Sodobna arhitektura objektov, namenjenih otrokom, na zanimiv način vstopa v domišljijo otrok, spodbuja razvoj, učenje, zdravje in utrjuje skupnost otrok, ki jo potrebujemo bolj kot kadarkoli prej - in to na načine, ki jih še nismo videli.

Barve, oblike in unikatnost

Najzabavnejši in najboljši način za učenje otrok je skozi igro, saj skozi njo razvijajo kognitivne sposobnosti in delovne navade. Pri tem se spodbuja otroška domišljija, razvija logično mišljenje in vizualno dojemanje sveta. Razne oblike (krogi, trikotniki, kvadrati) in barve otrokom pomagajo pri osvajanju osnovnih pojmov na področju motorike in znanja. Na razpoloženje otrok vplivajo barve – otroci obožujejo močne in živahne, – ki prostore poživijo in jim dodajo več energije.

Najdemo jo v vrtcih in šolah

Pojem kreativnost ni tuj nekaterim šolam in vrtcem, ki poskušajo otrokom omogočiti čim boljše okolje za razvoj. Sodobno oblikovanje otroškega pohištva in pripomočkov temelji na izvirnosti in neobičajnosti. Arhitekti in oblikovalci s pomočjo pedagoškega znanja v prostore umeščajo oblazinjene sedalne niše osnovnih oblik likov, raznovrstne teksture in materiale, s katerimi otroci razvijajo čut tipanja, poskrbijo za ustrezno in zanimivo osvetlitev, stenske obloge in okna, obenem pa se igrajo z barvami in sencami.

Pripravite se na otroška igrišča prihodnosti!

Ne ustavimo se le pri interierju! Močno se je razvil pomen sodobnih otroških igralnih površin, lociranih v parkih ali ob izobraževalnih ustanovah. Otroci so nagnjeni k radovednosti, zato mora izgled in arhitektura igralnih površin pritegniti. Široka paleta dejavnosti na igriščih je pomembna za ohranjanje aktivnosti otrok, kar izboljšuje motorične sposobnosti in zmanjšuje težave s prekomerno težo. Tobogani, plezalne mreže, žoge, unikatne gugalnice, ravnotežne konstrukcije, raznovrstne barve, oblike in tekalne površine – vse to zajemajo sodobna igrišča, ki si prizadevajo čim večje zadovoljstvo in razvoj otrok.

Igralne površine lahko otroku pričaramo tudi doma

Otroku lahko s pomočjo oblikovanja svet domišljije in sreče pripeljemo tudi v naš dom. Če želimo, da otroci večino prostega časa namesto pred televizijo preživijo ob igri, lahko v prostor umestimo table za risanje s kredo, magnetne površine, sedalne niše za branje, viseče vreče/stole, ki so obenem gugalnice, tobogane, ki so del postelje, plezalne mreže, košarkarske koše za igro z žogo, ustrezno in dovolj veliko pisalno mizo z zadostnim virom naravne svetlobe. Poigramo pa se lahko tudi s tematiko sobe ter stenskimi in talnimi oblogami.

Ustrezne zaščitne ograje in varnost

Kljub vsemu naštetemu mora biti v prostoru ali igrišču priskrbljeno za ustrezno varnost otrok. Pogradi morajo biti zaščiteni z ustrezno varnostno ograjo, plezalne površine ne smejo biti previsoke, z ustrezno talno oblogo otroku omogočimo, da mu pri igranju ne spodrsne, poleg tega pa se pri samem oblikovanju izogibamo umeščanju ostrih robov.

Fotografije: Pinterest