se odločimo za stene nežnega nevtralnega odtenka, strop pa odenemo v snežno belo barvo – to bo prostor optično povišalo. Če je hodnik izjemno ozek, ga nikar ne obravnavajmo kot tunel, pač pa izberemo eno steno in jo barvno poudarimo. Tako bomo prostor optično razširili.

Tlaki

Tlake – najsibodo ploščice ali parket – vedno polagamo vzporedno z najdaljšo stranico prostora. Izberemo enak tlak kot v sosednjih prostorih, tako se bo hodnik vizualno povezal z ostalimi prostori. 

Svetloba

Če hodnik ni naravno osvetljen, bo potrebno poskrbeti za zadostno umetno osvetlitev – sploh v utesnjenih prostorih. Najboljša bo kombinirana osvetlitev: vgradna stropna svetila z nekaj umerjenimi lučmi, ki bodo prostor vizualno povečale z osvetlitvijo stropa in sten. Enkratna je tudi LED osvetlitev, sploh če je vgrajena v garderobni element. Če želimo v hodnik pripeljati tudi naravno svetlobo, klasična vrata v bivalne prostore zamenjamo s steklenimi, ali pa jih v celoti odstranimo. 

Vrata

Iz hodnika v ostale prostore vodijo številna vrata. Le-ta po navadi precej zmanjšajo manevrski prostor za postavitev garderobnih elementov, hkrati pa s svojim ritmom optično podaljšajo hodnik. Najbolje je, če se odločimo za vrata brez podbojev v barvi stene, ali pa vrata v sobe integriramo v večji garderobni element, ki ga nadaljujemo preko celotne stene.

Garderoba

Garderoba je najpomembnejši pohištveni element predsobe. Da ne bi preveč zasičili prostora, se odločimo za preprosto vgradno omaro z veliko prostora za shranjevanje – čevlji v ozkem hodniku namreč nimajo prostora na tleh, plašči pa bodo najlepše pospravljeni v zaprti garderobni omari. Če nam prostor dovoljuje, v takšno omaro vgradimo tudi (oblazinjeno) klop, ki nam bo služila za odlaganje torbic in olajšala obuvanje čevljev.

Polička ali mizica za drobnarije

Nepogrešljiva v vsakem hodniku je majhna odlagalna polička, kamor pospravimo ključe, pošto, sončna očala in ostale drobnarije. Če nam prostor dopušča, je konzolna mizica odlična rešitev (v njene predalnike lahko pospravimo še druge malenkosti, ki jih večkrat potrebujemo – nakupovalne vrečke ali rezervne ključe avtomobila, na primer), pod njo lahko postavite košaro s copati ali dežniki, na njej pa bo dovolj prostora tudi za dekoracijo. Če v hodniku ne najdete prostora za konzolno mizico, zasnujte del vgradne garderobne omare kot odprt poličnik, ki bo služil enakemu namenu. 

Dekoracija

Začnimo z ogledalom: le-to je nujno ne le za zadnji pogled pred odhodom od doma, pač pa predvsem za optično povečavo prostora. Izberite čim večje ogledalo in ga postavite na mesto, kjer bo v sebi odsevalo zanimiv motiv in čimveč dnevne svetlobe – nasproti okna, na primer, ali pa nasproti prehoda v dnevno sobo.

V marsikaterem hodniku je preproga nepogrešljiva: ne le, da sezuti takoj stopimo na topla tla, pač pa preproga tudi vizualno uravnoteži prostor. Zanimiv vzorec ali živahna barva bodo razbili dolgo površino tlaka in tako hodnik optično skrajšali.

Hodnik nato minimalno dekorirajte: s šopkom suhih trav, na primer, ali pa s sobno rastlino, ki za preživetje ne potrebuje dosti sončnih žarkov (tropske džungelske rastline so idealne za temne prostore). Na steno obesite umetniško delo ali zbirko družinskih fotografij, na poličnik pa postavite še zanimivo svetilo. Z dekoracijo vsekakor ne pretiravajte, saj je ključno, da predsoba deluje pretočno in urejeno.

Foto: Pinterest