Zgodba vrta v Pragerskem je nevsakdanja. Nastal je iz ljubezni do vrtnarjenja, ki sta jo zakonca Vesna in Bojan Čelan nosila v srcu dolgo, dolgo. Sodelovala sta na tekmovanjih ljubiteljev v urejanju vrtov in zmaga na eni od takih prireditev je Vesni dala krila, da se je odločila pustiti redno zaposlitev in se podati na tvegano pot samostojne oblikovalke vrtov.

Kmalu se ji je pridružil soprog in našla sta tržno nišo v urejanju naravnih plavalnih ribnikov, kar uresničujeta pod imenom Svilene linije. Ta usmeritev je logično nadaljevanje njunega spoštovanja do narave, saj je ureditev takšnega načina sprostitve v vodi precej zahtevnejša naloga kot izgradnja običajnega betonskega bazena nebesno modre barve.

Prvi naravni plavalni bazen je nastal na domačem vrtu, pred 10 leti. Še prej pa sta Vesna in Bojan začela s sajenjem okrasnih rastlin. Kot mnoge ljubiteljice je bila Vesna sprva očarana nad zasnovo, imenovano »beli vrt« po vzoru slovitega angleškega vrta pri dvorcu Sissinghurst. A strastno ljubiteljico lepega so kmalu premamili tudi drugače obarvani cvetovi in listi trajnic ter grmov. Med njimi spomladi zadiši ena od klasičnih popenjavih vrtnic ‘New Dawn’.

Prav poseben je kotiček, kjer se nad gredo vijoličasto cvetočih orlic dviguje krošnja bezga s škrlatno obarvanimi listi.

Gosta zasaditev nas objame že ob korakih od parkirišča proti hišnemu vhodu. Osrednji del vrta se skriva za hišo, omejuje ga niz gozdnega drevja. Največji del zavzema domači naravni plavalni ribnik, ki družinskim članom ponuja vsakodnevne užitke v toplih dneh od pomladi do jeseni. Nastal je iz okrasnega ribnika, ki so ga poglobili in preoblikovali v pravilno obliko. Ribnik je resda omejen na vseh štirih straneh, vendar se voda preliva čez robove v nasutje, dopolnjeno z izbrano zasaditvijo rastlin, ki skupaj s prodom in skritimi filtri prečiščuje krožni tok vode. Le korak vstran na produ stoji plitvo korito za pripravo jedi na žaru, ki jih domači in obiskovalci uživajo v ljubki senčni uti na nasprotni strani ribnika.

Ko se razgledujemo po obilju motivov tega zelo posebnega vrta, ne moremo spregledati zelene stene. Na eno od hišnih sten je pritrjeno nosilno ogrodje za desetine trajnic in trav, ki uspevajo v nišah tega ogrodja. Skriti sistem rastline oskrbuje z vodo in gnojili.

Nekaj zelenjave za domačo rabo pridelata v dvignjenih gredah.

Izkušena poznavalca okrasnih rastlin vrta nista zasnovala na privlačnosti (barvitih) cvetov, temveč imajo prednost listi. Hoste so na prvem mestu, v družbi iskrivk, trav, šašev in drugih odtenkov zelene, rumene in škrlatne. Tem trajnicam zagotavljajo primerno senco in svetlobo izbrana drevesa in grmi, kot so velik javor, povešava cedra in nepozebnik. K bogastvu oblik prispevajo oblikovani pušpani, ukročeno rušje in pokončna stebla obvodnih rastlin.

Zanimiva je streha na manjši lopi, ki jo prekrivajo različne trajnice in trave, vsajene v prazno kartonsko embalažo iz tetrapaka…

Vrt se na zahodni strani nadaljuje v odprto okolico, ograja iz zloženih smrekovih debel in vej pa preprečuje živalim, da ne bi popasle izbora trajnic na vrtu.

Neskončna pestrost oblik, paleta barvnih odtenkov, sproščenost vodne površine, razlivajoče se v okolico plavalnega ribnika, mir in usklajenost povezujejo vrt v Pragerskem v neponovljivo celoto.

Fotografije: Stane Sušnik, Mateja Košir